Hlavní obsah

Z lavičky vstříc explozi! Bayern má novou legendu

Mnichov

Nesmazatelně se fotbalový útočník Robert Lewandowski zapsal v sobotu do dějin Bayernu Mnichov. Při bitvě s Frankfurtem dvakrát pokořil brankáře, čímž zaokrouhlil počet branek v dresu bavorského giganta na stovku. V pouhých 136 zápasech. Obdivuhodná bilance vynesla polskému reprezentantovi přívlastek nejlepší útočník klubu moderní éry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih vybraných bundesligových víkendových zápasůVideo: sntv

 
Článek

„Sto gólů v dresu Bayernu je úžasná bilance. Každý mi přinesl mnoho radosti a doufám, že spoustu podobných okamžiků mě ještě čeká," rozplýval se.

Lewandowski se stal šestnáctým mužem v historii klubu, který tuto metu pokořil. „Jsem vděčný za každý gól, ale hlavní jsou pro mě vítězství klubu a trofeje, které můžeme získat," ujišťoval 28letý útočník v rozhovoru pro kicker.de. Bayern má naději na triumf v bundeslize, domácím poháru i Lize mistrů.

Poločas s Wolfsburgem všechno změnil

Když do Bayernu v létě 2014 přišel, měl za sebou tři ročníky, v nichž za Dortmund vstřelil minimálně 20 bundesligových branek. Ale první sezóna po přestupu se 17 trefami přinesla rozpaky. Nic nenasvědčovalo tomu, že se rodák z Varšavy stane klubovou legendou.

Jenže pak přišlo 22. září 2015. Bayern hrál doma s Wolfsburgem 0:1 a kouč Guardiola poslal v poločase do hry Lewandowského. A polský snajpr předvedl magickou explozi. Za devět minut nasázel pět gólů, čímž přepsal střelecké rekordy bundesligy a stal se miláčkem fanoušků.

Během minulého víkendu pak stvrdil pozici vynikajícího muže klubové historie. V čele historického žebříčku střelců Bayernu je Gerd Müller, jenž v šedesátých a osmdesátých letech minulého století nasázel 477 branek v 540 zápasech. „Nikdy jsem nevynikal v předvádění nějakých fines či triků. Prostě jsem chtěl dávat góly. Hodně gólů," vzpomínal Müller.

Lewandowski má v repertoáru zakončení i excelentní přímé kopy, tudíž němečtí komentátoři předvídají, že během kontraktu platného do června 2021 se polský borec posune v klubových statistikách za Gerda Müllera, kde momentálně dlí Karl Heinz Rummenige (197 branek) a Lewandowského spoluhráč Thomas Müller (157).

Reklama

Související témata: