Hlavní obsah

Bujará premiéra v české lize! Slovenský kouč si zahrál na Mourinha a vyfasoval důtku

Praha
Aktualizováno

První trest udělený v nové sezóně fotbalové ligy má věru úsměvný důvod. Nový trenér Liberce si zahrál na svého oblíbence José Mourinha, a když Slovan vstřelil vítězný gól proti Karviné, kouč vysprintoval slavit se svými hráči. Disciplinární komise však neměla pro jeho kousek pochopení a udělila Zsoltu Hornyákovi důtku za vběhnutí na hrací plochu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Zsolt Hornyák končil zápas s Karvinou na tribuně, Slovan ale první zápas stejně vyhrál.

Článek

Dal průchod svému temperamentu. Pázlera poslal na hřiště v 82. minutě, a když pak letní posila jen o tři minuty později zařídila vítěznou trefu, Zsolt Hornyák se zachoval jako jeden z jeho vzorů José Mourinho. Přesprintoval podél hlavní tribuny přes celé hřiště a slavil gól na trávníku spolu se svými hráči.

"Omlouvám se, nechtěl jsem nic narušit ani někoho urazit, šlo skutečně o emoce radosti. Bez emocí si fotbal neumím představit," líčil kouč, který na druhou stranu od svých svěřenců pozitivní emoce přímo vyžaduje.

Rozhodčí Pavel Julínek neměl vyhnutí a trenéra vykázal na tribunu, odkud Hornyák sledoval závěr zápasu. Tečku pak napsalo čtvrteční zasedání disciplinárky, která kouči Slovanu udělila důtku.

Nekompromisně proti pyrotechnice

Komise pak vytáhla do boje proti používání pyrotechniky na stadiónech. „Zranění diváka ze zápasu v Olomouci, které bude mít patrně trvalé následky, je varovným signálem. Vzhledem ke zvýšenému počtu podobných případů v uplynulé sezóně i v zápasech prvního kola budeme k používání pyrotechniky nekompromisní. Zároveň vyzýváme kluby ke zvýšenému dohledu nad dodržováním Návštěvního řádu a žádáme je, aby upozorňovaly své fanoušky na přísný zákaz pyrotechniky," apeluje předseda Richard Baček.

Disciplinární řízení kvůli chování fanoušků komise zahájila s Olomoucí, Slavií, Zlínem, Bohemians, Baníkem a Spartou.

Fanouška převezli na traumatologii

Jak Baček předeslal, během nedělního zápasu mezi Olomoucí a Slavií byl zraněn hostující fanoušek, jemuž v ruce vybuchl dělobuch. Záložníka Pražanů Miroslava Stocha navíc trefily do hlavy a ruky zbytku jiného dělobuchu, který přilétl na trávník.

Záchranáři měli na místě při utkání asistenční sanitku, takže fanouškovi okamžitě poskytli pomoc. I tak je možné, že bude mít trvalé následky. "Byl při vědomí, utrpěl poranění na koncích prstů, ve kterých dělobuch držel. Šlo o tržné otevřené rány. Na místě jej záchranáři ošetřili a převezli na traumatologii. Výbuch dělobuchu naštěstí nikoho jiného nezranil," říká mluvčí záchranné služby Lucie Urbanová.

Incidentem se zabývá i policie. "Mohu potvrdit, že jsme oznámení o události přijali, v současné době se jím zabýváme a veškeré okolnosti zjišťujeme. Právní kvalifikace zatím stanovena nebyla. Podle prvotních informací si měl jeden z fanoušků pravděpodobně špatnou manipulací se světlicí sám způsobit zranění," vysvětluje krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Během zápasu se odehrál i další incident, při němž dělobuch ohrozil přímo hráče na trávníku. Vybuchl jen kousek vedle Stocha. "Podpora od lidí byla cítit, všichni jsme za ni rádi, ale z jednoho momentu jsem zklamaný a smutný. Mrzí mě to, protože pro hráče je strašně nebezpečné, když blízko u nich někdo hodí dělobuch," citoval slávistický web Stocha.

"Zbytky mě po výbuchu trefily do hlavy a do ruky, ale díkybohu se nic nestalo. Vůbec nejde o to, že jsem tam byl právě já, mohl tam být kdokoliv z našeho mužstva nebo z Olomouce. Může se stát i něco horšího," dodala jedna z hvězd první ligy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články