Hlavní obsah

Sparta - Trenčín 1:2 Sparta na úvod přípravy prohrála s Trenčínem, gól dal Tetteh. V odvetě vše soupeři vrátila i s úroky

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty otevřeli letní přípravu na novou sezónu domácí prohrou s Trenčínem 1:2. Premiéru v rudém dresu prožily i obě hlavní posily brankář Milan Heča a útočník Benjamin Tetteh, který se hned blýskl gólem a ještě nastřelil tyč. V následné odvetě Sparta zvítězila 4:2, když rozhodla v závěru góly Nicolae Stanciua a Daniela Holzera. Plzeň deklasovala Klatovy 6:0. Porážku 2:4 v přípravě s Krakovem utrpěla Karviná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh během prvního tréninku letní přípravy Sparty Praha, dne 18. června 2018 v Praze.

Článek

"Snažil jsem se předvést v tom nejlepším světle a jsem rád, že jsem dal branku. Chtěl jsem dát více branek, ale neměl jsem štěstí," řekl novinářům Tetteh. "Máme za sebou náročné tréninky, snažím se s klukama udržet krok. Je to pro mě velký krok v kariéře a šance hrát za Spartu je pro mě velkou výzvou," dodal ghanský útočník.

Sparta měla další šance. Kayovu hlavičku vykopl z branky jeden z obránců, Vukadinovič po sólu obešel i gólmana, ale minul prázdnou branku. Ve druhé půli Tetteh nevyužil tři další možnosti, mimo jiné trefil tyč.

V 77. minutě udeřil Trenčín, když se po závaru ve vápně střelou prosadil Čatakovič a zařídil výhru slovenského celku. "Trefili jsme tyč a pak sami dostaneme gól na 1:2. Ale výsledek v této fázi není důležitý," řekl trenér Sparty Pavel Hapal, kterého potěšil Tettehův výkon. "Snažil se a pracoval pro mužstvo. Byly tam ale i další dobré výkony. Třeba Vukadinovič oživil pravou stranu," upozornil.

Do druhého zápasu nastoupila Sparta s jinou sestavou. Už v prvním utkání musel na stoperu nastoupit obvyklý bek Čivič, tentokrát kvůli přetrvávajícím potížím Štetiny hrál na stoperu záložník Kulhánek. V útoku dostal šanci navrátilec z hostování Pulkrab vedle Šurala.

Sparta opět byla lepší v kombinaci, ale Šural svou šanci nevyužil, Stanciův gól neplatil pro ofsajd a další Šuralovu příležitost skvěle chytil trenčínský brankář Chovan. Až v úvodu druhé půle Vatajelu uvolnil Ben Chaima, který obešel gólmana a zamířil do prázdné branky.

Po hodině hry přišla chyba v rozehrávce Trenčína a střelou z dálky po zemi se prosadil sparťanský záložník Ristič. Pak ale Paur využil dvě standardní situace a během tří minut bylo vyrovnáno.

Trenčín však opět chyboval, tentokráte při vhazování autu, Ristič prostrčil míč na Stanciua a rumunský reprezentant dloubáčkem zařídil výhru. Tu ještě potvrdil Holzer po hezké kombinační akci.

"Výsledky nás nezajímají, i když jsme samozřejmě chtěli vyhrát oba zápasy. V prvním případě se to nepovedlo, ve druhém ano, ale hlavní je, že si zahráli všichni hráči. S některými pasážemi jsme nebyli spokojeni, ale to přičítám tomu, že jsme v úvodu přípravy hodně tvrdě trénovali a na hráčích jsem cítil, že toho mají plné zuby," hodnotil dvojutkání Hapal. "Testy, dvoufázové tréninky, takže únava hrála velkou roli, ale pro mě je důležité, aby hráči dokázali zvládat věci i v únavě," potěšilo Hapala vítězství vybojované v závěru.

Plzeň si zastřílela

Fotbalisté Plzně deklasovali Klatovy 6:0 a v letní přípravě i podruhé jasně zvítězili. Premiérový gól za Viktorii vstřelila nigerijská posila Ubong Ekpai. Úřadující mistři navázali na úterní triumf 7:0 nad dalším divizním soupeřem Doubravkou.

Svěřenci Pavla Vrby se k výhře v Klatovech přiblížili už v prvním poločase, kdy se trefili krajní obránci Jan Kovařík s Milanem Havlem a nejlepší střelec minulé sezony Michael Krmenčík.

V 51. minutě se z první branky v plzeňském dresu mohl radovat Ekpai, který nastoupil na levém kraji zálohy. Výhru hostů ještě zvýraznili útočníci Jakub Řezníček a Tomáš Chorý.

"O ty branky tady moc nejde, musíme to mužstvo hlavně připravit na ligu. Zaplaťpánbůh, že se nikomu nic nestalo," řekl pro klubový web asistent trenéra Viktorie Zdeněk Bečka.

"Je dobře, že už jsme měli dvě jedenáctky a téměř všichni hráli na svých postech. Snad kromě Milana (Petržely), který musel do obrany. Roman Procházka šel tedy taky na stopera, ale pro něj to není takový rozdíl," dodal k letní slovenské posile Procházkovi. Ten nejčastěji hraje ve středu zálohy.

Plzeňský tým čeká další přípravný zápas ve středu proti Sokolovu. Příští neděli vyzve České Budějovice a 6. července Západočeši odjedou na desetidenní soustředění do Rakouska, kde změří síly s Těrekem Groznyj, Innsbruckem a Dynamem Kyjev.

Bohemians si na úvod přípravy zastříleli

Fotbalisté Bohemians 1905 na úvod letní přípravy nastříleli sedm branek. Klokani v prvním semifinále turnaje v Benátkách nad Jizerou rozdrtili druholigový Hradec Králové 7:2 a postoupili do finále. V něm si zahrají s Mladou Boleslaví, která porazila Slovan Bratislava až v penaltovém rozstřelu. V normální hrací době skončil duel 2:2.

Za Bohemians se dvakrát prosadili Martin Dostál a Lukáš Juliš, který přišel v létě do Ďolíčku na hostování ze Sparty. V prvním poločase za Pražany nastoupil Martin Hašek mladší a v druhém dějství jeho bratr Filip, to vše za dohledu jejich otce a trenéra Bohemians Martina Haška staršího.

Z ligových týmů proti soupeřům z nižších soutěží na úvod neuspěla Příbram. Nováček nejvyšší soutěže prohrál 1:2 s druholigovými Českými Budějovicemi. Nedařilo se ani Karviné, která podlehla Cracovii Krakov 2:4.

Baník Ostrava gólem Milana Jiráska porazil 1:0 slovenský Ružomberok, který nově vede český trenér David Holoubek. Čtvrtý celek uplynulé ligové sezóny Olomouc pak i díky dvěma gólům Jakuba Plška zdolala druholigový slovenský Liptovský Mikuláš 3:1.

Přípravná fotbalová utkání:
Sparta Praha - Trenčín 1:2 (1:1)
Branky: 22. Tetteh - 10. Ubbink, 77. Čatakovič.
Sestava Sparty: Heča - Wiesner (28. Sáček, 53. Mandjeck), Kaya, Čivič, Frýdek - Mandjeck (46. Dao), Kanga - Vukadinovič, Néstor (72. Hložek), Plavšič (46. Holzer) - Tetteh. Trenér: Hapal.
Sparta Praha - Trenčín 4:2 (0:0)
Branky: 48. Ben Chaim, 63. Ristič, 82. Stanciu, 85. Holzer - 72. a 75. Paur.
Sestava Sparty: Bičík (46. Vorel) - Zahustel, Kulhánek, Costa, Vatajelu - Stanciu, Vácha (46. Mavuba), Ristič, Ben Chaim (72. Hložek) - Pulkrab (72. Dao), Šural (46. Mustedanagič). Trenér: Hapal.
SK Klatovy - Viktoria Plzeň 0:6 (0:3)
Branky: 14. Kovařík, 22. Krmenčík, 27. Havel, 51. Ekpai, 59. Řezníček, 66. Chorý.
I. poločas: Kozáčik - Havel, Řezník, Pernica, Kovařík - Kopic, Hrošovský, Kolář, Navrátil - Bakoš, Krmenčík.
II. poločas: Hruška - Petržela, Hubník, Procházka, Limberský - Štursa, Hořava, Čermák, Ekpai - Řezníček, Chorý. Trenér: Vrba.
MFK Karviná - Cracovia Krakov 2:4 (0:2)
Branky: 76. Wágner, 83. Piroch - 4. Helik z pen., 43. Hernández, 67. Douglas Dias, 86. Serafin.
Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:1 (2:1)
Branky: 24. Kalousek, 45. Čermák - 23. Soldát.
Sestava Příbrami: Kočí - Nitrianský, Kodr, Soldát, Polidar - Polák (56. Hloušek), Kilián, Januška, Breda - Matoušek (76. Petrlík) - Jandera (62. Klán). Trenér: Csaplár.
Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:1 (2:1)
Branky: 24. Kalousek, 45. Čermák - 23. Soldát.
Sestava Příbrami: Kočí - Nitrianský, Kodr, Soldát, Polidar - Polák (56. Hloušek), Kilián, Januška, Breda - Matoušek (76. Petrlík) - Jandera (62. Klán). Trenér: Csaplár.
Sigma Olomouc - Liptovský Mikuláš 3:1 (1:0)
Branky Olomouce: 76. a 86. Plšek, 7. Manzia.
Sestava Olomouce:
I. poločas: Buchta - Surzyn, Radakovič, Kotouč, Vepřek - Moulis, Kalvach, Texl, Hála - Manzia, Yunis.
II. poločas: Mandous - Sladký, Štěrba, Polom, Hýbl - Zahradníček, Zmrzlý, Plšek, Spáčil, Falta - Dvořák. Trenér: Jílek.
Baník Ostrava - Ružomberok 1:0 (0:0)
Branka: 74. Jirásek.
Sestava Ostravy: Budinský (46. Lapeš) - Pazdera (61. Bolf), Šindelář (46. Stronati), Azackij (46. Pokorný), Fleišman (61. de Azevedo) - Bolf (31. Mešaninov), Kaloč (31. Willwéber), Hrubý (61. Kaloč), De Azevedo (31. Jirásek) - Macej (61. O. Šašinka), O. Šašinka (31. J. Šašinka). Trenér: Páník.
Přípravný fotbalový turnaj v Benátkách nad Jizerou:
Semifinále:
Bohemians Praha 1905 - Hradec Králové 7:2 (4:1)
Branky: 7. a 45. Dostál, 24. a 42. Juliš, 56. F. Hašek, 69. Záviška, 85. Kabajev - 36. Vlkanova, 76. Zorvan.
Sestava Bohemians - I. poločas: Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Vondra - Reiter, Švec, Martin Hašek ml., Vodháněl - Mašek, Juliš.
II. poločas: Fryšták - Bartek, Bederka, Šmíd, Vondra - Záviška, Jindřišek, F. Hašek, Vodháněl - Nečas, Kabajev. Trenér: Martin Hašek st.
FK Mladá Boleslav - Slovan Bratislava 2:2 (0:1), pen. 6:5
Branky: 54. Novák, 87. Komličenko z pen. - 44. Šporar, 90.+2 Saláta. Rozhodující penalta: Král.
Základní sestava M. Boleslavi: Šeda - Pauschek, Takács, Král, Keresteš - Diviš, Hubínek, Matějovský, Novák, Provazník - Komličenko. Trenér: Weber.
Finále:
Bohemians - Mladá Boleslav 0:0, pen. 3:5
Bohemians: I. poločas: Valeš - Dostál, Bederka, Krch, Bartek - Záviška, Jindřišek, F. Hašek, Nečas - Mašek, Juliš.
II. poločas: Valeš - Dostál, Bederka, Šmíd, Bartek - Reiter, Švec, Jindřišek, Nečas - Mašek, Kabajev. Trenér: Martin Hašek st.
M. Boleslav: Vejmola (41. Mikulec) - Klíma, Šušnjar, Křapka, Mareš - Jánoš, Hůlka - Konaté, Klobása (51. Vejr), Ladra (48. Dohnalík) - Magera. Trenér: Weber.

Reklama

Související témata: