Hlavní obsah

Fotbalový obránce Sparty Kadlec rusky neumí, ale do Moskvy chce

BAD BLEIBERG

"Byl by to krok dopředu," říká sparťanský fotbalista Michal Kadlec o aktuálním zájmu ze strany ruského FK Moskva, kde právě na post levého obránce shánějí vhodného hráče. I Kadlec by se přestupu nebránil, spíše naopak. Podle něho jde ruská liga kvalitativně stále nahoru. Do nového působiště ho láká i jeho bývalý reprezentační spoluhráč Roman Hubník.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparťan Michal Kadlec (vpravo).

Článek

Když se obránce Sparty Michal Kadlec před devíti lety rozhodoval při studiu na střední škole pro dva ze tří nabízených jazyků, ruštinu přeškrtl. Teď bude možná litovat. Dvaadvacetiletého obránce do svých služeb totiž láká FK Moskva.

„Na obchodní akademii, kam jsem chodil, byla na výběr ruština, angličtina a němčina. Tehdy jsem si říkal, že ruštinu rozhodně nikdy v životě nebudu potřebovat, takže je určitě zbytečné se na tenhle jazyk psát,“ usmívá se Kadlec.

Jeho námluvy s FK Moskva jsou vážné. Ruský klub už o něj usiluje několik týdnů. Jeho zvědové dorazí překontrolovat Kadlecovu výkonnost na dnešní přípravné utkání Sparty s nizozemským Den Haagem do Rakouska.

Zranění zastavila Kadlecovo namlouvání s Celtikem

„Na jaře jsem dlouho nehrál. Chtějí si mě prohlédnout a utvrdit se v informacích, že už jsem zcela fit,“ vysvětluje Kadlec. Po příchodu nového roku ho totiž srážela zranění. Nejprve si poranil koleno. I proto nevyšly jeho námluvy s Celtikem Glasgow. Když se vyléčil, poranil si v derby se Slavií stehenní sval.

„Snad jsem si na jaře všechna zranění vybral. To jsem měl jeden problém za druhým. Teď jsem vážně v pohodě, nic mě nelimituje,“ mne si spokojeně ruce účastník nepovedeného mistrovství Evropy do jedenadvaceti let.

Šel by za kamarádem, ale na lavičce sedět nechce

Zájemce se našel i v bundeslize. „Tu bych preferoval. Táta tam dlouho hrál v Kaiserslauternu, umím řeč,“ vysvětluje Kadlec junior. Nicméně do Ruska ho láká velký kamarád a dlouholetý parťák z reprezentačních akcí, obránce Roman Hubník, který v zimě do FK Moskva přestoupí. „Známe se už dlouho. Hráli jsme společně za výběr jižní Moravy, pak za mládežnické reprezentace do osmnácti a devatenácti let. Bydleli jsme vždy společně i na pokoji. Ještě před týdnem volal každý den, jak to s mým přestupem vypadá,“ směje se Kadlec.

Rád by změnil působiště. „Byl by to další krok kupředu,“ přemítá. „Ale půjdu jen do klubu, kde budu hrát. A v FK Moskva by to tak bylo. Nemají totiž levého obránce, proto by se mi přestup zamlouval. Nechci odejít do zahraničí za každou cenu, sedět na lavičce není nic pro mě.“

Podmínky v hlavním městě Ruska probral nejen s kamarádem Hubníkem, ale i s dalším zadákem Radoslavem Kováčem, jenž působí v konkurenčním Spartaku Moskva. „Fakt bych se Ruska nebál. Roman mi přiznal, že měl strach, ale teď si angažmá pochvaluje. Klub i město. A Radek mluvil stejně. Jsou tam oba spokojeni. Navíc ruská liga šla hodně nahoru. Poslední dobou tamní týmy kupují jen reprezentanty, spekulovat o kvalitě soutěže je zbytečné.“

Reklama