Hlavní obsah

Někdejší chorvatská hvězda vysoudila balík. Lékaři zanedbali svou povinnost

Berlín

Někdejší chorvatský fotbalista Ivan Klasnič vysoudil 100 tisíc eur (asi 2,7 miliónu korun) na dvou bývalých lékařích Werderu Brémy. Götz Dimanski a Manju Guha podle soudu hrubě zanedbali své povinnosti a sedmatřicetiletý útočník kvůli tomu musel dvakrát podstoupit transplantaci ledviny.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší chorvatský fotbalista Ivan Klasnič v dresu Werderu Brémy. Snímek pochází z roku 2006.

Článek

Výrok soudu zatím není pravomocný a obě strany se proti němu můžou odvolat. Klasnič by měl navíc dostat ještě odškodné za finanční ztrátu, kterou kvůli potížím utrpěl. Podle agentury SID jde o částku kolem jednoho miliónu eur.

Klasnič dostal náhradní ledvinu poprvé v roce 2007, podle soudu ale měli lékaři jeho zdravotní problémy odhalit už o sedm let dřív při příchodu do Brém. Proto také v roce 2008 neprodloužil smlouvu s Brémami, protože odmítl být v péči doktorů, kteří se na jeho problémech podíleli.

Klasnič se první transplantaci podrobil v lednu 2007. Matčinu ledvinu ale jeho tělo nepřijalo a tak o dva měsíce později musel dostat orgán od otce. Druhý zákrok už byl úspěšný a bundesligový šampion z roku 2004 se úspěšně vrátil k fotbalu a dokonce si zahrál na mistrovství Evropy 2008, kde dvěma góly pomohl Chorvatsku do čtvrtfinále.

Momentálně bývalý hráč St. Pauli, Nantes, Boltonu nebo Mohuče čeká na třetí transplantaci, protože loni v září mu ledvina opět selhala.

Reklama

Související témata: