Hlavní obsah

Penalta na Hušbauera byla! Měl jsem jen dva záběry, naříká po derby sudí Hrubeš

Praha

Nechtěně se stal ústřední postavou 291. pražského derby. Rozhodčí Karel Hrubeš při nedělní bitvě fotbalové ligy mezi Slavií a Spartou ve 14. minutě nařídil pokutový kop, který však na základě záběrů systému VAR odvolal. O dalších čtrnáct minut řešil další situaci v pokutovém území Sparty, kdy byl hostující Zahustel v klinči s domácím Součkem. „V prvním případě šlo o penaltu," uznal s odstupem desítek minut po utkání hlavní sudí.

Je to křivda, říkají slávisté po derby. Vadí jim, jak rozhodovalo videoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparťané bod z Edenu berou. Byl to můj nejdůležitější gól, řekl Srdjan Plavšič

Video je správná cesta, ale chce to lepší technologii, řekl po derby Jindřich Trpišovský

Můžete z vašeho pohledu popsat situaci, která se odehrála ve 14. minutě, kdy v pokutovém území Sparty hostující brankář Nita skočil pod nohy Hušbauerovi? Nejdříve jste nařídil penaltu, ale záhy jste ji odvolal. Proč?

Z mého postavení na hrací ploše jsem viděl souboj brankáře Nity s útočícím Hušbauerem. Vyhodnotil jsem situaci jako pokutový kop. Z mého pohledu došlo k podražení brankářem Sparty. Z toho důvodu jsem nařídil penaltu. Následně jsem dostal informaci od videorozhodčího, že posílá záběry, ať se na danou situaci podívám na monitoru. Z dostupných záběrů jsem na monitoru neviděl, že by k podražení došlo. Z toho důvodu jsem pokutový kop odvolal.

Jednalo se o správné rozhodnutí?

Musím přiznat, že po utkání jsem viděl záběr, z něhož je patrné, že k podražení hráče Hušbauera došlo. Pokutový kop měl být nařízen a brankáři Nitovi měl být udělen osobní trest. Bohužel, daný záběr situace jsem neměl k dispozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš zkoumá video po zákroku Florina Nity na Josefa Hušbauera během Slavia - Sparta.

Kolik záběrů souboje Nity s Hušbauerem jste měl k dispozici?

Dva.

Proč není možné vidět více záběrů?

To není otázka na mne. Technické možnosti nemohu ovlivnit. Pracuji s tím, co mám k dispozici. Záběr z jiné strany, kteří viděli diváci v televizi, přišel až v době, kdy už naše rozhodnutí, bohužel, nešlo zvrátit.

Pavel Franěk, videorozhodčí zápasu Slavia-Sparta:
„Rozhodčí zapískal po souboji brankáře Nity s domácím Hušbauerem pokutový kop. Sledovali jsme záběr z kamery za brankou, kde faul nebyl průkazný. Pak jsme koukali na kamery ofsajdové z hrací plochy a na tribuně. Ani v jednom případě jsme neviděli kontakt, proto jsme vyvolali diskuzi s hlavním rozhodčím a poslali jsme ho k obrazovce. Když následně byla hra zahájena, tak jsme dostali záběr, z něhož bylo jasné, že jsme udělali chybu a měl být nařízen pokutový kop. U souboje hostujícího Zahustela se Součkem jsme na základě záběru z kamery za brankou viděli ruku, která obejmula hráče Slavie. Poslali jsme záběr rozhodčímu k posouzení, který rozhodl, jak rozhodl.“

Žlutou kartou jste Hušbauera napomenul na základě přesvědčení, že simuloval?

Ano. Osobní trest Hušbauerovi jsem udělil proto, že jsem neviděl, že by došlo k podražení. Tudíž jsem udělil žlutou kartu za domnělé simulování.

V první chvíli se zdálo, že o penaltě nepochybujete. Je vaší povinností jít se na záběry na základě asistenta u videa podívat?

Pokud přijde doporučení od videorozhodčího, abych se šel podívat na záběr, tak bych měl jít. V minulosti se stalo, že byl rozhodčí přesvědčen o přestupku, ale na videu se ukázalo, že k přestupku nedošlo.

Hodně emocí vzbudila 28. minuta, kdy v pokutovém území Sparty došlo k souboji domácího Součka s hostujícím Zahustelem. Situaci jste rovněž řešil u videa. Šlo o pokutový kop?

Při zahrání rohového kopu došlo k souboji domácího hráče Součka se Zahustelem. Z mého pohledu jsem viděl kontakt hráčů, ale podle mého nedošlo k porušení pravidel, proto jsem nenařídil pokutový kop. Ani videozáběry mě nepřesvědčily o faulu. Pokud k držení došlo, bylo vzájemné a nejdříve Souček držel Zahustela.

Reklama

Související témata: