Hlavní obsah

Ústí nad Labem prý má třetinu peněz na stadion, zbytek chce z dotací

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústí nad Labem se nového fotbalového stadionu dočká, tvrdí primátor Vít Mandík (ČSSD). Město prý má ve vlastních zdrojích asi třetinu z potřebných 190 milionů korun, řekl dnes ČTK. Na zbytek žádá dotaci od ministerstva školství, a kdyby ji nedostalo, buď se mu podaří prodat jiný majetek, nebo bude splácet postupně.

Článek

"Myslím si, že je to na dobré cestě, v březnu s rekonstrukcí snad začneme," řekl ČTK Mandík. Stavba nové tribuny má stát podle rok starých informací zhruba 117 milionů korun, teď hovoří Mandík o 190 milionech za dvě etapy. Čím je rozdíl v ceně způsobený, to nespecifikoval.

Stadion by měl každopádně splňovat svazová kritéria, včetně kapacity 4000 sedících diváků. "Financování bude z vlastních zdrojů a dodavatelského úvěru," uvedl primátor, který se k projektu dosud nevyjadřoval. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera řekl v listopadu ČTK, že šance na brzkou přestavbu stadionu je asi osmdesátiprocentní.

Celkem 60 milionů korun už prý město našlo ve vlastních zdrojích a uvolní je příští rok. Zbytek chce získat z dotace ministerstva školství, případně z prodeje zbytného majetku a v nejhorším z úvěru. Ústecký magistrát nemá zrovna na rozdávání - jeho dluhy činí 1,62 miliardy korun, a tak letos masivně seškrtal investice. "Definitivně jasno ohledně zdrojů financování budeme mít v lednu," dodal Mandík.

V Ústí byl od 90. let podporován hlavně hokej, který byl i divácky úspěšnější hokej. V roce 1998 dokonce fotbalový tým zanikl, ale jeho následník, fúzující s dalšími místními kluby, se škrábal vzhůru tak dlouho, až se na jaře 2010 octl v nejvyšší soutěži. To vše se stadionem, kterému vévodí dřevěná tribunka z roku 1927 a kde se hráči převlékají ve stavebních buňkách. Jedinou prvoligovou sezonu odehrál klub v Teplicích a kvůli nevyhovujícímu stadionu pak málem spadl rovnou do ČFL. Nakonec dostal pro letošek výjimku a po podzimu zase druhou ligu vede.

Ústecký stadion už se nedávno přestavoval. V letech 2004 a 2007 zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník; to vše stálo zhruba 40 milionů korun. V téže době město zrekonstruovalo hokejový stadion, což stálo podle tehdejších odhadů asi 300 milionů korun.

Reklama