Hlavní obsah

Nový systém poprvé v praxi. Mistra fotbalové ligy určí nadstavba

Karel FeltSport.czPrávo

Revolučním způsobem se bude v Česku hrát nejvyšší fotbalová soutěž v právě startujícím ligovém ročníku. Nového šampióna neurčí tradičních třicet kol, ale až nadstavbová část. Sestoupit mohou v krajním případě tři kluby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Derby pražských S se asi uskuteční za sychravého počasí. Nicolae Stanciu a Josef Hušbauer (na zemi) se střetnou až v listopadu.

Článek

„Nový systém bude hodně zajímavý pro fanoušky. Do posledního zápasu bude o co bojovat," věří kapitán Sparty Josef Šural. „Pět utkání navíc může zamíchat pořadím," souhlasí kapitán obhájce titulu z Plně Roman Hubník. „Jsem spíše konzervativní, ale jde o dobrý krok. Bude se hrát více zápasů, což je jednoznačně pozitivní," přitakává Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Tradiční formát s třiceti koly v šestnáctičlenné soutěži se v tuzemsku praktikoval ještě v dobách Československa. Poprvé se hrál v ročníku 1972/73. Po rozdělení federace v lednu 1993 doplnily nejvyšší soutěž kluby z druhé ligy a dál se hrálo s šestnácti týmy, z nichž vzešel mistr po 30 kolech. Nyní se ve stejné fázi tabulka rozdělí do tří skupin. Prvních šest klubů bude hrát o titul, další čtyři o šanci postoupit do Evropské ligy, zbytek o udržení mezi elitou. „Zažil jsem nadstavbu v Belgii, ale tam se body po základní části dělily na polovinu. Systém v Česku je podle mého lepší," dumá Nicolae Stanciu, rumunský záložník ve službách Sparty.

Nový šampión odehraje o pět zápasů více, poslední postupující do EL absolvuje o sedm duelů víc, stejně jako úspěšní adepti nejvyšší soutěže v baráži. Ve hře jsou dvě místa v předkolech Ligy mistrů; mistr půjde do 3. předkola, vicemistr do druhého. Na tři kluby čekají předkola EL.

Soutěž bude trvat 317 dnů! Začíná se 20. července, poslední duely se sehrají 2. června 2019. Fanoušci mohou vidět z každého kola tři zápasy na placené televizi O2 TV Sport. Od 2. kola bude páteční předehrávky vysílat ČT sport. Z 1. kola bude ČT přenášet pondělní duel Ostrava–Jablonec.

Fortuna liga: Nový formát nejvyšší fotbalové soutěže

Základní část
30 kol každý s každým dvakrát.
Nadstavba o titul (všem zůstávají body ze základní části):
Mužstva na 1.–6. místě se utkají jednokolově, přičemž první tři týmy mají výhodu tří domácích zápasů. Konečné pořadí bude určeno podle těchto kritérií: 1) počet získaných bodů, 2) při bodové rovnosti vzájemné zápasy, 3) rozdíl skóre ze vzájemných zápasů v základní části, 4) vyšší počet vstřelených branek ve vzájemných zápasech v základní části, 5) vyšší brankový rozdíl ze všech zápasů v základní části i nadstavbě, 6) vyšší počet vstřelených branek v základní části i nadstavbě, 7) lepší umístění v soutěži fair play, 8) los.
Do evropských pohárů půjdou týmy podle konečného pořadí po nadstavbové části, přičemž o jedno místo v Evropské lize se utká poslední tým na pohárové příčce ze skupiny o titul s vítězem skupiny o Evropskou ligu podle pohárových pravidel na dva zápasy.
Nadstavba o Evropskou ligu (hrají týmy na 7.–10. místě po základní části).
Budou hrát dvoukolově semifinále (10. vs. 7. a 9. vs. 8.), vítězové potom postoupí do finále, které se rovněž hraje na dva zápasy. Tým, který následně vyhraje, bude hrát o účast v kvalifikaci.
Skupina o záchranu (hrají týmy na 11.–16. místě po základní části).
Hraje se jednokolově každý s každým, týmy na 11.–13. místě hrají tři zápasy na domácím hřišti. Konečné pořadí bude určeno stejným způsobem jako u skupiny o titul. Baráž o postup a sestup.
Z nejvyšší soutěže sestupuje tým, který v konečné tabulce po baráži obsadí 16. místo. Přímo postupuje vítěz II. ligy. O dvě zbývající místa se utkají 3. tým II. ligy vs. 14. tým I. ligy a 2. tým II. ligy vs. 15 tým I. ligy. Platí pohárová pravidla.

Čtěte také:

Reklama

Související témata: