Hlavní obsah

Ligoví fotbalisté si před sezónou oprášili znalost pravidel

PRAHA

Trenéři klubů z první a druhé ligy a také někteří fotbalisté se ve středu na čas vrátili do studentských let. V sídle svazu v Praze na Strahově absolvovali tradiční seminář vedený šéfem pravidlové komise Jiřím Kurešem, který přítomné seznámil s novinkami a změnami v pravidlech, které vstoupily v platnost před blížící se sezónou.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Hráči i trenéři si prohlédli několik rozhodnutí arbitrů - ilustrační foto.

Článek

Hlavní postřehy ze školení? Třeba úplný zákaz nošení jakýchkoli prstenů nebo skutečnost, že rozhodčí budou zastavovat hru už jen v případech opravdu viditelných vážných zranění.

"Bylo to určitě hodně užitečné, je dobré si před ligou pravidla znovu oprášit. Jako každý řidič musí znát pravidla silničního provozu, tak by každý trenér a fotbalista měl znát nová pravidla," uvedl po skončení téměř tříhodinového semináře kouč kladenských fotbalistů Jaroslav Šilhavý. Ten se připravuje na debut na prvoligové lavičce a dnes tak šel na pravidlové školení poprvé.

Ostrý start o víkendu

Fotbalová liga startuje už o víkendu a možná také proto na Strahov dorazila jen hrstka ligových trenérů i kapitánů, které svaz na školení pozval. Vedle Šilhavého přijeli trenér Mladé Boleslavi Luděk Zajíc, žižkovský lodivod Stanislav Griga a zlínský Pavel Hoftych, sparťanského kouče Michala Bílka zastupoval jeho asistent Horst Siegl. Na strahovském kopci ale nechyběl například nový trenér reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička, který pořádal pro své hráče pravidlová školení už v době, kdy koučoval v Liberci.

Hráče zastupovali mostecký kapitán Jaroslav Škoda, liberecký kanonýr Jan Nezmar a jablonecký bek Luboš Loučka. "Byl jsem docela překvapený, že je nás tady tak málo. Ale na druhou stranu vrcholí přípravy a tohle je trochu složitější termín. Já jsem tady vlastně jen díky tomu, že na Spartě v pondělí v prvním kole nemůžu nastoupit kvůli žlutým kartám," líčil Nezmar.

Při Kurešově výkladu si hlavně trenéři plnili své bloky častými poznámkami. Dozvěděli se třeba to, že hráči nebudou na hřiště vpuštěni, pokud budou mít na ruce prsten, nově se už netoleruje ani šperk zalepený páskou. Už déle platí nařízení, že do zápasu fotbalista nemůže nastoupit s řetízkem či náušnicí.

Se šperky se nesmí na hřiště

"Musíme to respektovat, ale zákaz nošení prstýnků, byť přelepených, se mi zdá až přehnaný," podivoval se Šilhavý. Nezmar ale prý třeba s novým opatřením mít problémy nebude. "Já nenosím žádné, takže pro mě se nic nemění. Ale někteří kluci to možná budou mít komplikované, protože mají různých šperků opravdu hodně. Nové pravidlo ale beru, je to lepší než někomu zbytečně ublížit," řekl Nezmar.

Fotbalisté se v první a druhé lize musejí přichystat také na to, že rozhodčí jsou pravidlovou komisí vedeni k přísnému boji proti simulování a zdržování hry. Důsledkem toho je nařízení, že sudí přeruší hru pouze v případě, že si hráč viditelně poranil hlavu či břicho nebo utrpěl otevřenou zlomeninu.

"Takže když se hráč povaluje na trávníku a drží se za nohu, tak se hra nepřerušuje. Je to boj proti simulování, jde o celosvětový trend," líčil Kureš. Pokud se hráč, který byl ošetřen mimo hřiště, bude chtít vzápětí vrátit do hry, rozhodčí jej nemusí pustit na hrací plochu okamžitě. "To je zrovna třeba jedna z věcí, na kterou hráče hned upozorním," plánoval Šilhavý.

Kureš při dlouhém výkladu prošel všechny nejdůležitější oblasti pravidel; od faulů přes rozehrávání volných kopů až po posuzování sporných ofsajdových situací. Součástí semináře bylo i promítání několika sporných situací z loňského ročníku nejvyšší soutěže. "A někdy je opravdu vidět, že rozhodčí nemají příliš snadnou úlohu," uznal Nezmar.

Změny u autových vhazování

Kureš fotbalisty znovu upozornil třeba na to, že od ledna platí pravidlo, že bránící hráč při vhazování soupeře musí být nejméně dva metry od místa, kde má být aut proveden. Jinak riskuje, že dostane žlutou kartu. Dříve mohli bránící blokovat soupeře třeba až u autové čáry. Naopak hráč při autovém vhazování nemusí nutně uvést míč do hry hned u čáry; když sebere míč třeba čtyři metry za ní v místě, kde balon čáru přešel, může jej odtamtud vhodit do hřiště.

Šum v sále vzbudila i informace, že branku lze dát přímo z výkopu ve středovém kruhu bez přihrávky, přitom jde už o starší pravidlo. "To jsem netušil, že je tohle možné. Původně jsem myslel, že je třeba před výkopem ještě rozehrát. Třeba s Kostanají jsme to jednou mohli zkusit, když byl gólman před rozehráním hodně daleko vyběhnutý z branky," připomněl Nezmar situaci z nedávného duelu Poháru Intertoto proti kazašskému celku, který pro Liberec skončil fiaskem a vyřazením.

Reklama