Hlavní obsah

Podílel se na příchodu Suchého, chválí Koubka. Je fajn slyšet v kabině Augsburgu češtinu, lebedí si Morávek

Robert NeumannSport.cz

Už osm let je fotbalový záložník Jan Morávek věrný Augsburgu. A další roky na tom nehodlá nic měnit, nedávno s německým klubem prodloužil smlouvu do června 2022. Leckoho překvapí, že minulý týden mu bylo třicet. Přitom jako by to bylo nedávno, kdy coby 17letý teenager přestupoval od Botiče do Schalke.

Foto: Puchner Stefan, ČTK

Jan Morávek z Augsburgu (vlevo) a Philippe Coutinho z Bayernu Mnichov.

Článek

Cítíte se v Augsburgu jako mazák?

Služebně nejstarší nejsem, kapitán Dany Baier je v klubu o něco déle. Spíš vnímám, že během působení v Augsburgu jsem nabral zkušenosti. Spoustu věcí vnímám s nadhledem. Rozhodně nelituju, že jsem tak dlouho na jednom místě. S manželkou jsme maximálně spokojení, není důvod měnit působiště. Angažmá si užívám. Teď se ještě vylepšilo.

Narážíte na příchody českých reprezentantů, brankáře Koubka a obránce Suchého?

Ano. Nastalo něco nového, co jsem několik let nezažil. Byl jsem v Augsburgu sám, teď přišli dva krajani najednou. Je fajn slyšet v kabině češtinu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Brankář Tomáš Koubek v obětí s trenérem Augsburgu Martinem Schmidtem.

V mnoha klubech je povoleno komunikovat výhradně místním jazykem. V Augsburgu tedy můžete konverzovat česky i v šatně?

Spoluhráči si občas z legrace rýpnou, že máme mluvit jenom německy. Ostatní národnosti to mají stejné. Například Jihoameričané, které spojuje španělština. V kabině také normálně jede angličtina. Myslím, že není nic pro ničemu, když si my tři pokecáme hezky česky.

Foto: Sport.cz

Marek Suchý se sportovním ředitelem Augsburgu Stefanem Reuterem a Viktorem Kolářem z agentury Sport Invest.

Trávíte spolu čas i mimo stadion?

Pochopitelně. Párkrát jsme byli s rodinami na večeři. Oba kluci mají děti, bylo důležité, aby se tady co nejrychleji zabydleli. Kromě bydlení si museli zařídit spoustu dalších věcí.

Byl jste jim při ruce?

Snažil jsem si jim být na začátku nápomocný. U každého z nich to bylo trošku jiné. Mára měl výhodu, že z Basileje uměl německy, zařídil si hodně věcí sám. Tomáš ale zase umí anglicky, takže si toho oběhal také dost sám. Oba jsou velcí profíci. Takže jsem jim zase tolik nepomáhal. Nejdůležitější pro mě je, aby se tu cítili dobře, aby přestup do Augsburgu hodnotili jako krok správným směrem.

Jak ho zatím hodnotíte vy?

Mára měl smůlu, zranil se v reprezentaci. Zdravotní trable měl ale už předtím. Všechno pak vyústilo v relativně velké svalové zranění. Prošel rehabilitací, pomalu se zapojuje do plného tréninku.

A Koubek?

Přišel jako jednička, je jednička. První období pro něj nebylo jednoduché. Obrana se hledala, mužstvo mu začátek příliš neulehčilo. Myslím, že Tomáš ukazuje, jak kvalitní gólman je, nejednou nás podržel. Mám z něj pozitivní pocit. Ve finále by pro něj mohl být Augsburg, po třech čtyřech letech, odrazový můstek do ještě většího mančaftu.

Manažer Augsburgu Reuter prohlásil, že na transferu Suchého jste se z poloviny zasloužil vy. Souhlasí?

Nevím, jestli z poloviny nebo ze třetiny. Ale když to pan Reuter tahle tvrdil, zřejmě jsem se nějakým způsobem o příchod Máry zasloužil. (směje se) Realita byla jednoduchá.

Povídejte.

Ráno jsem se potkal na stadionu s trenérem. Řekl mi, že dostal doporučení na Máru, a zeptal se, co si o tom myslím. Máru jsem vychválil, sdělil jsem svůj upřímný pohled na věc. Sám jsem byl překvapený, že věc nabrala rychlé obrátky, za čtyři dny byl v Augsburgu.

V září jste prodloužil kontrakt o dva roky, do června 2022. Pro vás ideální scénář?

Byl jsem vždycky strašně rád, když jsem měl možnost v Augsburgu prodloužit smlouvu. Zkraje sezony jsem od vedení klubu dostal první signál, že by si rádi sedli. Ze schůzky vzešla dohoda o prodloužení smlouvy. Z tohoto pohledu nebyl důvod hledat něco jiného. Jsem přesvědčený, že mám Augsburgu pořád co nabídnout a dát.

Litujete častých zranění, která vás významně limitují?

Kariéra je taková, jaká je. Nahoru-dolů. Jiná už nebude. Zranění bylo dost. Zápasů, které jsem za Augsburg odehrál ovšem zase není málo. Cirka stovka. Oni si váží, že když jsem na trávníku, jsem přínosem. Určitě nějaké starty v bundeslize za Augsburg přidám.

Nyní máte na kontě celkem 140 startů v německé lize. Na jakou metu si troufáte?

Na dvě stovky. Sto čtyřicet není úplně malé číslo. Ne každý na něj v kariéře dosáhne, jsem na to pyšný. Jasně, mohlo jich být daleko víc. Ale na světě jsou daleko horší věci než zranění, kvůli kterým jsem nemohl hrát.

Reklama

Související témata: