Hlavní obsah

Ať se mu na jaře daří, vzkázal Vrba do Edenu Trpišovskému. Ale mně víc, přidal okamžitě

Kompliment svému největšímu konkurentovi v boji o titul před startem ligového jara složil. „Je to pracovitý trenér a skvělý člověk, přeju mu hodně úspěchů a doufám, že mu bude dařit,“ uznal kouč plzeňské Viktorie Pavel Vrba, kam jeho trenérský kolega Jindřich Trpišovský pražskou Slavii posunul a jaký progres s ní zaznamenal. „Doufám ale, že mně se bude dařit víc,“ přidal promptně, aby bylo zřejmé, že s Viktorií boj o ligový primát navzdory čtyřbodovému manku nevzdává.

Foto: FCV/Ladislav Nussbauer

Zamyšlený trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba během tréninku.

Článek

A nejde vůbec jen o to, že majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík v duchu svých zvyklostí avizuje, že je dalšího titulu lačný.

„Hrajeme na jaře dvě soutěže a v obou chceme být úspěšní. V domácí lize bojovat o titul, v Evropské lize i přes těžký los je naším cílem vybojovat postup," připomínal, že na jeho nároky na trenéra i hráče jsou samozřejmě jen ty nejvyšší.

„Priority jsou tudíž řečeny a dány jasně," ví Vrba, že nemá na vybranou a musí válčit na obou frontách. Samozřejmě zdárně, když mu klubové vedené přivedlo posily pro ofenzivy, po nichž volal a které chtěl.

Beauguela ze Zlína, Kayambu z Opavy, Pačindu z Dunajské Stredy, ale také Bakoše, jenž se vrátil z hostování v Trnavě.

Foto: fcviktoria.cz

Ze Zlína přišel do Plzně šestadvacetiletý francouzský útočník Jean-David Beauguel.

„Hodně bude záležet na začátku sezóny, který je těžký. Po nás, ale pro Slavii zrovna tak," připomněl plzeňský trenér program následujících dnů a týdnů, s nímž se musí jeho tým vyrovnat.

V sobotu jarní ligová premiéra v Mladé Boleslavi, příští čtvrtek úvodní domácí zápas vyřazovací části Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, hned poté nedělní klání se Slavií, po němž následuje odveta v Záhřebu.

„Už první týdny rozhodnou, jak bude sezona vypadat," ví Vrba moc dobře, zmiňované čtyři zápasy napoví, jak nakonec dopadne plzeňské jaro.

Příprava nevěštila nic moc, neboť během španělského soustředění Plzeň nevyhrála ze čtyř zápasů ani jediný. Dvakrát remizovala, dvakrát padla, ale z toho trenér rozhodně hlavu bolavou nemá. Jako ji ostatně neměl nikdy, když měl výsledky dosahované v přípravě glosovat.

„Pro nás jsou prioritou soutěžní zápasy a nikoli přípravné," popřel ostatně i tentokrát, že by snad na něho doléhala nervozita.

Ani jisté zdravotní komplikace v hráčském kádru ji ve Vrbovi nevyvolávají. Nebo ji alespoň na sobě nedává znát, i když Kolář s Kopicem se nevrátili tak rychle, jak se čekalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář  bude Plzni chybět dělé, než se původně čekalo.

Operace Koláře byla totiž složitější, než lékaři původně předpokládali, takže ve Viktorii si budou muset minimálně měsíc počkat, než bude stoprocentně v pořádku. U operovaného Kopice sice komplikace nenastaly, jenže si pro změnu zvrtnul kotník na druhé noze a léčí ho. Pačinda se k němu přidal se stejnou diagnózou, a samozřejmě - na marodce zůstává po operaci Krmenčík, který se do přípravy zapojí až v dubnu či dokonce květnu.

„Útočnou fázi, s níž jsme nebyli na podzim spokojeni a kde jsme neměli po zranění Krmenčíka tolik alternativ, jsme ale posílili," připomněl kouč Viktorie angažování Beauguela a Kayamby.

„Zapadli do mužstva rychle, střelecky se také prosazují, řekli si o místo v základní sestavě. Pro mě jen dobře, že se konkurence zvýšila a já mám víc možností. V následujících čtrnácti dnech, kdy náš čeká čtyři pět těžkých zápasů, to bude výhoda."

Reklama

Související témata: