Hlavní obsah

Zemřel fotbalový vicemistr světa Hans Tilkowski

Berlín

Zemřela brankářská legenda Hans Tilkowski. Fotbalovému vicemistrovi světa z roku 1966, kdy v památném finále ve Wembley podlehl německý výběr domácí Anglii v prodloužení 2:4, bylo 84 let. O úmrtí jednoho z nejslavnějších německých gólmanů fotbalové historie informoval na svém webu Westdeutsche Allgemaine Zeitung.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Památný moment kariéry Hanse Tilkowského. Angličan Geoff Hurst (není na snímku) střílí v prodloužení ve finále MS 1966 ve Wembley sporný gól na 3:2 německý brankář už zasáhnout nestačil.

Článek

Za národní tým odehrál 39 utkání. Největší úspěchy v klubové kariéře zažil Tilkowski s Borussií Dortmund, s níž v roce 1965 vyhrál Německý pohár a o rok později triumfoval v tehdejším Poháru vítězů pohárů. V roce 1965 byl vyhlášen Německým fotbalistou roku.

Po skončení aktivní kariéry Tilkowski pracoval jako trenér mimo jiné u fotbalistů Mnichova 1860, Norimberku a v Brémách. V posledních letech bojoval s rakovinou.

Loni krátce před Vánoci podlehl dlouhému boji s Alzheimerovou chorobou ve věku 76 let anglický mistr světa Martin Peters, autor jedné z branek ve finále roku 1966. Ve Wembley poslal domácí tým v 78. minutě do vedení 2:1. Němci v závěru normální hrací doby vyrovnali a historický úspěch Angličanům zajistil Geoff Hurst, jenž v prodloužení dvěma góly dovršil hattrick.

Reklama

Související témata: