Hlavní obsah

Lipsko se chystá na lídra bundesligy. Statistiky jsou od toho, aby se měnily, vzkazuje trenér a hráči s ním

Lipsko/Praha

Už patnáct let se nestalo, aby fotbalisté Borussie Dortmund nezvládli úvodní jarní duel bundesligy. „Ale teď se to stát může. Udělám všechno, abych udržel nulu. Další je na spoluhráčích,“ reagoval před sobotním šlágrem 18. kola nejvyšší německé soutěže, který začíná v 18:30, gólman RB Lipsko Peter Gulácsi na statistiky připomínající, že tým BVB naposledy prohrál při vstupu do druhé poloviny bundesligy v lednu 2004 se Schalke.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Fotbalisté Dortmundu slaví s fanoušky další výhru.

Článek

V přímém televizním přenosu, který v sobotu nabídne Televize Seznam, můžete sledovat, zda série Dortmundu bude pokračovat i ve vypjatém a už několik dnů beznadějně vyprodaném duelu v Lipsku.

Konfrontace to bude skutečně pikantní. Nejenže čtvrté mužstvo tabulky hostí lídra, ale zároveň půjde o střet domácího mužstva pyšnícího se v lize nejlepší defenzivou s protivníkem, který v dosavadních sedmnáctí zápasech nastřílel nejvíc gólů.

„Ofenzivní síla Dortmundu je skutečně velká, takže našim prvním úkolem bude ji zkrotit. A poté přidat i něco navrch," netají šedesátiletý trenér Lipska Ralf Rangnick, že i on je lačný protivníkova skalpu. Aby ne, když během patnáctiletého působení v bundeslize má ze vzájemných zápasů s Dortmundem vyloženě škaredou bilanci. Zatím ho porazil jen třikrát, přičemž naposledy se mu to povedlo před jedenácti lety, kdy vedl Hoffenheim.

„Statistiky jsou ale přece od toho, aby se měnily. Ale pořád jsou to jen čísla, i když samozřejmě představují výzvu," reagoval Rangnick, když mu jeho bilanci proti Dortmundu připomněli.

Mnohem mrzutější pro něho je, že stále ještě nemůže počítat se švédským útočníkem Emilem Fosbergem. Ten chybí Lipsku od října, a i když se už zapojil do přípravy, v sestavě domácích se v sobotu neobjeví.

„Dělá v přípravě velké pokroky, ale bylo by příliš brzy poslat ho do takového utkání. Nemíním riskovat," potvrdil trenér Rangnick, že bude Fosberga ještě šetřit. Obejít se bude muset i bez Rakušana Ilsaknera, chybět mu bude i Portugalec Bruma.

To ovšem nic nemění na tom, že Lipsko si věří a rok, kdy bude slavit desáté výročí svého vzniku, zahájí výhrou. Zejména, když má Dortmundu co splácet, neboť na podzim podlehl Borussii na jejím hřišti vysoko 1:4.

Hosté však nepřipouští, že by z Lipska odjeli s prázdnou a nabídli druhému Bayernu, aby umazal něco z šestibodové ztráty, kterou na ně v průběhu podzimu nabral.

„Naše filozofie se oproti podzimu nemění, zase půjdeme zápas od zápasu s cílem bodovat," avizoval švýcarský kouč ve službách Borussie Lucien Favre. Je si vědom toho, že v Lipsku to nebudou mít jeho svěřenci snadné.

„Soupeř je to nepříjemný, tvrdý, houževnatý, organizaci hry a defenzivu mají výborně zvládnutou," je přesvědčen, že jeho svěřenci si s obranou Lipska v čele s brankářem Gulácsim poradí. A to přesto, že na podzim byla opravdu neprostupná, neboť inkasovala jen sedmnáct branek, nejméně ze všech bundesligových mužstev.

Na přílišnou podporu svých báječných fanoušků přitom nemůže Dortmund v Lipsku příliš spoléhat. Tam totiž stále nemohou překousnout, jak RB Lipsko vzniklo a jakými cestami se do bundesligy dostalo. Proto fanklub Borussie neorganizuje žádné autobusové výjezdy do Lipska, i když jinak doprovází mužstvo k zápasům na soupeřových hřištích desítky autokarů.

Fanoušci z proslulé tribuny Jih dokonce vyzvali ostatní příznivce žlutočerných, aby do Lipska nejezdili ani po vlastní ose a přišli místo toho fandit na Vestfálský stadion, kde bude zápas promítán na velkoplošných obrazovkách.

Jak naladit Televizi Seznam?
Vysílání Televize Seznam naladíte v celoplošném multiplexu 3, který pokrývá 95,7 % území České republiky, a v Přechodové síti 12. Diváci najdou Televizi Seznam i v nabídce poskytovatelů satelitního televizního signálu DIGI TV, T-Mobile TV, Skylink či poskytovatele kabelového televizního vysílání UPC. Spektrum doplňuje několik desítek IPTV/OTT poskytovatelů, kteří umožňují televizní signál šířit přes internet (DIGI TV, T-Mobile TV, KUKI, Sledovanitv.cz, O2TV a další).

Reklama

Související témata: