Hlavní obsah

Trenér Wolfsburgu chválí nové posily, včetně plzeňského Jiráčka

Trenér bundesligového Wolfsburgu Felix Magath chválí zimní posily, mezi kterými je i český fotbalový reprezentant Petr Jiráček. Německý tisk se však pozastavuje nad Magathovým velkorysým nakupováním hráčů, kterých zatím během zimní přestávky přivedl sedm a nemusí to být konečné číslo. Otevřený je stále přestup dalšího českého reprezentanta Václava Pilaře.

Foto: Sascha Schuermann, ČTK/AP

Kouč Wolfsburgu Felix Magath.

Článek

"Jsem spokojený s tím, jak se kádr dal dohromady," pochválil Magath na klubovém webu nové posily a ještě více zářil spokojeností po prvním přípravném zápase v Abú Zabí, kde Wolfsburg porazil 3:1 mistra Spojených arabských emirátů klub Al Džazíra. "Hráli jsme dopředu, vypracovali si šance. Všichni byli bez výjimky dobří," pochválil své svěřence po prvním ostrém testu, do kterého nasadil všech sedm nových jmen.

Jiráček nastoupil spolu s krajanem Janem Polákem v základní sestavě a odehrál první poločas, v němž se blýskl přihrávkou na druhý gól svého mužstva.

Spíše než výkony hráčů tak nyní trenéra dvanáctého týmu bundesligy trápí komentáře německých médií, které si ho dobírají kvůli jeho nákupní politice. Spolu s letními přestupy totiž už do Wolfsburgu od svého návratu přivedl 19 nových hráčů, za které zaplatil okolo 43 miliónů eur (1,1 miliardy Kč). Efekt v podobě sportovních výsledků se ale zatím nedostavil. Řada letních akvizic navíc už mezitím klub kvůli nepřesvědčivým výkonům opustila.

Kouč je nákupy posedlý

Magath je svou náročností a posedlostí po posilách pověstný. Za poslední čtyři a půl sezóny, kdy dvakrát seděl na lavičce Wolfsburgu a mezitím vedl konkurenční Schalke, nakoupil zhruba 80 hráčů a stejný počet musel nedobrovolně angažmá pod ním ukončit. "Magath postupuje tak chladně a nemilosrdně, jako kdyby nepracoval s lidmi, ale s kdykoli vyměnitelným zbožím, jehož datum spotřeby svévolně určuje," charakterizoval ho Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I Martin Winterkorn, šéf automobilky Volkswagen, které wolfsburský klub patří, nedávno přiznal, že už nemá přehled o tom, kdo za něj hraje. "Dělá mi to problémy zaznamenat všechna ta jména, ale vím, odkud jsou," poznamenal.

Magath, který s "vlky" v roce 2009 vyhrál bundesligu, však své poslední transfery hájí. "Nikdo netvrdil, že noví hráči budou všichni hned hrát v základní sestavě proti Kolínu nad Rýnem," uvedl s odkazem na první jarní zápas svého týmu v německé soutěži. "Možná nám pomůže, když někteří naskočí ne do probíhající sezóny, ale až do té příští," vysvětlil.

Petr Jiráček s dresem Wolfsburgufoto: VfL Wolfsburg

Jeho slova se týkala hlavně mladíků Ibrahima Sissoka z Pobřeží slonoviny a Ferhana Hasaniho z Makedonie. Defenzivní záložník Jiráček, který přišel v prosinci za odhadovaných 120 miliónů korun z Plzně, by měl být naopak okamžitou posilou.

Reklama

Související témata: