Hlavní obsah

Úkol pro Guľu? Podle Šádka je bláznovství chtít, aby s Plzní předehnal Slavii, ale pohár by vyhrát měl

Plzeň

Přivedli nového trenéra, protože podzimní účinkování na evropské i domácí ligové scéně generalitu fotbalové Plzně přece jen rozladilo, ale i tak zůstali realisty. „Bláznovstvím by zavánělo, kdybychom po novém kouči chtěli, aby s Viktorií předehnal Slavii. Trochu dohnat by ji ale měl. A aktivnímu, modernímu fotbalu, náročnému pro hráče a líbivému pro diváky by se měl s mužstvem také vrátit,“ prozrazoval ředitel plzeňského klubu Adolf Šádek na startu zimní přípravy, jaké zadání dostal slovenský expert Adrián Guľa pro první půlrok na plzeňské lavičce.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nový trenér Adrián Guľa se chopil zimní přípravy fotbalistů Viktorie Plzeň.

Článek

Bere ho. Ví, že uhájení druhé příčky v lize je povinností. A atak na triumf v domácím MOL Cupu samozřejmě také, neboť ani to před ním majitel Viktorie Tomáš Paclík a ředitel Adolf Šádek nezastírali, když ho v Bratislavě vykoupili ze služeb slovenské reprezentační jednadvacítky.

„Byl to od nich profesionální přístup od samého začátku. A když jsem cítil enormní zájem a poznal plzeňskou vizi, uvědomil jsem si, že nastal pravý čas posunout se v trenérské kariéře do špičkového klubu," potvrdil trenér Guľa, že ho zadání plzeňských šéfů nijak neirituje, natož aby ho nějak děsilo.

„Pracovitost, náročnost, nárůst výkonnosti mužstva i jednotlivců a samozřejmě mužstva, to jsou první priority, s nimiž se Plzně ujímám. A výhra v poháru k nim patří také," souhlasil slovenský kouč s výzvami, které před něho vedení Viktorie postavilo.

Zimní příprava Víktorie Plzeň
6. a 7. ledna - Funkční, silové a dynamické testy
8. až 26. ledna - Domácí příprava vyplněná zápasy s Ústím nad Labem (18.1.), Viktorií Žižkov a B. Sokolov (oba 23.1., první v 11 h, druhý v Plzni ve 14 h v Luční ulici)
27. ledna - 7. února - Soustředění ve španělské Esteponě vyplněné čtyřmi přípravnými zápasy. O soupeřích se zatím jedná

Přitom je bere za své s hráčským kádrem, v němž se toho v porovnání s podzimem příliš nezměnilo. Obletovaný střelec Michael Krmenčík ve Viktoriii zůstává a pravděpodobně i na jaře zůstane.

„To spíše odejdu do Janova já, než aby tam přestoupil on," zažertoval v duchu svých zvyklostí Šádek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michael Krmenčík slaví gól na hřišti Příbrami.

„Nabídka italského klubu byla zajímavá, stejně jako jsou zajímavé i jiné nabídky, ale zdaleka nesplňuje naše očekávání. Zájemci nejsou schopni vyhovět našim požadavkům, a proto Krmenčík na 99 procent zůstane v Plzni," ujišťoval i trenéra, že k neustále skloňovanému přestupu nedojde.

To i proto, že uhájení druhé příčky v ligové tabulce je pro Plzeň na jaře prioritou. A nic na tom nemění, že stejný cíl ohlásil prakticky ve stejnou chvíli na pražské Letné i sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

„A to jsme ještě neslyšeli jabloneckého Míru Peltu, který bude mít určitě stejné ambice. Skončit v lize druhý a vyhrát pohár, aby jeho mužstvo mělo pro podzimní kvalifikaci evropských pohárů tu nejlepší pozici. Ale v té nejlepší jsme v tuto chvíli my," připomněl Šádek, že jeho klub ze svých představ neustoupí.

Guľa je s nimi ztotožněn. S tím, že fotbalový projev Viktorie by měl být atraktivnější, líbivější, pro fanoušky lákavější, ale přitom úspěšný pochopitelně také. Přitom se od něho očekává i to, že do mužstva zařadí víc mladých hráčů a fotbalový projev Plzně tím oživí. I proto se mu v pondělí na začátku přípravy odstartované funkčními a fyzickými testy hlásili navrátilci z hostování, kteří dostanou šanci prosadit se do kádru Viktorie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Havel z Bohemians během utkání se Slováckem. Nyní se znovu vrací do Plzně.

Z Mladé Boleslavi se vrátil Pavel Bucha, z pražských Bohemians Milan Havel, z Českých Budějovic Ubong Ekpai, z Opavy Pavel Šulc, z béčka se přestěhoval do kabiny áčka Šimon Gabriel, jako nová akvizice se hlásil chorvatský záložník Marko Alvir, který přišel jako volný hráč z pražské Slavie.

„Zatím vsadím na hráče, které máme k dispozici, dostanou šanci a bude záležet na nich. Potřebuju je poznat, vidět, jak pracují a zda jsou ochotni pracovat naplno," zahlásil Guľa, kterého do Čech doprovází předchozích štací pověst kouče, který pracuje s mladými hráči rád a dobře.

„Já ale nemám u hráčů stanoveny žádné věkové limity, natož abych se jimi snad řídil. Kdo je připravený, hraje. A to bez ohledu na to, kolik mu je," tvrdil slovenský kouč, že i třeba Limberský nebo Hubník, jimž v létě končí v Plzni smlouva, mají samo sebou šanci říci si svými výkony o její prodloužení.

„Pavel Vrba zanechal v Plzni dědictví, takže mohu stavět na principech, které mužstvo mělo a jež mu zůstaly. A k nim chci přidat nové kroky, abychom se zlepšovali, měli jasnou herní tvář a byli úspěšní," shrnoval Adrián Guľa, s jakou vizí se fotbalové Plzně ujímá a kam ji chce směrovat.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice