Hlavní obsah

Slavia - Žižkov 6:0Stanciu už se trefil za Slavii

Praha

Nicolae Stanciu si připsal první start i gól za Slavii. Rumunská posila přispěla k výhře nad fotbalisty druholigového Žižkova 6:0. Pro úřadující mistry to byl poslední test před startem ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu střílí gól na 4:0 během svého premiérového utkání za Slavii.

Článek

Stanciu odehrál druhý poločas. Prvně ve slávistických barvách skóroval i Júsuf Hilál, další branky dali v testu na stadionu na Střížkově Mick van Buren, Vladimír Coufal, Alexandru Baluta a Tomáš Holeš.

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci v sobotu vyhráli 3:0 v Československém Superpoháru v Trnavě, nasadil do obou poločasů rozdílné jedenáctky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nicolae Stanciu ze Slavie s kapitánskou páskou.

Favorit začal náporem a hned v druhé minutě po Coufalově centru otevřel skóre Van Buren. Autor gólové přihrávky v 10. minutě z voleje zvýšil na 2:0 a v 36. minutě se po Hušbauerově centru prosadil hlavičkou Hilál.

Po pauze za potlesku zaplněného stadionu ke své premiéře v červenobílém dresu nastoupil Stanciu, jehož slávisté získali v minulém týdnu a v Superpoháru ještě nehrál. Rumunský reprezentační záložník a bývalý hráč Sparty se uvedl stylově: v 64. minutě obloučkem přes bývalého slávistického gólmana Hrubeše zvýšil na 4:0.

"S výkonem Nica jsme spokojeni, nejde úplně z optimální fyzické kondice do zápasu. Myslím, že odvedl velmi dobrý výkon na začátek. Na to, že ještě s tímhle týmem nehrál, tam byly vidět věci, kvůli kterým jsme ho přiváděli. Poté, co nabude nějakou fyzickou kondici, to bude ještě lepší," řekl novinářům asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl.

"Z celkového hlediska, jak ten přestup probíhal, kolik vzbudil emocí, tak pro Nica je to důležitý vstup do angažmá ve Slavii. Takový přestup je svým způsobem historický. Ať už cifra nebo celý příběh. Nejen gólem, ale i dalšími věcmi ukázal, že bude hodně platný. Místy to byly záblesky geniality," dodal Köstl.

Krátce před Stanciuovým gólem nedal favorit penaltu, kterou zahodil nepřesnou střelou Baluta. Žižkov, který se až v posledním kole minulé sezony zachránil v druhé lize, měl několik šancí, ale gólu se nedočkal. Naopak v 86. minutě své zaváhání z penalty odčinil střelou pod břevno Baluta a vzápětí se z voleje trefila posila Holeš, pro něhož to byl druhý gól za červenobílé.

Slavia vstoupí do ligy pondělní dohrávkou ve Zlíně a Stanciu ještě patrně nebude hrát. "Je na tom relativně dobře, doba jeho zabudování bude kratší, než jsme předpokládali. Je to otevřené, ale spíš ještě v pondělí nebude," uvedl Köstl.

Generálku se Žižkovem si pochvaloval. "Každý zápas vám vždy pomůže, ukáže nějaké aktuální nastavení týmu. Dneska bylo klukách na vidět, že už mají trochu lehčí nohy. Bylo to vložené tak, abychom utkání sehráli místo tréninku, protože nám dali ligu až na pondělí," dodal.

Přípravné fotbalové utkání:
Slavia Praha - Viktoria Žižkov 6:0 (3:0)
Branky: 2. Van Buren, 10. Coufal, 36. Hilál, 64. Stanciu, 86. Baluta, 87. Holeš.
Sestava Slavie - I. poločas: Kovář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Van Buren (31. Hilál). II. poločas: Kovář - Holeš, Frydrych, Hromada, Zelený - Král, Ševčík - Baluta, Stanciu, Olayinka - Hilál (60. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Reklama