Hlavní obsah

Tvrdík: Uzavření stadionu je přísné. Je to prohra nejen Slavie, ale i fotbalu jako takového

Praha

Za výtržnosti části fanoušků Slavie se kaje, přijímá podmíněné uzavření tribun Sever a Jih. S uzavřením Edenu pro ligový duel s Libercem (10. srpna) však představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík nesouhlasí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík není s trestem pro Slavii spokojen

Článek

Tuto část komplexu trestů, kterou nad českým mistrem vynesla ve čtvrtek disciplinární komise Ligové fotbalové asociace po incidentu během nedělního duelu s Olomoucí, kdy část červenobílých fanoušků házela pyrotechniku do hostujícího sektoru, považuje za neadekvátní.

Jak jste soubor trestů, který mimo jiné obsahuje i pokutu 250 tisíc korun, přijal?

Rozhodnutí disciplinární komise beru s obrovským smutkem, jsem z něho hodně špatný. Je to velká prohra slávistického fotbalu. Měli jsme si užívat radost ze zisku tří pohárů, těšit se na Ligu mistrů, místo toho řešíme toto zvěrstvo. Byli jsme s určitou mírou pokory připraveni přijmout trest, ale přiznám se, že jsem rozpolcen.

 Přijde vám tvrdý?

Jedna rovina je trest exemplární a druhá přiměřeně exemplární. Byli jsme schopni akceptovat uzavření tribun Sever i Jih. Nemyslíme si však, že je spravedlivé, když je zavřený celý stadion. Trestáni jsou i fanoušci, kteří se na páchání trestné činnosti nepodíleli.

Tudíž se odvoláte?

Považuji za pravděpodobné, že se odvoláme proti této části trestu. Uzavření celého stadionu mi přijde nejen jako prohra Slavie, ale i fotbalu jako takového. Trest je nepřiměřený, neadekvátní. Kvůli nepočetnému sdružení fanoušků nemůže být trestáno dvacet tisíc fanoušků Slavie. Podle našeho dosavadního zjištění je nedělní incident izolovaným činem jednoho slávistického sdružení, které čítá asi tři desítky lidí. Je potřeba vnímat, že tribuna Sever má čtyři desítky sdružení, dohromady tvoří čtyři a půl tisíce diváků. Hovoříme zde o nekoordinovaném činu jednoho sdružení, který byl proveden sofistikovaným způsobem.

Jakým?

Pachatelé rozvinuli plachtu, pod ní se převlékli, aby klubu znemožnili identifikaci. Provedli čin, vrátili se pod plachtu a znovu se převlékli. Za sebe chci říct, že plně spolupracujeme s policií. Ze schůzky s ní víme, že z trestného činu výtržnictví podezírá jedenáct pachatelů. Věřím, že se je podaří vypátrat a potrestat, aby nesli odpovědnost za škody, které způsobili. Mimochodem policie nás upozornila, že tato skupina je podezřelá z dalších činů. Kdybychom měli lepší legislativu a policie mohla konat efektivněji, tak tito fanoušci už mohli být dávno z fotbalu vyřazeni.

Jak vzhledem k recidivě fanoušků vstřebáváte podmínečné uzavření části tribun Sever a Jih?

Podmínka je namístě, na to nelze nic namítat. Klub pro fanoušky dělá strašně moc, akceptovali jsme dokonce nějaké dohody na téma pyrotechnika. Byli jsme připraveni řízenou choreografii v organizaci s klubem rozumným způsobem podporovat. Nedělní událost nás přesvědčila, že pyro na stadion nepatří. V tomto kontextu je podmínka namístě, i když je přísná. Jako klub i fanouškovská sdružení se s ní musíme vyrovnat. Ale znovu opakuji, komplex trestů odpovídá jiné situaci, než byla tato. Kdyby akci organizovaly desítky slávistických sdružení, trest bych chápal.

 Lze zaručit, že fanoušci už budou sekat latinu?

Toto nezaručíme. Jako klub můžeme přijmout soubory opatření, která jsme už oznámili. Přijali jsme přísný návštěvní řád. Věříme, že v kombinaci s novými bezpečnostními systémy a policií můžeme proti podobným pachatelům efektivně zasahovat přímo na místě. Celý systém by měl být nastaven tak, aby za skutky nesly odpovědnost jednotlivci, nikoli tisíce lidí. Směřujeme k tomu, že při přerušení zápasu bude moct policie nebo organizační pracovníci zasáhnout proti jednotlivcům bezprostředně po spáchání činu. Politika klubu bude cílena na jednotlivce. Jestliže se takové opatření podaří prosadit, není důvod k tomu, aby byly trestány celé tribuny.

Pokud hříšníky odhalíte, potrestáte je doživotním zákazem návštěvy Edenu?

Klub tyto incidenty stojí obrovské peníze nejen na pokutách, ale i na ztrátách ze vstupného. A také na investicích do bezpečnostních systémů. Vchody a prostory, kde se tito výtržníci pohybují, budeme muset vybavit systémy srovnatelnými s letištními. Ty umožní identifikovat pachatele jednou provždy. A zabrání, aby se takový pachatel už nikdy nedostal na stadion. Toto je jediná možnost, jak výtržnosti vymýtit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci Slavie během utkání s Olomoucí.

Aby mohla být identifikace případných pachatelů účinná, musíte jednotlivé sektory v Edenu oddělit. Některým fanouškům však tzv. sektorizace vadí, mají po tribunách přátele, o přestávce se scházejí...

Naším přání je vrátit se k tomu, jak se Slavia chovala poslední tři roky. Ze sektorizace nejsme šťastní. Ale z bezpečnostního pohledu je jediným možným krokem. Tyto systémy nejsme schopni v krátké době umístit na všechny vchody. Až jimi bude pokryt celý stadion, nejen vchody a prostory tribuny Sever, sektorizaci můžeme zrušit. Je mi strašně líto těch, kteří volají po volném pohybu po celém stadionu, ale není to od nás žádný naschvál, nýbrž doporučení bezpečnostních odborníků, jak situaci vyřešit.

Ozývají se hlasy, že chyboval i klub, že umožnil fanouškům z uzavřené tribuny Sever přesunout se vedle na opačnou stranu vedle sektoru hostů.

Museli bychom celou tribunu Jih uzavřít... Nebo oddělit sektor způsobem, aby z něj nebylo možné dohodit do sektoru hostujících fanoušků. Věřili jsme garanci tribuny Sever, že se podobné chování nestane. Nikdy by nás nenapadlo, že dojde k použití pyrotechniky v době, kdy je tribuna Sever v podmínce. Se sdruženími jsme se snažili spolupracovat na základě garancí, které nám sdružení dala. Je to podraz i na klub. A pro nás poučení, že nemůžeme našim fanouškům ve všem věřit.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice