Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Trenér Dortmundu si protrpěl kolaps své Borussie v hotelovém pokoji

Dortmund/Praha

Lídr bundesligy si prožil hodně truchlivé dny. Nejdřív uprostřed minulého týdne, kdy po penaltovém rozstřelu s Brémami vypadl z Německého poháru, v jednadvacátém ligovém dějství zase. Ještě čtvrthodiny před koncem totiž vedla Borussia Dortmund nad Hoffenheimem tříbrankovým rozdílem a na hosty by v Signal Iduna Parku nikdo nevsadil ani cent. V závěru střetnutí ale došlo k neskutečnému obratu. Borussia doslova zkolabovala, během dvanácti minut třikrát inkasovala a musela se spokojit s remízou.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Dortmundský Axel Witsel se radoval předčasně. Borussia sice vedla už 3:0, ale nakonec s Hoffenheimem jen remizovala.

Článek

Už druhou po sobě, neboť v minulém kole uhrála ve Frankfurtu rovněž jen nerozhodný výsledek. Zatímco před týdnem nedokázal mistrovský Bayern tohoto zaváhání využít, tentokrát zareagoval. Fotbalisty Schalke porazil, takže na Dortmund ztrácí zase jen pět bodů.

Dortmund - Hoffenheim 3:3 - Švýcarského kouče ve službách Borussie Luciena Favreho sklátila chřipka, takže kluboví lékaři mu zakázali vstup do hráčské kabiny i na trenérskou lavičku. Měli obavy, aby trenér nenakazil své svěřence. „Proto zůstal v hotelu a během zápasu jsme spolu byli v telefonním kontaktu," vysvětloval asistent Edin Terzic, že hlavní kouč přesto na průběh utkání dohlížel. Pětasedmdesát minut úspěšně, neboť jeho tým vedl už 3:0, v závěru ale ani on kolapsu nezabránil. „Za výkon ve druhé půli jsme si remízu zasloužili. Nejenže jsme dali tři góly, ale měli i další šance, takže jsme klidně mohli nastřílet šest branek," chválil své svěřence trenér Hoffenheimu Julian Nagelsmann za to, že se ani za beznadějného stavu nevzdali a dvěma trefami střídajícího Alžířana Belfodila a gólem Kadeřábka zachránili remízu.

21. kolo bundesligy: Dortmund - Hoffenheim (3:3)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Bayern Mnichov - Schalke 3:1 - Obhájce titulu nechal zapomenout na týden starý nezdar v Leverkusenu, ale zase až tak snadné to neměl. Pomohl mu vlastní gól, který si dal hned po jedenácti minutách nešťastník Bruma, jenže Kutucu vyrovnal a šokoval tím Allianz Arenu. Lewandowski se sice ještě před přestávkou postaral znovu o vedení Bayernu, ale Schalke se nevzdávalo a trápilo obhájce titulu dál. Bruma dokonce trefil tyč domácí brány, v níž stál místo zraněného Neuera jeho náhradník Ulreich. Až třetí gól Gnabryho proto zajistil domácím klid a tři body.

21. kolo bundesligy: Bayern - Schalke (3:1)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Moenchengladbach - Hertha Berlín 0:3 - Po výborném vstupu do ligového jara zažil Moenchegladbach kruté vystřízlivění. A přitom s berlínskou Herthou, které se v předchozích zápasech vůbec nedařilo. „Dobře jsme hráli jen v prvních pětadvaceti minutách, ale jakmile jsme dostali první gól, vytratila se koncentrace, dělali jsme chyby a prohráli naprosto zaslouženě," nehledal výmluvy domácí trenér Dieter Hecking po tříbrankovém výprasku.

21. kolo bundesligy: Mönchengladbach - Hertha (0:3)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Mohuč - Leverkusen 1:5 - Ještě hůř dopadla před svými fanoušky Mohuč, která inkasovala dokonce pět gólů. „Přitom jsme začali náporem, jenže místo vedoucího gólu jsme inkasovali. Měli jsme další šance na vyrovnání, ale i druhý gól dali hosté. A tak to šlo pořád," povzdechl si domácí trenér Sandro Schwarz. „Líbilo se mi nejen to, že jsme vyhráli, ale hlavně jak jsme hráli," netajil se naopak spokojeností kouč Leverkusenu Peter Bosz.

21. kolo bundesligy: Mohuč - Leverkusen (1:5)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Lipsko - Frankfurt 0:0 - Po souboji o čtvrtou příčku v tabulce zavládlo v Lipsku rozčarování. Domácí se totiž proti perfektně bránícímu a organizovaně hrajícímu Frankfurtu vůbec neprosadili. Vždyť za celý zápas vyslali na bránu hostů jedinou přímou střelu. „S výsledkem samozřejmě spokojený nejsem, ale s výkonem svých hráčů ano. Nemohu jim nic vytknout, protože v těžkém zápase si připravili řadu šancí. Jen zakončení chybělo," glosoval bezbrankovou partii kouč Lipska Ralf Rangnick.

21. kolo bundesligy: Lipsko - Frankfurt (0:0)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Brémy - Augsburg 4:0 - Už po půlhodině bylo jasné, že si Brémy připíšou důležitou výhru. Vstřelily rychlý gól poté, co celou akci parádně rozjel Kruse, pak během pár desítek sekund přidaly další dvě slepené branky a dál už nebylo co řešit. „Domácí vystřelili v první půli čtyřikrát na naši bránu a dali tři góly. Zasloužili jsme si prohrát, ale rozhodně ne tak vysoko," povzdechl si kouč Augsburgu Manuel Baum, který se zmítá se svým týmem dál jen těsně nad čarou ligového ponoru.

21. kolo bundesligy: Brémy - Augsburg (4:0)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Düsseldorf - Stuttgart 3:0 - Düsseldorf se z nebezpečných vod naopak vzdálil, protože Stuttgart figurující na sestupových příčkách smetl naprosto jednoznačně. „O rozhodující krok k záchraně ale ještě zdaleka nešlo, protože máme pořád jen 25 bodů, což nestačí. Předvedený výkon je ale pro nás všechny velkým impulsem do dalších zápasů. Zvláště když jsme mohli vyhrát ještě vyšším rozdílem, neboť šance jsme na to měli," pochvaloval si domácí trenér Friedhelm Funkel výrazné zlepšení, které jeho svěřenci na jaře prokazují.

21. kolo bundesligy: Düsseldorf - Stuttgart (3:0)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Hannover - Norimberk 2:0 - Záchranářský duel poznamenalo vyloučení hostujícího Rheina už v 11. minutě. Po šlapáku na Korba mu sudí Welz ukázal červenou a hostům pak už nezbývalo než se v oslabení jen bránit náporu Hannoveru. Obléhání brány hostů završil nakonec vedoucím gólem hlavičkující Nicolai Müller v šesté minutě nastavení první půle, ovšem až jeho druhá trefa v 77. minutě přinesla domácím definitivní klid a tři body. „Když hrajete proti deseti, potřebujete klid, který nám dlouho scházel. Důležité ale pro nás je, že jsme vyhráli a pořád ještě žijeme. Udělali jsme sice malý, ale důležitý krok k záchraně," liboval si nový kouč Hannoveru Thomas Doll.

21. kolo bundesligy: Hannover - Norimberk (2:0)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Freiburg - Wolfsburg 3:3 - Divoké utkání se střeleckou přestřelkou a šesti góly viděli fanoušci na Schwarzwald stadionu. Hostující Vlci třikrát vedli, ale domácí pokaždé vyrovnali. Potřetí dvě minuty před koncem zápasu. V nastaveném čase mohli dokonce obrat završit. Hlavičkující Lienhart skóroval počtvrté, jenže rozhodčí po prozkoumání videa branku pro předchozí ofsajd neuznal, takže se body dělily. „Závěr zápasu nám sice nevyšel, ale byla to skvělá reklama na fotbal," netajil kouč Wolfsburgu Bruno Labbadia, že ho utkání nadchlo. „Opravdu skvělý fotbal. Nakonec jsme mohli 4:3 vyhrát, ale to by opravdu nebylo spravedlivé," přidával se domácí trenér Christian Streich.

21. kolo bundesligy: Freiburg - Wolfsburg (3:3)Video: DIGI Sport, DIGI Sport

Reklama