Hlavní obsah

Sparta má energii, kvituje Jílek. Žádá však změnu mentality a myšlení

Praha

Času moc nemá, do náročné mise se však nový trenér Sparty vrhl s vervou. Václav Jílek věří, že i během krátké letní přípravy dokáže poznat, jak se fotbalisté letenského týmu chovají v kritických situacích. Důležitý je pro něj osobní kontakt, i proto se rozhodl dát šanci hráčům, kteří patří mezi symboly neúspěšného pokusu o vybudování mezinárodního kádru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Sparty Václav Jílek (vpravo) a v pozadí sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Článek

Chce Spartu přebudovat k obrazu svému. A první dojem není špatný. „Když jsem v pondělí vstoupil do kabiny a viděl, jaká jde z hráčů energie, měl jsem dobrý pocit. Věřím, že brzy najdeme společnou řeč a bude to vidět hlavně na hřišti," líčí Václav Jílek. O čem na startu přípravy ještě přemýšlí?

O nutných změnách ve hře týmu- „Hrozně široké téma. Mám trochu jinou představu, než jak se tým prezentoval. Věcí a detailů, které bych chtěl změnit, je dost. Musíme jít postupnými kroky, všechno nelze změnit hned. Chceme nastavit určité principy ve hře směrem do ofenzivy i defenzivy. Všechny stěžejní body, na kterých budeme od začátku pracovat, jsou však podložené změnou mentality. Chceme, aby hráči přistoupili na naše nároky a změnili svoje myšlení."

O obranných standardkách, které jsou dlouhodobě velkou slabinou mužstva - „Pokud něco nefunguje, je prioritou na tom pracovat. Nevím číslo, kolik Sparta v minulém ročníku dostala branek ze standardek, ale je jasné, že to byl extrémní problém, hlavně v důležitých utkáních. Je důležité hráče nastavit, že souboj zvládnou. Jde o jejich přístup a odpovědnost k danému úkolu."

O představě, kdo bude patřit do základního kádru - „Startovní čára nikdy není stejná pro všechny. S některými počítáte na určité pozice víc, s některými míň. Ale zatím jasno určitě nemám. Je výhoda, že asi s polovinou hráčů, co tady jsou, mám přímou zkušenost. U ostatních není problém udělat si během týdne nebo čtrnácti dní obrázek a potom reagovat. Zásadní věc je přímý kontakt. Hlavně poznat, jak se hráč chová v kritických situacích. Nemusí to být dlouhá doba, měsíc by měl stačit."

O případných dalších posilách k Trávníkovi, Kozákovi, Vindheimovi, Krejčímu a Lischkovi - „Všechny hráče jsme s Tomášem Rosickým konzultovali. Pohled na posily máme podobný. Základní body, které jsme chtěli vyřešit, což je středový hráč, stoper a útočník, máme splněné. Pro zvýšení konkurence je třeba zabývat se dalším možným posílením středové a obranné řady. Kvalita jde v konkurenčním prostředí nahoru. Pokud by se objevila zajímavá možnost, je možné, že ještě někoho přivedeme."

Reklama

Související témata: