Hlavní obsah

Večeřa: Chtěl bych, aby Baník hrál v lize nahoře

Pozitivně vnímá změny v kádru ostravského Baníku kouč Karel Večeřa, i když na soustředění do Höckendorfu u Drážďan nemohl vzít kvůli několika zraněním kompletní kádr. „Na druhou stranu dáme šanci mladým. Mohou se dostat do kádru a bojovat o základ," říká trenér Baníku v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jakou proměnou prošel tým ostravského Baníku od chvíle, kdy jste jej na soustředění nedaleko Drážďan před rokem začal poznávat?

Změnil se. Teď se mi ale zdá, že jsme zase na začátku cesty, protože na soustředění jsme vzali kvůli několika zraněním zkušenějších hráčů i řadu mladíků, a tak je obměna hodně velká. Není to ideální, protože nemůžeme použít teoreticky nejoptimálnější sestavu, ovšem na druhou stranu dáme šanci mladým. Mohou se dostat do kádru a bojovat o základ.

V Česku se vždy skloňuje slůvko parta. Kladete stmelení kolektivu velký důraz?

Na partu hrozně dám. Vím, že na jaře nám to šlapalo, protože se parta dala dohromady a tým se semkl. To je jeden z úkolů, který nás čeká. Přišlo pár zkušenějších borců Tchuř, Tesařík, Bolf, ale i Svěrkoš. K nim je třeba připočítat dva tři mladé, tak to chce chvilku času, než si na sebe zvyknou a vztahy uvnitř týmu začnou fungovat.

Myslíte si, že pro Svěrkoše a Bolfa je výhodou znalost prostředí?

Svěrkoš má přednost v tom, že je ostatním blíž věkově, od dob odchodu Bolfa však už uběhlo moc času. Záleží nejen na nich, ale i na mužstvu, jak je přijme. To ukáže asi až liga. Já si spíše myslím, že Bolf se Svěrkošem to budou mít snazší u fanoušků, kteří je považují za své. Tesařík s Tchuřem prostě budou muset kvalitu prokázat na hřišti.

Na jaře to vypadalo, že tým přijal váš způsob hry za svůj. Myslíte, že máte vyhráno?

Jenže já teď nemám moc dojem, že by tým pochopil, co od něj žádám. Je na Bystroňovi, Lukešovi, Markovi, Magerovi, aby mi pomohli i ostatní do našeho stylu hry rychleji vtáhnout.

O Baníku se říká, že konkurence se v týmu špatně snáší. Jste připraven to změnit?

Konkurenci hráči potřebují kvůli sobě, protože jen když cítí tlak zezadu, tak se mohou někam posunout. Já to vítám a stejně by k tomu měli přistoupit i oni. Pokud si je hráč jistý místem v sestavě a nepracuje, je to špatně. Přivítal jsem doplnění kádru hlavně na levé straně, kde jsme po zranění Tomašáka měli problémy. Dva noví a zkušenější hráči by měli týmu pomoci.

Vypadá to, že v Ostravě se během léta zformoval velice ambiciózní tým.

Chtěl bych, abychom se pohybovali v tabulce nahoře. Teoreticky bychom neměli být slabší, ale noví kluci musejí zapadnout. Navíc zatím nejsou úplně fit Bolf s Bystroněm. To měla být naše jistota a teď ani nevíme, jestli alespoň jeden z nich bude na začátek ligy k dispozici. Ale pořád věřím, že by to oba mohli stihnout.

Je to podle jmen nejsilnější tým, jaký jste kdy vedl?

Jména nehrají. Trénoval jsme dvě silná mužstva. Brno v šestadevadesátém mělo kvalitu, byli jsme čtvrtí, když v týmu hráli Dostálek, Maroši a další. Měli jsme smůlu, že pozice Sparty a Slavie byla tehdy neotřesitelná. Pak jsem zažil moc silný tým v Drnovicích. Díky skloubení mládí a zkušenosti jsme skončili třetí. Mám pocit, že teď se tomu Baník může hodně přiblížit, ale záleží na tom, zda hráči budou zdraví a i ochotni dát vše, co umějí, ve prospěch kolektivu.

Reklama

Související témata: