Hlavní obsah

Startuje MOL eCup, zapojí se přední kluby i profesionální fotbalisté

Praha

Reálný domácí pohár dospěl do semifinále, příští středu se v něm střetnou Olomouc s Libercem a Sparta s Plzní. Svět esportu teď spatří nový projekt. Už v polovině června odstartuje MOL eCup, virtuální fotbalový pohár ve hře FIFA 20. Jak samotný název napovídá, jedná se o virtuální podobu reálného MOL Cupu, který organizuje Fotbalová asociace České republiky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vít Beneš ze Sigmy Olomouc a Peter Olayinka ze Slavie Praha.

Článek

Fanoušci se mohou těšit na zapojení ligových fotbalistů i profesionálních gamerů.

„Cílem projektu je vytvořit esportovou aktivitu, která bude atraktivní nejen pro hráče, ale také pro fanoušky a naše partnery. Soutěž je otevřena široké veřejnosti a svým konceptem se blíží specifikům opravdového MOL Cupu - tedy, že i největší favorit může vypadnout s týmem z nižší soutěže," vysvětluje Michal Jurman, ředitel Oddělení komunikace FAČR.

Finále MOL Cupu je na programu 1. července. Začátek virtuálního poháru je naplánován na 18. června, kdy odstartují veřejné online kvalifikace, ze kterých hráči postoupí do play off pro 32 nejlepších hráčů.

Postupující si vyberou fotbalový klub, který budou reprezentovat, vyjma klubů z první a druhé ligy. Může se tedy stát, že do hlavní fáze postoupí týmy, hrající například I.A třídu.

Hlásí se i nejsilnější značky

"Jsem rád, že u nás vznikla další profesionální soutěž ve FIFA. Líbí se mi její koncept. Věřím, že za Viktorku potvrdíme roli favorita a porveme se o titul," těší se jeden z nejúspěšnějších hráčů FIFA 20 Lukáš ,,T9Laky" Pour z Viktoria Plzeň esports.

Foto: Sport.cz

Lukáš Pour alias T9Laky

Profesionální kluby z 1. a 2. ligy mají možnost svého hráče, fotbalistu nebo gamera, nominovat rovnou do hlavní fáze, kde si to klasickým pohárovým pavoukem rozdají o trofej pro historicky prvního vítěze MOL eCupu, ale také o 60 tisíc korun a další odměny od partnerů soutěže. Svou účast v projektu potvrdilo jedenáct klubů z první a šest z druhé ligy.

Mezi nimi i nejsilnější fotbalové značky jako Sparta, Slavia, Plzeň či Baník. Z profesionálních fotbalistů se do turnaje zapojí například Vít Beneš (Olomouc), Matěj Helešic (Opava) či Antonín Růsek (Brno).

Nejatraktivnější zápasy každé fáze play off budou mít fanoušci možnost sledovat prostřednictvím živých streamů. Vyvrcholení MOL eCupu je naplánováno na polovinu července.

Reklama

Související témata: