Hlavní obsah

Zacházeli s námi, jako by na autobus přiletěla plechovka s pivem, stýskal si kouč Borussie na diktát a bezmoc

Dortmund/Praha

Byl to befel. Diktát UEFA, proti kterému nebylo odvolání a jemuž se museli fotbalisté Dortmundu podřídit. „Úplně nás ignorovali. Zacházeli s námi, jako by na náš autobus přiletěla plechovka od piva," stěžoval si kouč Borussie Thomas Tuchel po duelu s Monakem, že generalita UEFA se nikoho na nic neptala a z Nyonu rozhodla. „Esemeskou nám prostě sdělili, že se hraje druhý den. Cítili jsme jediné - bezmoc."

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brankář Dortmundu Roman Bürki na rozcvičení symbolicky oblékl dres s číslem zraněného Marca Bartry.

Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu Dortmund - Monako

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příjezd fotbalistů Dortmundu na stadión

Nejdřív frázovité výkřiky o podpoře, kterou UEFA fotbalistům Dortmundu po úterním bombovém atentátu na jejich autobusu vyjadřuje, vzápětí textová zpráva s nařízením, že se utkání odkládá na středu.

„Přitom jsme potřebovali víc času. Čas na to, abychom se se vším vypořádali," posteskl si dortmundský trenér už před zápasem do kamer TV Sky. Monacký kníže Albert, velký příznivec knížecího klubu, cítil totéž.

Proto jeho slova o absurditě, že se má čtvrtfinále Ligy mistrů hrát už 22 hodin po atentátu.

„Jiné řešení není z logistických důvodů možné. Odklad na jiný termín by měl vliv na přípravu Monaka na zápas francouzské ligy o víkendu," zdůvodňovala své rozhodnutí UEFA ze švýcarského Nyonu.

Bylo to o statečnosti

„Mám hodně známých hráčů v mužstvu Borussie a vím od nich, že hodně jich ve středu hrát nechtělo. UEFA však vyvíjela tlak, že z politického hlediska je nutné, aby Borussia nastoupila a tímto způsobem čelila terorismu, prozrazoval německý internacionál Lothar Matthäus.

„Pro mě je rozhodnutí UEFA nepochopitelné a nezodpovědné. Hráči se potřebovali soustředit a místo toho na ně byl vyvíjen další tlak. Nedokážu si představit, že by se dokázali na zápas koncentrovat," nechal se slyšet mistr světa Matthäus a připomněl paralelu s událostmi v bundesligovém Hannoveru poté, co reprezentační brankář Robert Enke spáchal sebevraždu. „Několik měsíců trvalo, než se s tím jeho spoluhráči psychicky vyrovnali."

„Chtělo to hodně odvahy nastoupit. Ještě odpoledne jsme museli hráče povzbuzovat, aby do zápasu šli, nakonec jsme nechali ale na nich, zda chtějí nastoupit. Nikdo neodmítl," prozrazoval trenér Borussie Thomas Tuchel, co se dělo v zákulisí.

„Bylo to o statečnosti a my jsme ukázali, že stateční jsme."

Na tváře spoluhráčů nezapomenu

„Až do zahajovací hvizdu jsme ale měli v hlavách hodně věcí, jen ne fotbal. Aby ne, jsme jen lidé," přiznával Tuchelův svěřenec Nuri Sahin.

„Snili jsme o Lize mistrů, v níž jsme chtěli bojovat v nejlepší formě, ale o tuto možnost jsme byli připraveni," připomněl dortmundský kouč, že stín úterní noci na jeho týmu ležel a do výkonu se promítl.

„Viděli jsme ty věci mnohokrát v televizi, jenže se udály daleko od nás. I když to bylo v mé zemi, v Istanbulu na Silvestra, ale pořád to bylo daleko. V úterý v noci jsme se ale v té situaci ocitli my. Nikdy nezapomenu na tváře uvnitř našeho autobusu," svěřoval se turecký legionář Sahin, že se on, stejně jako jeho spoluhráči z prožité hrůzy jen těžko vzpamatovávají.

Reklama

Související témata: