Hlavní obsah

Píšťalku kvůli poměrům v českém fotbale zahodil. Bývalý sudí našel novou práci

Praha
Aktualizováno

Koncem minulého roku jeden z nejrespektovanějších českých rozhodčích ukončil kariéru. Z vlastní vůle. Radek Příhoda se rozloučil i kvůli poměrům v českém fotbale. Nyní našel novou práci. Nastupuje na pozici manažera sportovního rozvoje Ligové fotbalové asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický hovoří s rozhodčími Radkem Příhodou (druhý zleva) a Jiřím Křížem po utkání s Plzní.

Článek

Jako hlavní rozhodčí odpískal 237 zápasů, což ho řadí v samostatné české lize historicky na druhé místo. Více, 251, si jich připsal pouze Pavel Královec. Radek Příhoda měl respekt u hráčů i klubů, nebyl však oblíbencem u svých nadřízených. A když nervozita kolem sudích začala narůstat, raději po 15 letech v roli hlavního prvoligového rozhodčího skončil.

Nyní se Příhoda ještě během podzimní části aktuálního soutěžního ročníku zapojí do řídícího aparátu profesionálních soutěží v Česku. V Ligové fotbalové asociaci převezme pozici manažera sportovního rozvoje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Radek Příhoda ukazuje červenou kartu Radimovi Řezníkovi z Plzně během utkání se Slavií.

„Po ukončení kariéry jsem si nějakou chvíli v hlavě rovnal myšlenky. Fotbal mi chyběl, a i proto jsem se nakonec rozhodl výzvu přijmout. V LFA je řada lidí, kteří jsou do fotbalu zapálení. Těším se na spolupráci s nimi," říká pětačtyřicetiletý Příhoda.

Deset let na listině UEFA a FIFA

Má za sebou bohatou kariéru rozhodčího nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí. Na listině UEFA a FIFA figuroval celých deset let mezi roky 2008 a 2018. Nyní se bude v nové roli starat o sportovní rozvoj první i druhé ligy.

„Myšlenka samostatných profesionálních soutěží, kterou uvedla před více než třemi roky v život LFA, mi přijde důležitá a smysluplná. Věřím, že zkušenosti, které jsem během dlouhé kariéry získal, dokážu využít k dalšímu sportovnímu rozvoji profesionálních soutěží v Česku," doufá Příhoda s dovětkem, že v nové funkci chce co nejefektivněji napomáhat k průběžné optimalizaci činností spojených se sportovně-technickým řízením soutěží.

„Vždy jsem kladl velký důraz na férovou komunikaci. A tento princip chci použít při své práci ve vztahu se všemi kluby i nyní," avizuje Příhoda, jehož hlavní náplní činnosti pro LFA bude zejména komunikace s kluby nebo rozvoj stadionů a jejich infrastruktury.

Reklama

Související témata: