Hlavní obsah

Hoeness může domů, rozhodl soud. Fatální signál pro občany, píší v Německu

Berlín

Rozhodnuto, koncem února bude Uli Hoeness propuštěn z vězení! Bývalý prezident fotbalového Bayernu Mnichov si přitom odpykal jen polovinu z 3,5letého trestu, k němuž byl v březnu 2014 odsouzen za daňové úniky ve výši 28,5 miliónu eur (přes tři čtvrtě miliardy korun). Zemský tribunál v Augsburgu však vyhověl žádosti někdejšího německého reprezentanta a dlouholetého šéfa bavorského velkoklubu o předčasné propuštění z vězení a podmínečně mu zkrátil trest na polovinu.

Foto: Profimedia.cz

Uli Hoeness má důvod k úsměvu. Jeho pobyt za mřížemi se blíží ke konci.

Článek

„Soud tak rozhodl, jelikož došlo ke splnění všech zákonných požadavků. Zkušební doba je stanovena na tři roky," uvedl v prohlášení předsedající Herbert Veh.

„S každým zacházíme stejně," citoval Berliner Zeitung Moniku Grossovou, ředitelku nápravného zařízení v Landsbergu v době, kdy se Hoeness chystal k nástupu. Řada médií však již tehdy zpochybňovala představu, že prominentní vězeň stráví za mřížemi trest v celé výši. A tak se také stalo.

Ikona Bayernu nastoupila do vězení v červnu 2014, od ledna loňského roku tam však dochází už jen přespat. Během dne totiž Hoeness pracuje v mládežnickém oddělení bavorského klubu, víkendy smí trávit v rodinném kruhu. Podle trestního zákoníku může být odsouzený již po odpykání poloviny trestu za určitých podmínek propuštěn, ne každému se ale stanovisko zemského soudu v tomto případu líbí.

Extrabuřt pro Hoenesse

„Fatální rozhodnutí!" hřímá německý list Süddeutsche Zeitung. „Podkopává důvěru občanů v to, že před zákonem jsou si všichni rovni." A švýcarský Blick si s připomínkou firmy na masné výrobky, kterou fotbalový mistr světa a Evropy, vítěz bundesligy i bývalého PMEZ vlastní, ironicky přisadil: „Extrabuřt pro Hoenesse!"

Čtyřiašedesátiletý Hoeness si nicméně může mnout ruce a odpočítávat poslední dny, 29. února bude definitivně volný. Kam povedou jeho kroky? Převezme znovu funkci prezidenta Bayernu, v jehož vedení působil od roku 1982?

„Až se vrátím, rozhodně nebudu sedět někde v koutě. To není můj styl," prohlásil před časem.

Tak se nechme překvapit...

Považujete rozhodnutí soudu o předčasném propuštění Uliho Hoenesse z vězení za správné?
Ano
30,9 %
Ne
69,1 %
Celkem hlasovalo 2450 čtenářů.

Reklama

Související témata: