Hlavní obsah

Disciplinárka hrozbu naplnila! Slavia má na jeden zápas uzavřený celý Eden. Tvrdík nesouhlasí

Praha
Aktualizováno

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace na čtvrtečním zasedání vynesla nad Slavií tvrdé tresty! Úřadující mistr musí odehrát příští domácí ligový duel s Libercem bez diváků, na dva zápasy podmíněně se zkušební dobou do konce roku má uzavřené sektory na Jižní a Severní tribuně. Za vhazování pyrotechniky několika svých fanoušků do hostujících sektorů v utkání s Olomoucí musí navíc sešívaní zaplatit čtvrtmilionovou pokutu. Klub se hodlá proti části trestu odvolat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci Slavie během utkání s Olomoucí.

Článek

„Fanoušci Slavie se při utkání se Sigmou dopustili dvou velmi závažných provinění, a totiž vhazování pyrotechniky přímo mezi fanoušky hostujícího týmu, což vedlo navíc k ne úplně krátkému přerušení utkání. Samotné použití a pronesení pyrotechniky v takové míře musí mít za následek proměnění podmínky, kterou Slavia držela od podobných incidentů z minulé sezony. Nepodmíněné uzavření částí stadionu bylo proto automatickým postupem, který byl nevyhnutelný. Trest je odpovídající," uvedl šéf disciplinární komise LFA Richard Baček.

S jejím verdiktem se vedení Slavie plně neztotožňuje, podle předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka se klub proti uzavření celého stadionu odvolá. „Přijímám trest s obrovským smutkem, jsem z něj hodně špatný. Přiznám se, že jsem rozpolcený. Jedna rovina je exemplární trest a druhá přiměřený exemplární trest. Postih, který přijala komise, nepovažuji za spravedlivý," uvedl Tvrdík s tím, že Slavia byla schopna akceptovat uzavření tribun za oběma brankami. Podle Tvrdíka postihnout všechny diváky není šťastné.

„Tento verdikt trestá sponzory, diváky, kteří se na páchání trestné činnosti nepodíleli. Je neadekvátní. Vedou mě k tomu dosavadní zjištění, podle nichž šlo o kriminální akt oddělené skupiny fanoušků. Kvůli nepočetnému sdružení nemůže být postiženo dvacet tisíc příznivců," pravil Tvrdík.

Právě faktem, že víkendový čin má na svědomí jedenáct členů jednoho z mnoha sdružení slávistických příznivců, před komisí argumentoval. Sešívaní navíc zkraje týdne zpřísnili návštěvní řád, do systémů k odhalení pachatelů podobných skutků hodlají investovat vysoké částky. Komisi však neobměkčili.

Baček: Nebyla jiná volba

„Aktivní přístup klubu jsme ocenili, zohlednili jsme ho ve výši peněžitého trestu. Vzhledem k recidivě ale nebyla jiná volba než stadion zavřít. Tribunu Sever jsme několikrát uzavřeli, dokonce jsme v zájmu fotbalu i podmínečně odložili podmínku. Ale ukázalo se, že je potřeba přistoupit k trestu, který je pro fanoušky citelnější," uvedl Baček. „Úmyslné házení pyrotechniky na hostující diváky je zvěrstvo. Právě tento čin rozhodl o nepodmíněném uzavření celého stadionu," dodal šéf disciplinárky.

Reklama

Související témata: