Hlavní obsah

Ligu mistrů zkouší Trpišovský vytlačit z hlavy, prioritou je pro slávistického kouče ligový start

Praha

Jasně že to dost dobře nejde, ale přesto se slávistický kouč Jindřich Trpišovský snaží kvalifikaci o Ligu mistrů vytlačit z hlavy. Těžký úkol, protože na tahle dvě kouzelná slova naráží na každém kroku. Vždyť v Edenu vyhlížejí už dvanáct let chvíli, kdy se mezi klubový výkvět starého kontinentu zase podívají. „Čeká nás velký dvojzápas, ale až za měsíc a půl. Teď mám před sebou jiné úkoly. Prioritou je úspěšný start do domácí soutěže, protože v kvalifikaci o Champions League bude rozhodovat i rozpoložení, v němž do ní vstoupíme,“ je si vědom, jak těžká sezona ho čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský dobře ví, že obhajoba titulu bude mnohem těžší.

Článek

Stará pravda říká, že obhajoba titulu je vždy těžší. A vy chcete nejen obhájit titul, ale znovu si zopakovat i double...

A všechno pro nás bude těžší o to víc, že loňské výhry jedna či dva nula budou brát lidé jako samozřejmost, protože si na ně zvykli. Jenže ve fotbale není nic samozřejmé, což určitě pocítíme. Zápasy budou pro nás mnohem náročnější než v mistrovské sezoně, protože každý ze soupeřů se proti nám bude chtít vytáhnout. Proto musíme pracovat stejně jako v předchozím ročníku a dělat vše proto, abychom byli úspěšní. Bude to stát hodně úsilí.

Určitě už v pondělí ve Zlíně, kde do ligy vstoupíte. A navíc s vědomím, že jste tam cestou za ziskem titulu na jaře prohráli. Naposledy v domácí lize...

Tam se hraje vždy těžce, protože podmínky jsou ve Zlíně vždy specifické. Minule třeba suché hřiště a pěticentimetrová tráva.... Navíc jsme hráli dva dny po utkání Evropské ligy na Chelsea, hodně hráčů chybělo, i rozpoložení bylo jiné. Teď ale na nás pro změnu vyrukuje Zlín s novým trenérem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Nejenže vstoupíte do ligy na cizím hřišti, ale i druhé utkání hrajete venku, protože s ohledem na rekonstrukci hrací plochy v Edenu musíte nejdřív do Zlína a hned poté do Teplic.

Prostě jiný scénář než loni, kdy jsme začínali v Olomouci, ale hned poté hráli dvě utkání doma. Snadné to tehdy také nebylo, protože Sigma skončila v tabulce vysoko a hrála evropské poháry. Ale zápas v Olomouci jsme zvládli, což se posléze ukázalo jako výhoda.

Takže když teď zvládnete střetnutí ve Zlíně i Teplicích, budete proti svými největším rivalům v ještě větší výhodě.

Jenže pro Zlín a Teplice jde na rozdíl od nás o ideální začátek. Nemají co ztratit, mohou jen překvapit. I na to se musíme připravit a brát obě střetnutí jako výzvu a odevzdat v nich sto procent. Ztratit body můžete s každým, to potká v lize všechny týmy. O to víc musíme být ostražití.

To proto, abyste hned v úvodu soutěže nevyvolali ve vašich dvou největších rivalech Plzni a Spartě přehnané naděje? Počítáte přece s tím, že boj o titul se bude opět odvíjet mezi velkou trojkou?

Tahle trojka skončí podle mého opravdu na prvních třech místech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté si užívají mistrovskou radost po triumfu nad Spartou v posledním kole nadstavby.

A oba konkurenti vám budou chtít titul sebrat. Který z nich bude nepříjemnější? Čeká vás větší boj s Plzní nebo se Spartou?

Silnými soupeři budou oba. Po loňské sezoně budou mít velkou motivaci se zlepšit, navíc jim může nahrávat i fakt, že po loňské sezoně bude očekávání do nich vkládané menší. Přitom jak Plzeň, tak Sparta jsou velkými kluby s velkými hráči, což v minulosti dokázaly.

V popředí ligy velká trojka a za ní výkonnostní propast. Máte také pocit, že se pomyslné nůžky v domácí soutěži stále víc a víc rozevírají?

Možné to je, ale každopádně uvidíme v letošní sezoně hodně zajímavých týmů. Třeba Mladá Boleslav má opravdu silný kádr, který je dlouhodobě dobře doplňovaný. Navíc mladoboleslavská ofenziva je na české poměry obrovsky silná. Je tady ale i Liberec, odkud odešel pouze Kozák a mužstvo je rovněž dobře doplněno. Proto si myslím, že se složení první ligové šestky nezmění, jen Mladá Boleslav se k ní přidá a vstoupí do hry. Může být hodně vysoko. Navíc se i letos hraje nadstavba, což nahrává tomu, aby bodové rozestupy byly větší.

Každému bude hodně záležet na vstupu do nového ligového ročníku. Vám dvojnásobně, protože během úvodních kol budete mít příležitost vyladit formu a výkonnost týmu na kvalifikační dvojzápas o Ligu mistrů.

Samozřejmě že musíme dobře odstartovat, protože Liga mistrů je naším snem. Ale vítězství v domácí lize a obhajoba titulu je naším snem také. Proto je pro mě momentálně hlavním cílem dobře začít ligu. To je primární, na tento cíl se soustředíme. Už proto, že hrajeme dva zápasy po sobě venku a poté nás čeká doma Olomouc, takže jde o nepříjemný start do ligy.

Kdo získá v novém ročníku fotbalové ligy mistrovský titul?
Slavia
59,6 %
Plzeň
18,5 %
Sparta
17,2 %
Někdo jiný
4,7 %
Celkem hlasovalo 4211 čtenářů.

Reklama