Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 2:2Bídná Sparta se na jihu Čech protrápila k remíze

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Schranz 1 : 0
45. Kladrubský 2 : 0
49. Kanga 2 : 1
81. Tetteh 2 : 2
Záznam online reportáže

kft, panSport.cz
Aktualizováno

Byli kousek od pořádného průšvihu, nakonec fotbalisté Sparty urvali ve třetím kole Fortuna ligy na hřišti nováčka z Českých Budějovic aspoň bod za remízu 2:2. Jihočeši vedli po prvním poločase díky brankám Schranze a Kladrubského z penalty 2:0, hosté ve druhé části po trefách Kangy a Tetteha vyrovnali na konečných 2:2. Budějovicím patří v tabulce šesté místo, Sparta je osmá.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Matej Mršič a Jiří Kladrubský z Českých Budějovic, Adam Hložek ze Sparty a Lukáš Provod z Českých Budějovic.

Článek
Fotogalerie

Na promoklý trávník poprvé vyběhl v nové sezoně Costa a hned s kapitánskou páskou. To byla jediná změna v týmu hostí oproti vítěznému utkání s Jabloncem. Costa chyboval už ve druhé minutě, kdy mu podklouzl míč a Schranz se řítil sám na Nitu, který se mu vrhl pod nohy a šanci zmařil. Dynamo se dočkalo o dvě minuty později, kdy si na Čoličův centr z pravé strany naběhl nikým nekrytý Provod, jeho hlavičku odvrátil Costa hrudí, ale Schranz míč trknul do sítě.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Van Schranz (druhý zleva) z Českých Budějovic se raduje z gólu. Vlevo brankář Sparty Florin Nita

Pražané byli jako po těžkém K.O. Nedokázali si přesně přihrát, natož se dostat přes půlící čáru. Presing domácích jim dělal značné potíže. A mohlo s nimi být hůř, když odražený míč za hranicí šestnáctky napálil Čavoš a Nita se marně natahoval. Balon o pár centimetrů prosvištěl nad břevnem.

Pražané se probírali těžko, když už se dostali za půlící čáru a ke střele, pálil Hložek vysoko nad bránu a pro Kozáka, hlavičkujícího po centru Plavšiče, byla zase úzká. Plavšič v pádu jen nechal lehce protáhnout Staňka mezi tyčemi. A když Kanga vyzval kolmicí Haška, Staněk mu upálil míč od kopačky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák zazdil v prvním poločase několik šancí.

Sparta marně tlačila

Vyprodaný stadion hnal domácí do útoku, a ti si na rozdíl od Sparty nekomplikovali život zbytečnou kombinací do šířky, ale hledali nejkratší cestu k její bráně. K nebezpečnému zakončení se ale nedostávali. Hosté sice vyrovnali hru, ale v dobývání černobílé obranné tvrze byli bezradní, což dokumentovala i dělovka Kangy z trestného kopu, kterou sestřelil Kozáka.

Ten si později po přihrávce Haška nechal ukopnout v dobré pozici míč. Sparta postupně získala převahu, ale trefit bránu byl pro její hráče neřešitelný rébus. Snaha najít před bránou Kozáka pak vyznívala pro reprezentačního centra chvílemi až trapně. Byl  neškodný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí konzultuje sporný moment s videorozhodčím.

Sudí branku neuznal

Sparta sbírala rohové kopy a ten pátý jí téměř vyšel. Costa trknul míč na branku, ten se od zadáků odrazil k Hložkovi u levé tyče, který ho propasíroval těsně za brankovou čáru. Situaci několik minut zkoumal systém VAR.

Nakonec sudí Hrubeš gól pro faul Krejčího na Staňka neuznal. Gól v sedmé minutě nastavení naopak padl na druhé straně. Hanousek se při standardce nešikovně opřel o Schranze, ten zakopl o Kozáka a sudí po konzultaci s videem nařídil penaltu. Kladrubský ji proměnil tvrdou ránou pod břevno.

Druhý poločas přinesl vyrovnání

Protiúder přišel krátce po změně stran. Kanga na půlící čáře, míč se k němu po krátké kombinaci vrátil a záložník Sparty vytáhl další parádu ze svého rejstříku, když se pravačkou trefil z voleje pod břevno. Dynamo nešlo do kolen. Po nepovedené sparťanské standardce šli dva hráči na Hanouska, Schranz předložil lahůdku Mršičovi, ale ten trefil jen břevno zívající branky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanga se parádní trefou postaral o snížení.

Domácí se převážně bránili, ale každé příležitosti využili k rychlým a nebezpečným brejkům. I když se dokázali dostat k zakončení, většinou jejich střely srazili obránci. Od pohromy hosty po hlavičce Schranze zachránil zázračným zákrokem Nita.

Nadšeně bojující Jihočeši soupeře dlouhé minuty přehrávali. Sparta se snažila zdlouhavě prokombinovat do šestnáctky domácích, ale byla neškodná. V jedné slibné situaci opět selhal Kozák. Diváky rozesmál, když si při dalším pokusu o zakončení zakopl o nohu, a Kanga pak překopl tribunu.

Závěr patřil Spartě, když domácím začaly rychle docházet síly. Po trestném kopu Kangy pak Tetteh hlavou srovnal. Víc už Sparta nestihla.

3. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 2:2 (2:0)
Branky: 4. Schranz, 45.+8 Kladrubský z pen. - 49. Kanga, 81. Tetteh. Rozhodčí: Hrubeš - Kubr, Šimáček - Zelinka (video). ŽK: Čavoš, Ledecký, Brandner, Kladrubský, Provod - Plavšič, Hanousek. Diváci: 6681 (vyprodáno).
Č. Budějovice: Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Schranz (79. Brandner), Javorek, Čavoš, Provod, Mršič (90. Martan) - Ledecký (86. Táborský). Trenér: Horejš.
Sparta: Nita - Sáček (69. Trávník), Štetina, Costa, Hanousek - Hložek, Hašek (46. Tetteh), Krejčí, Kanga, Plavšič - Kozák. Trenér: Jílek.

Reklama

Související témata: