Hlavní obsah

Ligu o deset bodů asi nevyhrajeme. Čeká nás těžký rok, říká nový kapitán Baníku Mičola

Ostrava

Po odchodu Daniela Holzera povede Ostravu ve druhé lize s kapitánskou páskou na ruce aktuálně nejzkušenější hráč Baníku Tomáš Mičola. První soutěžní duel v úvodním kole MOL Cupu v Dolním Benešově zvládl. K postupové výhře 3:0 přispěl dvěma góly. „Nebudeme si nic nalhávat, oslabili jsme. S tím, že bychom ligu vyhráli o deset bodů, počítat nemůžeme. Každý se na nás bude chtít vytáhnout a bude to velmi těžký rok,“ řekl fotbalista, jenž za Baník odehrál přes sto mistrovských utkání.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Mičola, nový kapitán Baníku.

Článek

Po odchodu Daniela Holzra do Sparty jste od něj převzal kapitánskou pásku. Jak se vám tedy líbí tým, který se bude pokoušet o návrat mezi českou elitu?

Nebudeme si nic nalhávat, oslabili jsme. Ale třeba se ještě někdo naskytne a jeden dva zkušení hráči ještě možná přijdou. Bohužel jsme ve druhé lize a není jednoduché sem někoho přivést. Mrzí mě hodně, že tady není Milan Baroš, ale za půl roku to může být jinak. Je teď na mně a dalších zkušenějších hráčích, abychom týmu pomohli. Bude to těžké, druhá liga není lehká a proti Baníku se bude chtít každý vytáhnout a bude hrát na maximum. Proto my musíme hrát ještě na víc než na maximum.

Osobně jste se už smířil s tím, že budete hrát s Baníkem druhou ligu?

Je to nepříjemné, je to přece jen druhá liga. I když je to hodně těžká soutěž. Ale já jsem šťastný, že můžu v Baníku hrát a je mi jedno, jestli je to první, druhá nebo třetí liga. Přáli bychom si vrátit se hned za rok, ale uvidíme. Byl jsem v Baníku vždy zvyklý hrát o nejvyšší příčky a moc rád bych se toho znovu dočkal.

Kde vidíte rezervu tohoto týmu? Obrana zatím nevypadá příliš sehraně a Petr Vašek musel v přípravě i v pohárovém zápase v Dolním Benešově vytáhnout několik důležitých zákroků.

Proto tu Vášu brali. Je to excelentní gólman a umí tým nahecovat. Čtyřikrát postoupil do první ligy, jak s Opavou, tak s Kladnem. Je to vítězný typ a třeba to dokáže i s Baníkem. Máme mladou obranu, kterou tvoří především talentovaní kluci. Potřebují se ale učit. Já se učil od Svěrkoše, Galáska, Bolfa. A něco podobného potřebují i ti naši mladí, kterým to může v další kariéře jenom pomoct. Je dobře, že tým posílil Tomáš Zápotočný.

Dokážete odhadnout, jak bude Baník druhou ligou proplouvat?

Můžeme porazit každého, ale všichni se na nás budou chtít vytáhnout. Bude důležité chytit začátek. Musíme hrát bojovností a proměnit jednu dvě naše šance. Že bychom druhou ligu vyhráli o deset bodů, nepředpokládám. V těch týmech je plno zkušených hráčů protřelých první ligou a tak nic lehkého nečekám. Bude to těžký rok.

V poháru jste dal Dolnímu Benešovu dva góly, bude vaše role rozhodovat zápasy?

To si nemyslím. Pro mě je zázrak, že vůbec můžu být na hřišti, vždyť jsem k ostrému zápasu nastoupil po tři čtvrtě roce. Neplánuju nic, nějaké limity s tím operovaným kolenem mám, ale dělám vše, abych mohl fungovat. Opakuji, jsem šťastný, že můžu za Baník hrát.

Vybojují fotbalisté Baníku v nadcházející sezóně druhé ligy postup do nejvyšší soutěže?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
Celkem hlasovalo 3020 čtenářů.

Reklama