Hlavní obsah

Svoboda bude lize vládnout dál, Slavia vyklízí pozice už před volbami

Praha

Viceprezident pražské Sparty Dušan Svoboda bude dál vládnout tuzemskému ligovému fotbalu. Toto tvrzení hraničí s jistotou. Při úterních volbách, které jsou kromě hlasování o prodloužení obou nejvyšších domácích profesionálních soutěží i po 30. červnu rovněž na programu Ligového grémia, nebude mít žádného protikandidáta. Naopak mistrovská Slavia nejspíš vyklidí pozice, neboť sportovní ředitel z Edenu Jan Nezmar ve vedení LFA končí a pro Tomáše Bůzka nebude jednoduché se stát členem výboru místo něho. Má totiž hned tři protikandidáty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský viceprezident Dušan Svoboda bude profesionálním soutěžím panovat dál.

Článek

Už při svolání Ligového grémia, které se sejde v úterý v pražské O2 Universum, avizoval Svoboda, že míní v roli šéfa tuzemských profesionálních soutěží pokračovat. Některé kluby v čele s pražskou Slavií a Příbramí se sice proti němu postavily, ale se svým protikandidátem nepřišel ani nejvyšší muž z Edenu Jaroslav Tvrdík, ani boss od Litavky Jaroslav Starka.

A protože Tvrdíkovo volání po odkladu voleb o tři až šest měsíců nebude nejspíš vyslyšeno, Svobodovi nebude nic bránit, aby po čtyřech letech panování předsednický mandát obhájil a v roli ligového šéfa pokračoval. Pochopitelně s vědomím, že ho nečeká vůbec snadné období.

V současné tíživé situaci i po dalším omezení hygienicko-epidemiologických opatření namířených proti koronavirové pandemii budou všechny kluby natahovat ruce a dožadovat se garantovaných peněz. Přinejmenším balíku 240 milionů korun, který jim LFA posílala dosud.

Protikandidáty nebudou mít při volbách ani stávající místopředsedové za první a druhou ligu – Adolf Šádek z Plzně, resp. Petr Heidenreich z Ústí nad Labem.

Zato na uvolněná místa ve výboru LFA bude tlačenice. Na pozici člena Ligového výboru za první ligu uvolněnou Janem Nezmarem bude kandidovat čtveřice Tomáš Bůzek ze Slavie, Zdeněk Grygera ze Zlína, Libor Kleibl z Liberce a Ladislav Minář z Olomouce. O jediné členské místo v Ligovém výboru za druhou ligu, které opustí Tomáš Provazník, bude usilovat dvojice Richard Jukl z Hradce Králové a Tomáš Linhart z Chrudimi.

V kontrolním výboru budou i nadále působit Petr Hort z Karviné a Vít Zavřel z Pardubic. K nim bude Ligové grémium v úterý volit ještě třetího člena místo Tomáše Bůzka a zástupci všech členských klubů budou vybírat z dvojice kandidátů – Zdeněk Grygera a Libor Kleibl.

Reklama