Hlavní obsah

Sváteční střelec po roce zase obral aspiranta na titul. Slavit mohl hned dvakrát

Dlouhých 384 dnů se v nejvyšší fotbalové soutěži nezapsal mezi střelce liberecký záložník Radim Breite. Až v sobotu při duelu šestadvacátého kola na hřišti Slavie pohotově usměrnil do sítě za Kolářova záda míč po standardní situaci. A devátou ligovou trefu kariéry, znamenající pro Severočechy bod, mohl slavit hned dvakrát. Sudí ji totiž nejprve kvůli signalizovanému ofsajdu neuznal, po konzultaci s videorozhodčím však verdikt změnil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Liberce Radim Breite v akci při uktání Fortuna ligy na hřišti pražské Slavie.

Článek

„V naší situaci je úplně jedno, kdo vstřelí branku, protože největší libereckou slabinou v probíhající sezoně je jednoznačně proměňování gólových příležitostí," říkal Breite v narážce na skutečnost, že Severočeši mají na kontě pouhých sedmadvacet vstřelených branek. Stejně jako Slovácko. Horší produktivitou se „pyšní" už jen Dukla a Bohemians 1905.

V sobotu v Edenu Breite usměrnil do sítě míč levačkou po rohovém kopu Potočného, jehož centr hlavou na přední tyči tečoval osmnáctiletý Michal Fukala. Hned jak balon napnul sítě, Breite zvedl ruce a pádil pod sektor libereckých fanoušků, ale záhy jej zastavil hvizd hlavního sudího, který reagoval na signalizované ofsajdové postavení.

Breite se ani nerozčiloval. „Měl jsem dojem, jak jsou si všichni hrozně jistí. Tudíž jsem se jen usmál a šel směrem na vlastní polovinu. A najednou rozhodčí ukázal, že gól platí. Byl jsem překvapený," popisoval devětadvacetiletý záložník okamžik, kdy se po dvou minutách čekání pronásledován spoluhráči vydal před liberecké příznivce slavit podruhé.

„Jde o signál, který Liberec zahrává už dva roky. Připravovali jsme se na něj a stejně z něj inkasujeme," lamentoval Jindřich Trpišovský, trenér Slavie. „Věděli jsme, jakým způsobem Potočný rohy kope. Jeho centry mají mimořádnou trajektorii, ideálně pro tečování na přední tyči. Moji hráči tam byli pozdě, tudíž míč nemohli odvrátit. Jde pochopitelně i o štěstí, ale my jsme udělali chybu. A u zadní tyče se Škoda přetlačoval právě s dorážejícím Breitem, tudíž nevyběhl a nemohl být ofsajd. Jedna standardka nám sebrala vítězství," posteskl si Trpišovský.

Breite naopak svojí trefou zajistil Liberci opět remízu s favoritem. Před více než rokem totiž vyrovnával v 74. minutě na 2:2 při utkání na hřišti Plzně směřující tehdy rovněž za titulem. „Raději na svoje gólové statistiky nekoukám, protože nejsou moc dobré," usmál se Breite.

Z bodového zisku měl přenáramnou radost. „Když jsme se šli před zápasem rozcvičovat, už jsme znali výsledky týmů bojujících s námi o šesté místo. Teplice, Olomouc i Boleslav slavily výhru. Proto je remíza ze Slavie nesmírně cenná. Tím spíše, že jsme prohrávali," připomínal Breite, že Liberec dokázal reagovat na nepříznivý vývoj.

Reklama