Hlavní obsah

Česku se o členské základně severských států v CS:GO může zdát. Se špičkou světové scény přesto drží krok

Praha

Populární střílečka Counter-Strike: Global Offensive je dlouhodobou jedničkou v žebříčku popularity i výdělků na poli esportu. Fanoušky CS:GO by proto mohla zajímat nová studie analytického serveru Leetify, která se zaměřila na to, kolik elitních hráčů v jednotlivých zemích titul na nejvyšší úrovni hraje. Žebříčku vévodí severské státy, kde má CS:GO dlouhodobě vybudovanou nejsilnější pozici. Jak si ale v porovnání s nimi vede Česko?

Foto: @sinnersesports, Facebook

Max "Shock" Kvapil z organizace SINNERS v akci.

Článek

Studie serveru Leetify sledovala, kolik hráčů CS:GO na milion obyvatel v jednotlivých státech dosahuje ranku Global Elite.

Global Elite je nejvyšší dosažitelný rank ve hře. Pyšnit se jím může přibližně 0,7 procenta všech plejerů titulu Counter-Strike: Global Offensive a z určité části se jedná o profesionální esportové hráče a dále pak o ty, kteří v CS:GO střílejí na obdobné úrovni.

Nejvíce plejerů s Global Elite rankem na milion obyvatel má Finsko, konkrétně jich je 3362, následuje Estonsko s 2046 elitními hráči, v těsném závěsu je pak Dánsko, Švédsko, Island a Norsko.

Česko je na tom oproti severským zemím o poznání hůře. Na milion obyvatel tu elitního ranku dosahuje 155 hráčů. Jedna věc jsou ale elitní hráči, druhá věc pak světová špička.

Podle nejnovějšího vydání světového žebříčku nejlepších týmů v CS:GO patří českému celku Sinners 29. pozice. Což znamená, že mezi 30 nejlepšími týmy a tedy 150 nejlepšími hráči světa je 5 českých plejerů.

Finů, kteří mají na milion obyvatel takřka dvaadvacetkrát tolik hráčů s rankem Global Elite oproti Česku, je pak mezi nejlepší 150kou hráčů osm. Estonec je tam pouze jeden. Švédů je 13.

Spanilá jízda Sinners evropskými turnaji letošní sezony a jejich aktuální umístění v žebříčku mezi 30 nejlepšími týmy světa tak dostává nový rozměr. I když ve velikosti hráčské základny a počtem elitních plejerů Česko za severem Evropy v CS:GO zaostává, neznamená to, že nemůže světové elitě konkurovat.

Dočkají se čeští fanoušci triumfu českého týmu v nějakém prestižním mezinárodním turnaji? Dosáhne nějaký český tým v blízké budoucnosti na účast na Majoru?

Česká esportová scéna je v posledních letech ve značném růstu, jak v profesionalizaci, tak v popularitě a diváckém zájmu. Velký úspěch ryze českého celku v nejprestižnější disciplíně esportu v CS:GO, by proces mohl ještě více urychlit.

Reklama