Hlavní obsah

Proč mají trenéři Sparty zamotanou hlavu? Jen Tetteh za to nemůže!

Praha

Zatím ještě nenastal čas, aby fotbalová Sparta odhalila posilu, s níž jedná a která by měla s Pražany případně odjet na soustředění na přelomu ledna a února. „Opravdu se jedná, ale přestup není dotažený, natož aby byl podepsaný, takže konkrétní nebudu,“ odmítl letenský asistent Michal Horňák třeba jen naznačit, o jakou akvizici se jedná a zda je reálné, aby se s týmem chystala na ligové jaro už ve Španělsku.

Nic konkrétního na stole neleží, normálně je v kádru, reaguje na možný odchod Martina Haška trenér Sparty Michal Horňák.Video: Sport.cz

 
Článek

A co třeba odchod Martina Haška, o němž se v posledních dnech hodně mluví? Ten s vámi do Španělska poletí?

Nic konkrétního na stole neleží, takže ani na téma Hašek bych se zatím nechtěl vyjadřovat.

Není jistým signálem, že ve středeční přípravě proti Jihlavě se na hřišti se objevil až ve druhé půli?

Martin byl počátkem týdne nemocný, takže dohání tréninkový výpadek. Je dál v kádru a normálně se s námi připravuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva) Georges Mandjeck, Costa, Srdjan Plavšič a Michal Trávník oslavují gól během přípravného utkání s Jihlavou.

V kádru je i dvacetiletý Jan Fortelný, který na podzim hostoval v druholigové Jihlavě a vy jste si ho nyní stáhli zpátky. Počítáte s ním pro jaro? Bude se s vámi připravovat i ve Španělsku?

Zamotal nám hlavu. Už v prvním přípravném utkání proti Českým Budějovicím ukazoval, že je dobrým fotbalistou výborným v práci s míčem, ve středu proti Jihlavě to potvrdil. Dává nám najevo, že by chtěl ve Spartě zůstat.

A zůstane?

Možností je několik.

Znamená to, že ještě nemáte jasno o hráčích, které vezmete na soustředění?

Zatím ne, ale do soboty, kdy hrajeme další přípravu s Ústím, je ještě dost času. I pro hráče, z nichž každý bojuje o svou nominaci. Proto o ní rozhodneme až před odletem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh ze Sparty střílí svůj druhý gól během přípravného utkání s Jihlavou.

Zmínil jste se o Fortelném, který vám příjemně zamotal hlavu. Stejné je to nejspíš s Tettehem, který nastřílel v přípravě s Jihlavou hattrick a předvedl se v jiném světle než na podzim.

Chce se prosadit do základní sestavy, což v přípravě potvrzuje. A nejde jen o tři góly, které dal. Je na něm patrné, že když se dostane do šance, řeší ji s daleko větším klidem než na podzim, po ztrátě míče se vrací dozadu, což nemíval ve zvyku, spokojeni jsme i s jeho přístupem k tréninku.

Velký prostor v duelu s Jihlavou dostal stoper Štetina, který jako jediný odehrál celý zápas. Znamená to, že je zpátky a že s ním pro jaro zase počítáte?

Stoperů máme relativně dost a všichni mají šanci dostat se do sestavy, což platí i pro Štetinu. Proti Jihlavě patřil k nejlepším hráčům a byli jsme s ním hodně spokojení. Teď nám jde ovšem hlavně o to, abychom viděli, kdo s kým může hrát. Proto je střídáme a protáčíme, složení stoperské dvojice ale zatím stále hledáme, neboť ještě nevykrystalizovala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mohamed Tijani z Jihlavy a Jan Fortelný ze Sparty.

I během zimní přípravy vás limitují zranění spousty hráčů, k nimž se přidali i Lischka, Hložek či Hancko. Dělá vám to velké problémy?

Vypomáháme si tím, že jsou s námi někteří hráči z béčka, navíc Dočkal a Drchal už s týmem naplno trénují. A i s některými dalšími zraněnými to vypadá čím dále lépe, a i oni by měli brzy naskočit do přípravy.

Mimochodem, liší se ta letošní nějak od příprav předchozích?

Skladba tréninků je skutečně trochu jiná, Máme větší prostor pro běhání bez míče, v přípravných zápasech chceme, aby byli hráči stále v pohybu, počínali si aktivně, po většinu času drželi míč a po jeho ztrátě hned přepnuli do bránění a snažili se ho získat zpátky. Nejde to samo sebou plnit celých devadesát minut, ale zvládáme to.

Reklama

Související témata: