Hlavní obsah

Příprava k nezaplacení. Poznali jsme, co vše se musíme od Dortmundu učit, pochvaloval si Ščasný

zp (Essen)Sport.cz

Senzační remízu, kterou na podzim uhráli v Evropské lize v nedalekém Gelksenkirchenu proti Schalke, sice fotbalisté pražské Sparty v přípravě proti Dortmundu nezopakovali, přesto byl trenér Zdeněk Ščasný s výsledkem 1 : 3 spokojený. Se zkušenostmi, jež si jeho svěřenci odnesli z konfrontace s druhým týmem bundesligy, pak samozřejmě ještě víc. „Věděli jsme, že nás čeká strašně těžký zápas, přesto jsme moc rádi, že jsme ho mohli s Borussií sehrát,“ kvitoval letenský kouč prověrku v Essenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný při přípravě proti Borussii Dortmund.

Článek
Fotogalerie

Je samozřejmé, že diametrální rozdíl musel být znát.

Aby ne, když Borussia má ve svých řadách nesmírnou fotbalovou kvalitu, přičemž už je navíc nachystána na sobotní start ligového jara, zatímco my máme za sebou teprve první dva týdny přípravy. Čímž netvrdím, že by za jiné konstelace nebyl rozdíl patrný. Vždyť Dortmund má skutečně špičkové evropské mužstvo.

Nakonec jste ale přes výraznou převahu Dortmundu a spoustu šancí, které si jeho hráči připravili, dosáhli solidního výsledku...

Víc než slušného. Samo sebou, že jsme chtěli vybojovat lepší, ale i s konečným resumé přípravy musíme být spokojeni.

A jak jste byl spokojen s vystoupením svých svěřenců?

Měli jsme pasáže velmi dobré, zápas však přinesl i pasáže, kdy jsme vyloženě jen bránili, což jsme samozřejmě nechtěli.

Však jste také o přestávce apeloval na hráče, aby sebrali víc odvahy a Borussii se postavili.

Začátek druhé půle vypadal opravdu dobře, neboť jsme srovnali hru i skóre, jenže po druhém inkasovaném gólu nám začaly ubývat síly, což bylo samozřejmě na našem výkonu patrné. My chtěli hrát odvážně od začátku a nemínili jsme jen bránit, jenže kvalita Dortmundu se projevovala. Problém nám dělalo hlavně to, když nás de facto všechny zatlačil do obrany, z níž jsme se pak těžko dostávali. I proto jsme míče jen odkopávali...

Přesto byla asi pro vaše svěřence příprava v Essenu velkým přínosem...

Byl to zápas k nezaplacení a pro všechny mé hráče strašně poučný. Však si ho důkladně zanalyzujeme, protože se máme od Borussie co učit. Zakládání útoku, pohyb na polovině soupeře, je toho prostě spoustu.

Do utkání jste poslal i obě nové akvizice - Šurala a Zahustela. Jak jste hodnotil jejich vystoupení?

Šural si vyzkoušel místo levého i středního záložníka. Ve druhé půli na něm bylo vidět, že mu rapidně ubývají síly, což je celkem pochopitelné, neboť s námi začal teprve trénovat a s míčem se poprvé potkal až právě proti Borussii. I v Liberci se totiž připravoval jen bez balónu. Byl jsem s ním i tak spokojen, i když i on sám ví, že má na víc. Potřebuje se však rozehrát a sehrát s naším mužstvem. Zahustel mě na kraji obrany mile překvapil. Nedostával se sice do útočné fáze tolik, jako s jinými soupeři, ale utkání zvládl velmi dobře.

A co třeba Mazuch, kterého jste proti Dortmundu na trávník neposlal?

Nepostavil jsem ho z taktických důvodů, protože bych ho musel střídat už po třiceti čtyřiceti minutách, což jsem nechtěl. Na hřiště se dostane hned ve středu, kdy hrajeme v Praze přípravu proti Trenčínu.

Nakolik se blíží sestava, kterou jste postavil, představám o optimální jedenáctce Sparty pro ligové a pohárové jaro?

Těžko zatím říci, protože jsem vycházel hlavně z momentální formy hráčů. A samozřejmě jsem přitom až na stopery chtěl vidět v akci všechny, jež jsem v Dortmundu měl k dispozici.

Reklama

Související témata: