Hlavní obsah

Guardiola v ohrožení? Klubové vedení rozhodne, zda jsem pro Bayern ten pravý, říká trenér

Mnichov

Před měsícem ho po zisku titulu v bundeslize nosili v Mnichově na ramenou, nyní je z Josepa Guardioly, trenéra fotbalistů Bayernu, bezmála persona non grata. Těžká kritika se dál valí na hlavu španělského kouče po debaklu bavorského velkoklubu v semifinále Ligy mistrů, z níž se obhájce trofeje poroučel po dvou porážkách s Realem Madrid a celkovým skóre 0:5! Média, fanoušci a znovu i legenda a čestný prezident Bayernu Franz Beckenbauer si berou na mušku zejména herní styl, jímž Guardiola proslul ve svém předchozím působišti v Barceloně. Proti Realu ovšem neuspěl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pep Guardiola, trenér fotbalistů Bayernu Mnichov, gestikuluje při semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Článek

„Je to moje chyba a kritiku musím akceptovat. Jako trenér nesu za prohru zodpovědnost," nehledal vytáčky španělský kouč. Své filozofii, založené hlavně na držení míče, však věří dál. „Nemůžeme hrát podle představ hráčů, to není možné, jasnou taktiku musí stanovit trenér. Vedení Bayernu rozhodne, zda jsem pro mužstvo ten pravý," dodal poněkud tajemně na páteční tiskové konferenci.

Vznáší se snad nad jeho hlavou pověstný Damoklův meč? Třiačtyřicetiletý kouč přišel loni v létě jako nástupce Juppa Heynckese s cílem navázat na předešlou sezónu, v níž Bayern ovládl Ligu mistrů, bundesligu i Německý pohár. Dlouho dobu se mu to dařilo, bavorský klub dokonce v rekordně krátkém čase získal německý titul. Jenže od té doby je v útlumu a z posledních deseti soutěžních utkání vyhrál jen čtyři.

Důvěru vedení klubu stále cítí

„Od klubu jako je Bayern se očekávají stále jen vítězství. Pokud nevyhrává, jsem v ohrožení, a klub musí rozhodnout, co dál. V tuto chvíli však stále cítím od vedení důvěru," pokračoval Guardiola, který má za sebou teprve rok z tříletého kontraktu.

S nadějí vzhlíží k sobotnímu ligovému souboji v Hamburku: „Doufám v co nejlepší výkon, co nejlepší reakci, chceme si spravit chuť. Tohle utkání má velký význam pro sebevědomí hráčů, pro přípravu na finále poháru (17. května proti Dortmundu – pozn. red.). Jestli tuhle trofej nevyhrajeme, pak se vystavuji riziku," dodal trenér, jehož situaci na lavičce bavorského celku údajně bedlivě sledují i zástupci Manchesteru United.

O Guardiolu nejvíce stál a do Bayernu ho přivedl bývalý prezident klubu Uli Hoeness, který se obhajoby ligového titulu dočkal jako člověk pravomocně odsouzený k tříapůlročnímu vězení za daňové úniky. "On je nejdůležitější osoba v klubu," dodal španělský kouč v březnu na adresu legendy Bayernu, jíž tehdy čerstvý triumf věnoval. Jenže Hoeness už ve funkci není... Mistr světa a Evropy by měl v nejbližší době nastoupit do vězení v Landsbergu.

Povede Pep Guardiola fotbalisty Bayernu i v příští sezóně?
Ano
50,2 %
Ne
49,8 %
Celkem hlasovalo 5744 čtenářů.

Reklama

Související témata: