Hlavní obsah

Na ostravské Bazaly se vracejí fotbalisté. Místo těch ligových to bude ale mládež

Ostrava

Senzace! Legendární Bazaly, někdejší domov fotbalistů Baníku Ostrava, opět patří fotbalu. Po zhruba roce a půl rekonstrukce se z chátrajícího stadionu za 320 milionů korun stalo místo, v němž najdou azyl hned dvě mládežnické fotbalové akademie.

Legendární Bazaly, někdejší domov fotbalistů Baníku Ostrava, opět patří fotbalu.Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek
Fotogalerie

V areálu, jehož modernizaci hradila Ostrava spolu s hejtmanstvím, bude působit Regionální fotbalová akademie Moravskoslezského kraje a klubová akademie Baníku. „Jsme rádi, že se vracíme po rekonstrukci zpět na Slezskou, kde Baník má své kořeny. Věřím, že nám to pomůže, a těšíme se na to. Bazaly se nám líbí,“ přiznal majitel FC Baník Ostrava Václav Brabec s tím, že v administrativní budově bude mít Baník své sídlo.

„Trvalo to o něco déle, než jsme čekali, stálo to více peněz, než jsme chtěli, což mi radost nedělá, ale podstatný je výsledek. Dnes jsme tady, abychom fotbalové Bazaly vrátili zpátky fotbalu,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) při slavnostním představení nových Bazalů. „Snažíme se tak alespoň částečně snížit deficit těch tréninkových ploch, který v Ostravě je. Činíme tak s nadějí, že tady vyrostou noví talenti a Ostrava se znovu stane líhní talentů,“ dodal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pohled na zrekonstruované ostravské Bazaly.

Fotbalisté Baníku Ostrava hráli na Bazalech od roku 1959. V roce 2013 koupilo město areál za 114 milionů, aby fotbalový klub zachránilo před bankrotem. Koupě tehdy prošla až na podruhé a o jediný hlas. Poslední prvoligový zápas odehrál Baník na Bazalech na konci května 2015, od té doby hraje svá utkání na Městském stadionu ve Vítkovicích.

Roční náklady na provoz Bazalů se mají pohybovat mezi 12 až 14 miliony korun. „Předpokládáme, že z toho 70 procent pokryjí tržby, zbytek budeme dotovat my jakožto provozovatel a vlastník areálu,“ poukázal předseda představenstva Vítkovice Arény Libor Folwarczny s tím, že kromě mládežnických fotbalových týmů si bude moci například hřiště s umělým povrchem a tělocvičnu se třemi kurty pro badminton moci pronajmout i veřejnost.

Primárně budou Bazaly sloužit dvěma akademiím. Regionální fotbalové akademii a klubové akademii Baníku Ostrava. Mladí fotbalisté mají v areálu k dispozici až pět hřišť s travnatým i umělým povrchem, plochy pro posilování, nácvik obratnosti i vytrvalostní cvičení, tělocvičnu, posilovnu, prostory pro fyzioterapii a šedesátimetrovou krytou běžeckou dráhu pod nově vybudovanou tribunou. Hlediště má kapacitu 450 diváků.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pohled na zrekonstruované ostravské Bazaly.

„Baník je velký, máme asi 29 týmů. Máme těch středisek víc, v Porubě, Radvanicích, teď se část přesune tady na Bazaly. Rádi bychom, aby tady mohly trénovat i naše další týmy, nejen ty, které tady máme naplánované,“ podotkl majitel Baníku Brabec. Ten by byl rád, kdyby na hlavním hřišti zrekonstruovaných Bazalů mohl hrát soutěžní zápasy B tým Baníku hrající třetí nejvyšší soutěž či ženský tým usilující o postup do ligy.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava