Hlavní obsah

Prezident Bayernu Hoeness potvrdil, že na daních nezaplatil 27,2 miliónu eur

Mnichov

Prezident fotbalového klubu Bayern Mnichov Uli Hoeness u soudu zřejmě s podmínkou nevyvázne. Rozhodne se ve čtvrtek. Jasné je, že sám nezpochybňuje tvrzení prokuratury, že nezaplatil na daních 27,2 miliónu eur (745 miliónů korun). Daňový únik je tak vyšší než se dosud uvádělo. Jeho právníci to ve středu řekli u soudu v Mnichově. Ještě v pondělí se přitom Hoeness přiznal k daňovému úniku pouze ve výši 18,5 miliónu eur (500 miliónů korun).

Foto: Michael Dalder, ČTK/AP

Prezident Bayernu Uli Hoeness

Článek

Soud vyslechl poslední svědky a přijal poslední důkazní materiály, nic z toho ale už nemělo vliv na celkovou výši částky, o kterou podle prokuratury Hoeness ošidil německé úřady. Ve čtvrtek dopoledne by měly zaznít závěrečné řeči státního zastupitelství a obhajoby, po polední pauze se očekává vynesení rozsudku.

Soudce Rupert Heindl ve středu podle deníku Handelsblatt zdůraznil, že při rozhodování o výši trestu bude vycházet z výše daňového úniku, na níž se prokuratura shodla s obhajobou. Nebude brát v potaz původně uváděnou výši nezaplacených daní 3,2 miliónu eur, ke které se Hoeness přiznal loni v dubnu a kvůli které tento týden soudní proces začal.

Právě s ohledem na původně uváděnou výši nezaplacených daní se původně spekulovalo o tom, že by Hoeness mohl od soudu odejít pouze s pokutou a s podmíněným trestem. Vzhledem k tomu, že daňový únik je osmkrát vyšší, než se původně uvádělo, je podle právních odborníků jen velmi nepravděpodobné, že by se šéf Bayernu mohl vyhnout vězení.

Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. V pondělí u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika miliónů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které však nepřiznal ke zdanění.

Hoeness je v Bayernu legendou. V dresu bavorského velkoklubu strávil téměř celou hráčskou kariéru a připsal si ve 239 zápasech 86 gólů. Jako útočník pomohl klubu třikrát vyhrát bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. S národním týmem získal zlato na ME 1972 i světový titul o dva roky později. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a od roku 2009 je prezidentem.

Reklama