Hlavní obsah

OBRAZEM: Budíček před šestou, tvrdé matrace, kurzy jógy. Co čeká Hoenesse ve vězení?

Velikonoční svátky ještě s největší pravděpodobností stráví Uli Hoeness v rodinném kruhu, pak však přijde rozkaz: Nástup! Legenda Bayernu Mnichov a bývalý prezident fotbalového velkoklubu se přemístí do věznice v Landsbergu, zhruba 60 kilometrů západně od bavorské metropole. Zde si bude odpykávat trest v délce tři a půl roku, k němuž byl minulý měsíc odsouzen za daňové úniky ve výši přes 27 miliónů eur (přibližně tři čtvrtě miliardy korun).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ve věznice v Landsbergu očekávají příchod prominentního vězně Uliho Hoenesse.

Článek
Fotogalerie

Prominentní vězeň se zvláštními výhodami? Zapomeňte! „Se všemi zacházíme stejně," cituje Berliner Zeitung ředitelku nápravného zařízení Moniku Grossovou. Co tedy pětatřicetinásobného německého reprezentanta, mistra světa i Evropy, vítěze bundesligy i bývalého PMEZ za mřížemi čeká?

Budíček v 5.50, snídaně v 6.20, nástup do práce v sedm. Od 11.00 do 12.00 pauza na oběd, pak znovu povinná pracovní činnost. Výdělek? Necelých 12 eur denně. V 19.00 se dveře cely zavírají. Žádné osobní oblečení, žádný notebook, telefon jen ve zvlášť naléhavém případě, například při úmrtí rodinného příslušníka.

„Není to dovolená, ale přežít se to dá," říká v interview pro deník Bild drogový dealer Maik R., který si v Landsbergu odkroutil tři a půl roku. „Cela má rozměry kolem sedmi osmi čtverečních metrů, jeden stůj, pryčna se starými a tvrdými matracemi, umyvadlo jen se studenou vodou a WC. Často bez sedátka," popisuje vybavení.

Také výhled ven neznesnadňují jen mříže. „Okno je umístěno hodně vysoko. Člověk si musí stoupnout na židli, když se chce z něho podívat," dodává Maik. Strava? „Akceptovatelná, nic víc. Třeba kafe ráno dostanete, ale nijak vábně nevoní. Kakao nebo teplé mléko jsou jen zřídkakdy."

Bayern v TV jen tak neuvidí

V odpoledním volnu jsou pro vězně připraveny rozličné kurzy, například meditace, jóga, šachový kroužek či výuka hry na didgeridoo (dechový nástroj australských domorodců). Přenosy zápasů milovaného Bayernu si ale Hoeness bude muset odpustit, protože placené televizní stanice vězni sledovat nesmějí.

Také spojení s okolním světem bude muset bývalý útočník drasticky omezit. Návštěvy jsou v Landsbergu s kapacitou 565 míst povoleny jen dvakrát za měsíc po dobu dvou hodin. A to ještě za zvláštních podmínek.

„Až devět lidí sedí najednou u dlouhého stolu, od návštěv jsou odděleni přepážkou. Nemůžete si se svými blízkými podat ruce, nemůžete je obejmout," líčí dvaačtyřicetiletý Maik, že život v Landsbergu se řídí přísnými pravidly, které bude muset přijmout i milionář Hoeness...

O bezpečnost se obávat nemusí, tvrdí právník Heiko Ahlbrecht. Přesto připouští, že jisté „nevýhody" Hoenessův statut mediálně známé osobnosti skýtá „Jeho pozice je specifická. Řada vězňů si s ním jistě bude chtít pohovořit, spřátelit se. To by mohlo přinést určité komplikace," připustil Ahlbrecht.

Odpyká si dvaašedesátiletá ikona Bayernu skutečně trest v plné výši? Pravděpodobně ne, napsal na svém portálu švýcarský deník Blick. Justiční pozorovatelé soudí, že bavorská celebrita stráví za mřížemi jen něco kolem půl roku. Pak by na základě žádosti mohl být jeho trest změněn na alternativní a Hoeness by do Landsbergu například dojížděl jen přespat.

Reklama

Související témata: