Hlavní obsah

Trenér Plíšek se stal šéfem sparťanského skautingu

PRAHA

Bývalý trenér fotbalistů Slovácka Jiří Plíšek dlouho bez angažmá nezůstal. Vedení Sparty Praha v úterý oznámilo, že bývalý kouč nastoupí na Letné do funkce sportovního manažera, v níž se bude věnovat především vyhledávání potencionálních posil. Podle šéfa klubu Daniela Křetínského se Plíšek stane druhou klíčovou osobou ve sparťanském sportovním vedení.

Foto: AC Sparta Praha

Jiří Plíšek

Článek

Jeho úkolem bude především vybudování skautingu, který dosud krátce vedl Václav Kotal.

Čtyřiatřicetiletý Plíšek se funkce ujme 1. ledna. Jeho úkolem podle tiskové zprávy klubu bude vybudování systému skautingu, nastavení mechanismů, které povedou ke zvýšenému uplatnění odchovanců Sparty v A-týmu, a k efektivnější práci s kmenovými hráči na hostování.

"Ve všech těchto oblastech potřebujeme naši činnost dostatečně zkvalitnit a Plíšek bude mít potřebné pravomoci i podpory, aby to mohl naplnit. Tyto činnosti musí fungovat na řádově kvalitnější úrovni než dnes," prohlásil Křetínský.

Upozornil však, že Plíšek bude spolupracovníkem trenéra Michala Bílka, nikoli jeho nadřízeným. "Pan Plíšek není v žádném ohledu nadřazen trenéru Bílkovi, který nadále nese odpovědnost za sportovní výsledky," uvedl letenský první muž.

Teplice odmítl

Plíšek měl po angažmá ve Slovácku také nabídku na funkci sportovního ředitele teplického fotbalového klubu, ale zvolil "sparťanskou" cestu. "Teplické nabídky Teplic si vážím, ale Sparta je pro mě velkou výzvou. Cílem klubu Sparty je být nejlepší, a to ve všech činnostech. V mé oblasti je hodně prostoru pro práci a naší snahou bude vytvořit fungující systém, který přinese prospěch celému klubu," prohlásil Plíšek pro klubové webové stránky po podpisu smlouvy.

Plíšek jako trenér působí už od 19 let. Na profesionální úrovni začal v Mladé Boleslavi, pokračoval ve Slavii, nejvíce ostruh si vydobyl na zahraničním angažmá v Željezničaru Sarajevo, po návratu trénoval druholigové Ústí nad Labem a v létě ho angažovalo Slovácko. S ním sice vyhrál hned první ligový zápas, ale po dlouhé sérii bez výher a propadu na poslední místo v tabulce na svůj post rezignoval.

V roce 2002 byl vyhlášen nejlepším mládežnickým trenérem roku v České republice. Působil u tří mládežnických reprezentací, u devatenáctky se dokonce potkal se současným trenérem Sparty Bílkem.

Reklama

Související témata: