Hlavní obsah

Morávek se vzepřel osudu, pomohl Augsburgu k záchraně. Koubek hodil fanouškům i kopačky, směje se

Robert NeumannSport.cz

Už zase běhá po trávníku. Fotbalový záložník Augsburgu Jan Morávek doléčil na jaře zranění, která ho stíhala od léta, výrazně pomohl týmu k záchraně v bundeslize. Razítko na setrvání mezi německou elitou přinesl víkendový triumf 2:0 nad Brémami, které budou v závěrečném kole hrát o holý život.

Foto: Sport.cz

Jan Morávek v dresu Augsburgu.

Článek

Spadl vám po výhře nad Brémami kámen ze srdce?

Lhát nebudu, ulevilo se mi zásadně. Naše situace nebyla pořádně příjemná, dá se ale říct, že Brémy byly ještě pod větším tlakem. Jenže naše vyloučení ve třinácté minutě rázem všechno otočilo. Bylo jasné, že v tu chvíli je favoritem Werder. Už jsem nás skoro viděl v baráži. Soustředili jsme se na to, abychom uhráli aspoň bod.

Nakonec máte tři a slavíte záchranu.

Na začátku druhého poločasu přišla druhá žlutá pro hostujícího Grosse, vyloučení misky vah zase otočilo na naši stranu. Vlilo nám do žil energii. Šli jsme po rohu šťastně do vedení, v závěru jsme pak z penalty dali na dva nula.

Soucítil jste s Čechy v dresu Werderu, brankářem Jiřím Pavlenkou a obráncem Theodorem Gebre Selassiem?

Mrzí mě, že české kluky čeká složité období. V neděli Brémy vyměnily trenéra, zkouší na poslední chvíli dát mužstvu nějaký impulz. Uvidíme, jak všechno dopadne. Nám ale spadl kámen ze srdce. Setrvání v bundeslize jsme i lehce oslavili na hotelu. Poslední zápas na Bayernu už si můžeme užít, nijak se nenervovat.

Foto: Jaspersen Carmen, ČTK

Klubová legenda Thomas Schaaf se pokusí udržet Brémy v 1. německé lize.

Prohodil jste s Pavlenkou a Gebre Selassiem po utkání pár slov?

Jak jsme na trávníku slavili, nebyla možnost. Nějaké utěšování by asi ani nemělo smysl. V ten moment nebylo na místě. Věřím, že jsou dostatečně zkušení, že se s touto situací úspěšně poperou.

Bylo pro mužstvo náročné nachystat se na tak důležité utkání po dlouhé sérii bez vítězství?

Určitě bylo. Mluvil jsem o tom i s manželkou. Člověk už pár podobných zápasů zažil, ale tíha toho sobotního už na mě trochu dolehla v pátek. Na druhou stranu jsem si říkal, že jsme podobné zápasy vždycky nakonec zvládli.

Foto: Sport.cz

Jan Morávek v dresu Augsburgu.

Pomohlo vám, že vedení sáhlo nedávno k výměně trenéra? Namísto Heiko Herrlicha přišel Markus Weinzierl.

Jsem o tom přesvědčen. Je vidět i na trénincích, že mužstvo ožilo. Pan Weinzierl s námi zažil před několika let skvělé časy, po jeho návratu je patrné, že se tady cítí dobře.

Zmínil jste oslavy na hotelu. Proběhly nějaké i bezprostředně po zápase na vašemu stadionu?

Bylo nádherný, jak z nás všech spadlo napětí. A relativně brzo se mezi nás do kabiny dostalo i nějaké pivo. Každý si to užíval. Vyšli jsme pak z kabiny, na nové postavený balkon. Čekaly na nás zhruba tři stovky fanoušků, kteří s námi slavili záchranu. Koubas (brankář Tomáš Koubek) jim snad kromě trenek hodil všechno.(směje se) Dokonce i kopačky.

Jak fanoušci reagovali?

Byli nadšení, zazpívali jsme si s nimi chorály. Je jasné, že v koronavirové době jsou oslavy specifické. Ale aspoň takhle minimálně to šlo. Máme skvělé fanoušky. Při příjezdu autobusu na stadion před zápasem na nás čekali, dodali nám soustu pozitivní energie. Bylo krásné cítit, že za námi stojí, že se nás snaží maximálně podpořit. Takové momenty člověk nezažije každý týden.

Následná oslava na hotelu byla také specifická?

Posledních dvanáct dnů soutěže jsou všechny bundesligové kluby v karanténním hotelu. Aby se dohrála poslední dvě kola bez problémů, domluvilo se, že budeme všichni zavření. I přes každodenní testování. V hotelu máme pochopitelně každý svůj pokoj. I když jsme se večer potkali na recepci a záchranu trochu oslavili, šli jsme brzy na své pokoje.

Prakticky celou sezonu jste prostál kvůli zranění, vrátil jste se na závěrečná kola. S čím jste se potýkal?

Musím říct, že sezona pro mě byla složitá. Pozitivně jí hodnotit nebudu, byla jedna z nejtěžších v kariéře. Přiznám se, že mě přepadaly i černé myšlenky. Jak naložím se zbytkem kariéry.

Až tak?

Ano. Jsem rád, že jsem se z toho ve finále dostal. Zabojoval jsem. Sám sobě jsem dokázal, že když jsem zdravý, týmu pomůžu. Jsem rád, že v důležitém momentu jsem mohl být u toho, pomoct mančaftu. Měl jsem větší svalové problémy, je ale zbytečné je specifikovat. Cítil jsem se poslední měsíce dobře, existovala možnost, že bych se vrátil dřív. Bývalý kouč mi ale chtěl dát čas. Teď jsem šťastný, že se vrátil trenér Weinzierl. Je vidět, že celému týmu se vrátila radost z fotbalu.

Vypadá, že jste na jedné vlně.

On je strašně pozitivní člověk. Od doby, kdy před pěti lety z Augsburgu odcházel, se lehce změnil, nabral zkušenosti. Prošel Schalke, Stuttgartem. Po příchodu hned vyhodnotil, že potřebujeme především pozitivitu, abychom se vzájemně podpořili. Tohle nám od začátku vtloukal do hlav. Říkal nám, že máme situaci ve svých rukách. Uklidňoval nás. Dal nám i spoustu taktických pokynů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koncentrace Jana Morávka

Jaký fotbal prosazuje?

Vrátil se ke stylu, jaký jsme pod ním hrávali dřív. Nebezpečné brejky, kompaktní obrana. Relativně rychle se nám podařilo na jeho model navázat. Máme se příští sezonu na co těšit. Kádr Augsburgu má v mých očích velký potenciál. Myslím, že pod tímto koučem by to mohlo šlapat.

Budete u toho i vy?

Smlouva mi vyprší na konci příští sezony, chci tedy v klubu vydržet ještě minimálně rok. Uvidíme, jak to zamýšlí vedení. Je jasné, že s trenérem mám dobrý vztah. Jakmile přišel, dal mi najevo, že jsem pro něj důležitý. Teď se ale přiznám, že moje myšlenky jsou úplně jinde. Těším se na dovolenou. Sezona byla po psychické i fyzické stránce nesmírně náročná.

Reklama

Související témata: