Hlavní obsah

Ponuré jubileum. Věrná manželka se s legendárním kanonýrem pomalu loučí

Mnichov

Jsou svoji dlouhých 53 let. Věrná Uschi bude po boku svého manžela i v úterý, kdy bude Gerdu Müllerovi kulatých 75 let. O nějaké oslavě však nemůže být řeč. Nejlepší kanonýr německé fotbalové historie trpí stařeckou demencí a posledních pět let tráví v pečovatelském domě poblíž Mnichova. Podle kusých zpráv už legendární Bomber nepoznává bývalé spoluhráče, kamarády ani vlastní rodinu. A zdrcená manželka dokonce mluví o blížícím se rozloučení.

Foto: Profimedia.cz

Legendární kanonýr Gerd Müller na snímku z roku 2003 se zlatou kopačkou při galavečeru bundesligy.

Článek

Pětasedmdesátka už je pořádné jubileum, slušela by se tedy velká oslava.

V případě chřadnoucího kanonýra na ni nedojde. Stav Gerda Müllera je totiž kritický. Váží prý pouze 60 kilogramů, na okolí prakticky nereaguje.

„Skoro nic nejí, těžko polyká, leží v posteli téměř 24 hodin a má jen několik bdělých okamžiků," líčí utrápená Uschi Müllerová stav svého manžela v rozhovoru pro deník Bild.

„Je tak hezké, když na chvíli otevře oči. Někdy může mrknutím oka signalizovat ano i ne," dodává.

Stále chce být manželovi co nejblíže. Zvláště na jeho narozeniny. Neskrývá však velké znepokojení.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Legendární Gerd Müller s manželkou Uschi na archivním snímku.

Pokorný a zdrženlivý bojovník

Když se za něj v roce 1967 provdala, byl Gerd Müller už tři roky v Bayernu, na cestě k první koruně krále střelců. Zopakoval si ji šestkrát a nikdo jiný v bundesligové sezoně nedal 40 gólů. S 365 góly je také rekordmanem bundesligy. Na mistrovství světa 1974 vystřílel své zemi titul, výčet všech úspěchů by byl dlouhý.

Uschi vždy byla s Gerdem, v dobách dobrých i zlých. Jako když na sklonku kariéry nezvládal problémy s alkoholem, což vážně podlomilo jeho zdraví.

„Promasíruji mu ruce, pohladím a pokusím se ho pobavit pomalými a jasnými slovy. Koukáme se spolu na televizi, ale nevnímá ji," líčí manželka.

„Vždy byl bojovník. Nikdy nepřeceňoval své velké úspěchy, prostě si je užíval. Nikdy si o sobě nemyslel, že je největší ze všech. Vždy to byl pokorný, zdrženlivý a uzavřený člověk. Vždy přátelský, jeden z posledních dobrých lidí v okolí," zdůrazňuje Uschi a pomalu se smiřuje s nejhorším.

Reklama

Související témata: