Hlavní obsah

Ebola? Nikam nejedeš, chopil se Dortmund šance a hvězdě zarazil cestu na kvalifikaci do Afriky

Dortmund/Praha

Nejede! V Dortmundu si mohli oddechnout. Opora Borussie Pierre-Emerick Aubameyang neabsolvuje pokračování kvalifikace afrického Poháru národů, která pokračuje ve stínu hrozby eboly. Kluby i přes epidemii smrtelné choroby nemají žádné legální páky na to, aby zabránily svým hráčům odcestovat za reprezentačními povinnostmi, Dortmund ale hbitě využil zaváhání gabonského svazu. Pozvánka pro hvězdu Borussie přišla pozdě, a tak rychlý záložník či útočník bude národnímu týmu ve zbylých dvou zápasech o šampionát chybět.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Pierre-Emerick Aubameyang z Dortmundu při vítězném zápase v LM s Galatasarayem jásá po jedné ze vstřelených branek.

Článek
Fotogalerie

Gabon, který je v čele jedné ze skupin (i zásluhou Aubameyanga), přitom čekají klíčová utkání, a to v Angole a pak proti Lesothu. „Jsou tu varování z lékařských kruhů. Je naší povinností starat se o hráče, o tým,“ uvedl pro německá média Michael Zorc, manažer Borussie. Ta má velké starosti v bundeslize a nečekaně se trápí a figuruje v dolní polovině tabulky. Vedení klubu snad i proto mělo údajně naléhat na oporu, aby do Afriky v této době necestovala. A nakonec asi přivítalo svazovou chybu.

Další hráči z bundesligy odjeli

Podle odborníků je přitom šíření nemoci nepravděpodobné, zvláště když jsou dodržována ochranná opatření. Zdálo se, že Aubameyang by mohl jet alespoň na druhý zápas, což si zjevně přál, ale i z toho podle všeho sešlo. Klub to nepovolil, i když v Gabonu ani v zemích soupeřů ebola nebyla zaznamenána.

Další bundesligoví hráči v Africe v příštích dnech reprezentovat budou. Brémský Makiadi vyrazil do DR Kongo, Traoré z Gladbachu bude hrát za Guineu, zemi přímo zasaženou nemocí. Kalou z Herthy nastoupí za Pobřeží slonoviny, hanoverský Sane za Senegal, Baba z Augsburgu za Ghanu a Choupo-Moting ze Schalke za Kamerun.

Ale mnohým při zmínce o cestě do Afriky trne. Na začátku října při předešlé části kvalifikace Cédric Makiadi trpěl bolestí břicha. "Všechno je normální, jako vždy," uklidňoval šéfy klubu. "Domníváme se, že není velké nebezpečí, protože byla přijata veškerá preventivní opatření," cituje kicker.de sportovního ředitele Brém Rouvena Schrödera.

Mistrovství chtěl asijský Katar

Africká kvalifikace frčí dál, přitom v jednu chvíli ani nebylo známo, jak to bude se závěrečným turnajem, který na pár dnů ztratil svého pořadatele. Kluby obecně nebývají nadšeny cestovatelskými záležitostmi svých hráčů. V tomto případě to platí obzvlášť. Ale zastavit to nelze, FIFA garantuje maximální preventivní opatření, aby se hráči nepřiřadili mezi marody a neroznesli případně chorobu dál.

Již dříve bylo zakázáno hrát ve třech nejvíce postižených zemích v západní Africe. Guinea proto hraje všechny domácí zápasy v Maroku. Sierra Leone a Libérie se samy vzdaly práva hrát doma a nastupují venku.

Samotné mistrovství se na začátku příštího roku mělo hrát v Maroku, ale vše bude jinak. Konfederace CAF zemi, která kvůli epidemii požadovala přeložení šampionátu na pozdější termín, pořadatelství sebrala. Navíc Maroko z šestnáctičlenného finálového turnaje vyloučila. Reprezentace země měla mít jako pořadatel start jistý a nehrála proto kvalifikaci, pak ale o své místo přišla. S dotazem na pořadatelství se potom CAF předběžně obrátila na zástupce sedmi zemí včetně Jihoafrické republiky, Ghany, Egypta a Tuniska. První reakce prý ale nebyly příliš vstřícné.

Šampionátu se nakonec ujme Rovníková Guinea, která už má s kontinentálním šampionátem zkušenosti, protože v roce 2012 ho spolupořádala s Gabonem. Nakonec se ho i zúčastní coby pořadatel, byť byla vyloučena z kvalifikace kvůli neoprávněnému nasazení hráče ve dvojzápase s Mauritánií. Mezi zájemci o pořadatelství byl i asijský Katar, jenž bude v roce 2022 hostit MS. Africké mistrovství se uskuteční v původně plánovaném termínu od 17. ledna do 8. února.

Ebolou jsou nejvíce zasaženy Libérie, Guinea a Sierra Leone, nemoci už na kontinentu podlehlo téměř 5000 lidí. Guinea a Sierra Leone ještě hrají v kvalifikaci, ve svých skupinách jsou ale poslední. Guinea ovšem ještě má postupovou naději.

Reklama