Hlavní obsah

Konec kariéry? Kdepak! Talent roku se po čtyřhodinové operaci srdce vrací k fotbalu

Aktualizováno

Oddechl si. Po černých myšlenkách na ukončení kariéry má před sebou světlou perspektivu. Fotbalový obránce David Lischka se v létě znovu zapojí do přípravy Jablonce a bude bojovat o místo v kádru pro nový ročník. Loňský Talent roku měl v zimě namířeno do Sparty, kvůli problémům se srdcem však neprošel zdravotními testy. Proto hráč úspěšně podstoupil čtyřhodinovou operací, kterou vedl Štěpán Černý, chirurg Kardiochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce. Dobrou zprávu oznámila agentura Nehoda Sport, která Lischku zastupuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lischka z Jablonce (vlevo) a Milan Škoda ze Slavie.

Článek

Převzal cenu za vítěze ankety Talent roku, přitom nevěděl, jestli si ještě někdy zakope. Slíbil však, že se určitě vrátí. A slovo hodlá dodržet. Podmínkou bylo, že se David Lischka podrobí operaci srdce.

„Provedli jsme kardiochirurgickou plastiku aortální chlopně, která Davidovi umožňuje vrátit se k vrcholovému sportu. Kdybychom udělali klasickou náhradu chlopně, David by sice mohl normálně pokračovat dál v životě, ale už by nemohl být vystaven větší fyzické zátěži. Zákrok, při němž se použije pacientova vlastní tkáň, a systematicky ho provádí tři až čtyři oddělení v Česku, mu ale návrat mezi fotbalové profesionály umožňuje," vysvětluje operatér Štěpán Černý.

„Prožívám úžasnou euforii. Po všech pádech, které jsem zažil, zase přišly dobré zprávy. Zavládla u mě taky nová motivace, velká chuť se do toho kolotoče zase vrátit, strašně mi chyběl. Možná, že mi pauza i pomohla. O to větší radost mám, že jsem zase zpátky v procesu a můžu být s klukama na hřišti," pochvaluje si Lischka.

Tělo je připraveno na vrcholový sport

Podstoupil také důležitá vyšetření, která sledovala chování srdeční chlopně při zátěži. Lékaři po nich mohli konstatovat, že hráč může znovu vyběhnout na trávník.

„Samozřejmě ale bude muset být dál sledován, před každou sezonou by se měla dělat podrobná vyšetření a vyhodnocení, jak zátěž zvládá. Testy, které už David podstoupil, nicméně ukazují, že se jeho tělo chová jako zdravé a je připraveno na vrcholový sport," ujišťuje Černý.

David Lischka ve SpartěVideo: Sport.cz

„Musím poděkovat doktorovi Černému a jeho kolegům za špičkovou profesionální práci. Umožnili Davidovi něco, v co už jsme možná ani sami nedoufali, tedy že zase bude moci hrát fotbal na nejvyšší úrovni. Mám neskutečnou radost za Davida, opravdu skvělá zpráva," zdůrazňuje hráčův manažer David Nehoda z agentury Nehoda Sport.

„Chtěl bych poděkovat mé rodině, kamarádům a agentuře, že jsem od nich dostal velkou podporu, která mi pomohla těžké období překonat," dodává Lischka.

Velká radost z návratu panuje také na Střelnici. „Co Davida postihlo, byl pro něj, jeho blízké a pro nás všechny veliký šok. Jsme rádi, že operace byla úspěšná. Držíme mu palce, aby se brzy zase vrátil na ligové trávníky," říká výkonný ředitel kubu Petr Flodrman.

Talent roku David Lischka je po operaci srdce a věří v návrat na hřištěVideo: FAČR, sport.cz

Reklama

Související témata: