Hlavní obsah

Kouč německé reprezentace Löw už je světovým rekordmanem

Až dosud byl trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw až tím druhým. Od 1. dubna už to neplatí. Kouč národního týmu Uruguaye Óscar Tabárez totiž dostal od své federace výpověď, protože se rozhodla v době celosvětové koronavirové pandemie šetřit. Proto se stal Löw nejdéle sloužím reprezentačním trenérem na světě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Německa Joachim Löw je nejdéle sloužícím reprezentačním koučem na světě.

Článek

Německý národní tým převzal Löw po Jürgenu Klinsmannovi 12. července 2006, takže je ve funkci už pomalu čtrnáct let. Nebo chcete-li úplně přesně, pak k 1. dubnu to bylo 13 roků a 264 dnů.

V jeho éře se německý tým stal mistrem světa v roce 2014 v Brazílii, čtyři roky před tím získal v Jižní Africe bronzové medaile. Na mistrovství Evropy 2008 v Rakousku a ve Švýcarsku se probojoval do finále, v roce 2017 se stal vítězem Konfederačního poháru FIFA.

Dost důvodů na to, aby německá fotbalová asociace s nejlepším trenérem světa za rok 2014 a 2017 podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků prodloužila smlouvu do července roku 2022.

Kdy se vrátí?

Třiasedmdesátiletý Oscar Tabárez, který se ujal národního mužstva Uruguaye tři měsíce před Löwem, nepřišel o primát nejdéle sloužícího trenéra u jedné reprezentace snad proto, že vedení asociace nebylo s jeho prací a výsledky mužstva spokojeno. Když ho v Uruguayi propouštěli, stejně jako propustili trenéry všech reprezentačních kategorií, ujistili ho, že s ním dál počítají a že se zase vrátí. Ovšem až krize pomine, celosvětová pandemie koronaviru odezní a oni už nebudou muset šetřit.

V žebříčku trenérů, kteří mají odkoučováno nejvíce reprezentačních zápasů, je ostatně Tabárez dál před Löwem. Zatímco jihoamerický doyen vedl národní tým své země ve 202 utkáních, Löw má na kontě „jen" 179 zápasů.

Druhým nejdéle sloužícím koučem o reprezentace jedné země je Jesús Luis de Álvarez Eulate Güergue známý pod přezdívkou Koldo, který vede národní tým Andorry od 2. ledna 2010, tedy už jedenáctým rokem a zatím odkoučoval 78 střetnutí.

Třetím pak padesátiletý Lucemburčan Luc Holtz, který se národní mužstva ujal 3. srpna 2010, takže letos završí deset let ve funkci. Ten má na kontě 89 utkání.

Reklama

Související témata: