Hlavní obsah

Jílkovi spadl kámen ze srdce. Věří, že první gól nešťastníka Kozáka odšpuntuje

Praha

Celý týden se mu hlavou honily černé myšlenky. Fotbalová Sparta vstoupila do soutěže porážkou poprvé od roku 2010 a dosud jen dvakrát v historii samostatné ligy v úvodních dvou kolech nezvítězila (v letech 1996 a 2009). Výbuch se Slováckem ovšem nezopakovala, Jablonec porazila (2:0). „Spadl mi kámen ze srdce,“ netají trenér Václav Jílek.

Je to jen první krok, musíme jich udělat víc, abychom nastavili správný směr, ví trenér Sparty Václav Jílek Video: Sport.cz

 
Článek

Byl předvedený výkon očekávanou reakcí na úvodní propadák?

Šlo o hlavní téma týdne a motor zápasu. Nejen my trenéři a realizační tým, ale všichni fanoušci a diváci na stadionu viděli jednoznačnou reakci týmu. Vzhledem k počtu neproměněných šancí se mohlo teoreticky stát, že bychom nevyhráli. Výkon, přístup, aktivita hráčů a ve většině případů i kvalita však byly diametrálně odlišné.

Spadl vám kámen ze srdce, že?

Ano. Když branky nepadaly a šance jsme neproměňovali, tak člověk trochu znervózní. Ne že nevěří, ale čas se krátí. Když mužstvo pohrdne takovými šancemi, bývá zákonitostí, že utkání ne vždy zvládnete. Což se naštěstí nestalo. Jsem strašně rád, jak mužstvo k utkání přistoupilo. Byl to ale jen první krok. Potřebujeme jich udělat daleko více, abychom správně nastavili směr.

Adam Hložek si gól dal jako předčasný dárek k sedmnáctým narozeninámVideo: Sport.cz

Vsadil jste na čtyři změny v sestavě. Jak jste byl spokojený s premiérou Ladislava Krejčího?

Kvůli zranění tři měsíce stál, ale už na soustředění na mě působil dobře. Když jsem s ním mluvil před zápasem, tak jsem z něj cítil velké odhodlání a žádný strach, což byl hodně důležitý faktor. Láďa nám hodně pomohl ve středu hřiště, podal kompaktní výkon. Budeme na něj tlačit, aby byl ještě rychlejší v rozehrávce. Na druhou stranu úspěšnost vyhraných soubojů proti Doležalovi byla obrovská.

O vítězství se postaral teenager Hložek.

Adam je na mladý věk nadstandardně kvalitní. Přeju mu, aby mu to vydrželo. Aby dokázal vše vstřebat správným směrem. Zatím k tomu všechno směřuje. Pro nás je to momentálně klíčový hráč. Díky kvalitě a vyrovnanosti výkonu.

Ladislav Krejčí má za sebou premiéru za Spartu. Trenér Jílek s ním byl spokojený.Video: Sport.cz

Do stoperské dvojice jste zařadil Radakoviče, jehož dobře znáte z Olomouce. Začal slibně, ne?

Pořád je to začátek cesty. Uroš dlouho chyběl. Mám na hráče vyšší nároky. Některé situace nevyřešil dobře. Je potřeba vidět, že mužstvo celkově jednoznačně odpovědělo na výkon z minulého týdne a výrazně se zlepšilo. Uroš ukázal, že s ním musíme počítat. Vím, že rozehrávat dokáže mnohem lépe.

A co Kozák, který zatím všechny šance zahodil?

Věřím, že prvním gólem všechno odšpuntuje. Střelec je, obrovsky pracuje pro mužstvo. Plní si i roli v defenzivě. Se všemi komunikuje, výborně propojuje mladší i starší hráče. Jeho pozice v kabině se postupem času ještě zvýrazní. Má za sebou velmi silného útočníka v podobě Benjiho (Tetteha). Pevně věřím, že je otázka jednoho až dvou zápasů, kdy branku dá. Do situací se dostává a bude je proměňovat.

Reklama