Hlavní obsah

Dukla utáhla opasky, přesto se popere o návrat. Prvních pět kol bude zrcadlo, říká trenér

Praha

S omlazeným kádrem a také výrazně nižším rozpočtem vstoupí pražská Dukla do nadcházejícího ročníku druhé ligy, kam na jaře po osmi letech sestoupila. Navzdory změnám se na Julisce pokusí o brzký návrat mezi elitu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Roman Skuhravý.

Článek

„Zažili jsme jeden z nejhorších ročníků v historii Dukly. Spadlo nám áčko a také dorosty i žáci. Chceme stabilizovat klub po ekonomické a sportovní stránce. Byli jsme nuceni rozpočet, který činil přes sto milionů, zredukovat o více než polovinu. Nechci tu ale říkat, že chceme plout v klidných vodách tabulky. O špičku se musíme porvat. A když budeme hrát nahoře a bude to vypadat na postup, tak toho budeme chtít využít," ujišťuje nový sportovní ředitel Pavel Vandas.

Majitelem klubu zůstává i nadále miliardář Petr Paukner. "Pro nás je to velká záruka. Nedovedu si představit, že by skončil. Dukla v tuto chvíli nehledá žádného spoluvlastníka," řekl Vandas, jenž se stal i členem představenstva klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Ambice fotbalistů dejvického celku naznačí už prvních pět kol. Dukla na úvod přivítá Třinec a poté změří síly s favority soutěže Jihlavou, Hradcem Králové a Brnem. „Po těchto zápasech si můžeme říct, jestli jsme konkurenceschopní. Poznáme odpověď na otázku, jakým způsobem jsme na soutěž připravení. Nastaví nám to zrcadlo," tvrdí trenér Roman Skuhravý.

U týmu pokračuje, z kabiny se mu však vytratila celá řada opor. Odešli mimo jiné stoper Ďurica, záložníci Bezpalec, Hanousek nebo útočník Holenda. „Odchod Míši Bezpalce mě hodně mrzí. Byl s Duklou spojený a v tomhle kádru mohl vyrůst," mrzí Skuhravého. Osa týmu ale zůstala pohromadě, v kádru jsou brankář Filip Rada, nový kapitán Daniel Tetour nebo útočník Vojtěch Hadaščok. Na Julisku navíc dorazily i zajímavé posily. Například 21letý kamerunský útočník Karsten Ayong, kterého v přípravě testoval ligový nováček z Českých Budějovic. Naposledy pak Dukla přivedla důrazného obránce Jiřího Pirocha.

„Z jeho příchodu jsem nadšený, rychle si zvykl na náš styl hry. A také mě těší návrat stopera Kozmy po zranění. Ten kluk má srdce. Změna věkového průměru je sice radikální, ale skladba týmu skýtá hladovost, kluci se o to poperou," věří kouč Dukly po pětitýdenním drilu, byť přípravné duely fanouškům do žil optimismus příliš nenalily. Výsledkově se nedařilo, mužstvo z pěti utkání vyhrálo jediné. Skuhravý však nepropadá skepsi.

„Většinu zápasů jsme ztratili, když jsme do druhé půle prostřídali. Kluci mají vnitřní motivaci. Koukám dopředu a hráči mi neskutečně pomáhají a nabíjejí mě energií. Cítím z nich touhu uspět," usmívá se Skuhravý, který očekává hodně vyrovnanou soutěž.

Zatímco v první lize byl pro Duklu hracím dnem pátek, v nové sezoně se na Julisce představí divákům v sobotu od 10.15 hodin. „Museli bychom svítit a vyhodnotili jsme to zkrátka tak, že tento termín je pro nás nejvýhodnější," vysvětluje Vandas.

Reklama

Související témata: