Hlavní obsah

Přestupové drama se šťastným koncem. Lischka je na druhý pokus sparťanem

Praha
Aktualizováno

Příběh, který zkomplikovala operace srdce, má šťastný konec. David Lischka se stává další letní posilou fotbalové Sparty. Jedenadvacetiletý stoper přichází z Jablonce, kde se v minulé sezoně propracoval do základní sestavy. Na Letnou měl nakročeno už v zimě, přestup ale tehdy zhatily problémy se srdcem. Nyní už je loňský Talent roku zcela v pořádku a na Letné podepsal tříletou smlouvu.

Foto: sparta.cz

David Lischka se přece jen stal sparťanem.

Článek

Jsou přestupy, které se dlouho táhnou. Transfer Davida Lischky se zdramatizoval z neobvyklého důvodu. V zimě už jednou nohou ve Spartě byl, mohl za ni dokonce hrát. Zdravotní testy však odhalily problémy se srdcem. Následovala operace, nucené přerušení kariéry a ke konci jara pozvolný návrat na trávník.

S půlročním odkladem se přestup uzavřel. Lischka se svými novými spoluhráči trénuje už od pondělního startu přípravy.

"Musím říct, že jsem strašně šťastný, že jsem po půl roce zase zpátky na Spartě a že všechno dopadlo. Už před operací jsem snil o tom, že se k přestupu jednou vrátíme, i když jsem se v té době snažil dělat hlavně postupné krůčky. Fyzicky jsem teď stoprocentně připravený," ujišťuje nová sparťanská posila na klubovém webu.

Smlouvu si musel opravdu vybojovat

„David prokázal v posledních měsících mimořádnou mentální sílu. Že nakonec podepisuje smlouvu ve Spartě, si musel opravdu vybojovat... Myslím vybojovat jiným, ještě mnohem náročnějším způsobem, než ostatní kluci," zdůrazňuje sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Obléknout sparťanský dres pro něj byl sen a stálo mu za to nevzdat se a projevit velkou odvahu. A hráče, kteří se za žádné situace nevzdávají, chceme ve Spartě mít."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lischka diriguje obranu Sparty během zimní přípravy.

„Jsme přesvědčeni nejen o jeho charakterových a osobnostních kvalitách, ale také o fotbalových dovednostech. Davidovy výkony v podzimní části sezony v Jablonci totiž byly velmi dobré. Proto jsme o něj usilovali už v zimě. Od nás teď dostane čas, aby se mohl dostat zpět do formy, ve které byl ještě před půl rokem," dodává Rosický.

Lischka prošel mládežnickou akademií Baníku Ostrava a následně působil v Hlučíně, odkud v roce 2015 přestoupil do Jablonce. Klub ho pak postupně posílal na hostování do Baníku, Varnsdorfu a Karviné. Během zimní přípravy 2018 se připojil k A týmu Jablonce a postupně se stal pevnou součástí základní sestavy. Zahrál si i skupinu Evropské ligy.

Reklama

Související témata: