Hlavní obsah

Já byl jen záskok, smál se zelenáč, když v premiéře mezi elitou udržel čisté konto

Praha

S noblesou zvládl Jakub Markovič nesnadný debut v nejvyšší fotbalové soutěži. V brance Slavie naskočil teprve osmnáctiletý mladík k prvnímu ligovému zápasu v sobotu proti Bohemians 1905, kdy trenér týmu z Edenu Jindřich Trpišovský udělal ve srovnání s posledním zápasem deset změn v základní sestavě. Jistým výkonem přispěl k triumfu 4:0 a premiéru oslavil čistým kontem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Jakub Markovič při svém ligovém debutu.

Článek

„Trenéři se mě ve středu ptali, jestli si umím představit, že bych hrál sobotní zápas proti Bohemce. Samozřejmě jsem mohl říct, že se necítím. Ale já se nebál," prohlásil po utkání, v němž vychytal nulu.

Když po úterním vítězství Slavie v úvodním duelu 4. předkola Ligy mistrů trenér Trpišovský naznačil, že pro víkendový ligový duel sáhne k pořádné rošádě, mladý gólman si na první ligový start zálusk stejně nedělal.

„Vůbec jsem nepřemýšlel, že bych mohl nastoupit za áčko," tvrdil s vědomím faktu, že klasickou dvojkou je ve Slavii Přemysl Kovář. „Z různých důvodů jsme se rozhodli pro Jakuba. Těšilo mě, jakou dostal od Přemka podporu. Jakuba známe, zvládl premiéru výborně. Mužstvo mu pomohlo. Potvrdilo se, že hráč je buď dobrý nebo špatný. Ať je mu osmnáct nebo pětatřicet, rozhodující je vždy výkonnost," uvedl trenér Jindřich Trpišovský.

Jistotu, že absolvuje ligovou premiéru, získal Markovič ve čtvrtek, kdy už trenéři Slavie začali notně pozměněnou základní sestavu na duel s Klokany chystat. „Před měsícem by mě ani ve snu nenapadlo, že bych se tak brzy mohl dočkat premiéry v áčku Slavie. Tudíž jsem byl trošku nervózní, ale převládlo, jak moc jsem se těšil," vyprávěl gólman, kterého sešívaní získali před dvěma lety z Olomouce.

Z množství změn v sestavě, za kterou hlídal branku Slavie, si těžkou hlavu nedělal. „Já je totiž vlastně ani nevnímal. Nevidím rozdíl v tom, kdo hraje. Mám pocit, že máme mimořádně silný tým. Ať je na trávníku kdokoliv, odmaká to na sto procent," vykládal.

Markovič zvládl debut výborně. Všechny centrované míče pochytal s přehledem, jedinou nebezpečnou střelu Bartka z úhlu dokázal vyboxovat. Když jednou špatně rozehrál, spoluhráči stačili rodící se nebezpečnou akci uhasit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistická děkovačka tentokrát neproběhla před tribunou Sever...

„Už dlouho platí, že v zápasech Slavie jde na našeho brankáře jedna nebo dvě nebezpečné střely za zápas a je nesmírně důležité nezaváhat. Snad jsem trenéra nezklamal. Hodně mi pomohli i kluci. Před zápasem mě podporovali, v průběhu samotného utkání pak třeba i skákali do střel, jen aby mi debut ulehčili," děkoval spoluhráčům mládežnický reprezentant, jenž měl na stadionu v Edenu kompletní rodinu.

Kdy jeho příbuzní dostanou nejbližší šanci vidět jej znovu v duelu tuzemské nejvyšší soutěže, netuší. Nedělá si iluze, že by se měl prosadit do základní sestavy. „Já byl jen záskok. Ale ligová premiéra v osmnácti letech v mistrovském týmu mě motivuje, abych dál makal a vybojoval si další starty, aby souboj s Bohemians nezůstal jediným," přemítal Markovič po slavné premiéře.

Reklama

Související témata: