Hlavní obsah

Německé fotbalové kluby jsou připraveny na návrat diváků

Kluby první a druhé německé fotbalové ligy jsou připraveny na částečný návrat fanoušků na stadiony od příští sezony, pokud to dovolí vládní opatření v souvislosti s koronavirovou situací v zemi. Nový bundesligový ročník startuje 18. září.

Foto: Pool, Reuters

Brankář Manuel Neuer (uprostřed s trofejí) oslavuje se spoluhráči z Bayernu Mnichov triumf v Německém poháru. Ilustrační foto.

Článek

Německá fotbalová liga se v polovině května po dvouměsíční přestávce způsobené pandemií koronaviru znovu rozběhla jako první velká soutěž v Evropě, zbývajících devět bundesligových kol se uskutečnilo za zavřenými dveřmi.

"O tom, pokud a kdy se fanoušci vrátí na stadiony, nerozhodneme my, ale političtí lídři. My nic nečekáme ani nepožadujeme, ale jsme připraveni udělat tento malý krok, až přijde správný čas," uvedl ředitel ligy (DFL) Christian Seifert.

Ministři zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí by se měli sejít příští týden a rozhodnout, zda dají zelenou k postupnému návratu fanoušků na tribuny. "Profesionální fotbal se může vracet k normálu jenom po malých krůčkách. Není tady žádné kouzelné tlačítko pro politiky, aby hned otevřeli celé stadiony," uvedl Seifert.

Pokud se podle něj diváci do ochozů dostanou, minimálně do konce kalendářního roku na stadionech nebudou hostující příznivci, tribuny na stání ani alkohol. "Nikdo z DFL nebude požadovat specifický počet lidí, to by bylo nezodpovědné a zbytečně riskantní. Prioritou nejsou plné stadiony, ale zdravotní situace," upozornil Seifert.

Německá vláda zakázala do 31. října všechny akce s masovou účastí. Západní soused ČR se obává druhé vlny nemoci covid-19 kvůli rostoucímu počtu nakažených. V Německu se tento měsíc uskuteční závěrečný turnaj Evropské ligy, ale utkání v Duisburgu, Düsseldorfu, Gelsenkirchen a Kolíně nad Rýnem se budou hrát bez diváků.

Reklama

Související témata: