Hlavní obsah

K duelu s Lipskem jsme přistoupili, jako by šlo o finále, vysvětloval Robben

Lipsko/Praha

Probouzení Heynckesem dál působí a na Bayern zabírá. A nic na tom nemění, že ve středečním pohárovém šlágru nakonec o postupu bavorského klubu rozhodoval v Lipsku až penaltový rozstřel, v němž měli navrch Heynckesovi svěřenci. Šlágr Německého poháru totiž skončil i po prodloužení 1:1, takže rozřešení přinesly až penalty. „To je vždycky loterie, ale moji hráči přistoupili k rozstřelu plně koncentrovaní a proto uspěli,“ liboval si Jupp Heynckes, po jehož příchodu Bayern ještě neprohrál.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Kapitán Bayernu Mnichov Arjen Robben diriguje spoluhráče.

Článek

Alchymie dvaasedmdesátiletého kouče účinkovala i v duelu, v němž šlo o postup do osmifinále Německého poháru a který byl magnetem pro celé fotbalové Německo. Aby ne, když v bundesligové tabulce jsou oba týmy seřazeny s bodovým odstupem za vedoucím Dortmundem a navíc se jim daří i na scéně Ligy mistrů. I proto přišlo do ochozů lipské Red Bull Areny přes 42 tisíc diváků.

Viděli strhující partii, v níž se domácí museli od 53. minuty obejít bez vyloučeného legionáře Keity, aby i v početním oslabení šli do vedení. Bayer sice za pět minut vyrovnal, ale druhý gól nepřidal ani v normální hrací době, ani v prodloužení.

„Byl to zápas, který přinesl skvělý fotbal. Věděli jsme, co nás čeká, a i trenér Heynckes nám připomínal, že ke konfrontaci s Lipskem musíme přistoupit, jako by šlo už o finále poháru. Snažili jsme se, ale vzhledem k tomu, že těžké zápasy  teď hrajeme každé tři dny, lehkost a svěžest nám přece jen scházela. I proto tolik nevyužitých šancí, které jsme si připravili," glosoval průběh střetnutí kapitán Bayernu Arjen Robben.

Při penaltovém rozstřelu se stal hrdinou brankář Bayernu Sven Ulreich, jenž se po zranění Manuela Neuera stal mezi tyčemi jedničkou. V páté sérii zlikvidoval střeli domácího Wernera, a protože Robben před ním svůj pokus proměnil, do osmifinále postoupil Bayern.

„Je to nejen moje zásluha, i náš brankářský trenér Toni Tapalovič na to má svůj podíl, protože ten má vždy soupeřovy střelce dokonale přečtené a zanalyzované," odmítal superlativy Ulreich. „A stejnou zásluhu na postupu mají všichni naši exekutoři, protože všichni své penalty proměnili, zatímco já si poradil jen s jednou."

Konfrontace Bayernu s Lipskem bude mít své pokračování už v sobotu, kdy se oba týmy utkají o ligové body v mnichovské Allianz Areně.

Reklama

Související témata: