Hlavní obsah

Sparta si poradila s Kladnem, Boleslav remizovala v Ostravě

PRAHA

Šesti zápasy pokračovalo v neděli 11. kolo první fotbalové ligy. V úvodním zápase nedělního programu porazili fotbalisté Bohemians 1905 SIAD Most brankou Lukáše 1:0. Plzeň porazila na domácím stadiónu Olomouc 2:0. Sparta doma přesvědčivě porazila Kladno 4:1. Teplice prohrávaly, ale nakonec porazily Viktorii Žižkov také 4:1. Brno zvítězilo doma nad Budějovicemi 2:1. V posledním nedělním střetnutí remizovala Mladá Boleslav s domácí Ostravou 3:3.

Článek

Souboj domácích Bohemians 1905 s Mostem proti sobě postavil dvě mužstva na sestupových příčkách. Duel začali lépe domácí, kteří v tradičně bouřlivé atmosféře vstřelili vítěznou branku již ve třetí minutě utkání. Na rohový kop si naběhl obránce Pavel Lukáš a hlavičkou poslal Klokany do vedení. Po inkasované brance se hráči Mostu snažili skóre vyrovnat, ale vyloženou šanci si vybojovat nedokázali. Tu si vypracovali domácí. Slezákovi, který byl již sám před brankářem, ale do střely vběhl Jaroslav Škoda.

Těsně před koncem poločasu mohl stav vyrovnat hostující útočník Toleski, který by tak potrestal špatný výkop brankáře Sňozíka. Domácí gólman svou chybu ale napravil a střelu makedonského forvarda chytil. Do druhé půle nastoupili aktivněji mostečtí, ze svého tlaku získali několik standardních situací. Z těch se jim ale nepovedlo Sňozíka ohrozit. Později se osmělili i domácí. Slezákova ani Kunáškova střela ale v síti brankáře Svobody neskončila a tak Bohemians 1905 vyhrála nad Mostem 1:0.

Plzeň udržela domácí neporazitelnost

Zápas jedenácté Plzně a hostující Olomouci, která okupovala pátou příčku, stavil jasně do role favorita hostující tým. Plzeňští ale doma ještě neprohráli a svou neporazitelnost potvrdili i v utkání proti Sigmě. Diváci na vážnější vzrušení čekali do 26. minuty, kdy Fillova hlavička skončila v boční síti Drobiszovy branky. Poté se iniciativy chopili hosté, vážnou příležitost si ale vypracovat nedokázali. Na druhé straně mohl domácí poslat do vedení Smejkal.

Západočeši o svém vítězství rozhodli ve druhém poločase. Nejvýraznější postavou se stal Marek Jarolím. V 57. minutě postupoval k hostující brance a Tomáš Randa mu ukopl míč nešťastně do vlastní sítě. Druhý gól přidal Jarolím sám. Olomouc se ve snaze vyrovnat nechala strhnout ofenzívou a z rychlého brejku dvojice Psohlavec, Jarolím zvýšil druhý jmenovaný vedení. Fotbalisté Plzně tak vyhráli nad Sigmou Olomouc 2:0.

Sparta přesvědčivě porazila Kladno

Sparta po prohře v Poháru UEFA s Curychem postavila do branky Tomáše Grigara, do utkání s Kladnem již mohli nastoupit Kladrubský s Pospěchem. V desáté minutě Letnou šokoval Pavel Bartoš, který si naběhl na centr ze standardní situace a poslal hosty do vedení. V minutě 38. již bylo vyrovnáno. Po individuální akci Jiřího Kladrubského se míč odrazil ke Karolu Kiselovi, který povedenou ranou vyrovnal.

Fotbalisté Sparty ještě do konce první půle vstřelili vedoucí gól. Tři minuty před konečným hvizdem prvních pětačtyřiceti minut podstoupil souboj s gólmanem Pavlíkem sparťanský dlouhán Libor Došek a třicetiletý brankář míč neudržel. Toho využil dobíhající Zdeněk Pospěch a poslal Pražany do vedení.

Na další branku si diváci na Letné museli počkat do 74. minuty. Po zblokované střele Kisela se míč odrazil k Liboru Doškovi, který balón poslal k pravé tyči a zvýšil tak sparťanský náskok. Poslední branku utkání přidal Miroslav Slepička, který v nastaveném čase po přihrávce Kisela zvýšil na konečných 4:1 pro Spartu.

Teplice si doma poradily s Viktorií Žižkov 

Druhé Teplice přivítaly Na Stínadlech sestupem ohroženou Viktorii Žižkov. Favorit mohl jít do vedení hned ve druhé minutě střetnutí. Smíšek přihrál volnému Feninovi, ten ale trefil pouze žižkovského obránce Bestu. O sedm minut později se do vedení dostali Pražané. K rozehrávce trestného kopu se postavil Luděk Stracený a jeho střela skončila za zády brankáře Slavíka. Domácí se poté pustili do dobývání Bartalského branky, ale skórovat se jim do konce první půle nepodařilo.

Tepličtí fotbalisté vyrovnali v minutě padesáté. Josef Kaufman vysunul kolmicí Michala Doležala, který nedal Bartalskému šanci. O deset minut později fauloval Kropík Smíška v pokutovém území a Teplice kopaly penaltu, kterou s přehledem proměnil znovu Michal Doležal. Třetí zásah do hostující branky přidal reprezentační útočník Martin Fenin, jenž prostřelil brankáře Viktorie z pětadvaceti metrů. O poslední trefu se postaral střídající Karel Kroupa. Ten zužitkoval Doležalův centr z pravé strany. Teplice porazily Viktorii Žižkov 4:1.

Brno si pohlídalo tři body proti Budějovicím

Zápas dvou týmů ze středu tabulky proti sobě svedl domácí Brno s Českými Budějovicemi, které před týdnem remizovaly se Spartou. I Brno si z Mostu přivezlo jeden bod. Utkání začali lépe Moravané. Tomáš Došek se uvolnil v pokutovém území a přihrál na volného Aleše Bestu, který propálil budějovického Kučeru v bráně. Vyrovnat mohl hned po opětném uvedení míče do hry Mrkvička, Lejsal ale jeho střelu kryl.

Ve 20. minutě se řítil na brankáře Kučeru sám Kalouda. Toho sestřelil David Horejš a od rozhodčího viděl červenou kartu. Zvýšit náskok domácích mohl ještě do poločasu Došek, svým volejem ale pálil nad bránu. Ve druhém poločase mohl vyrovnat Jaroslav Černý, jeho střelu ale znovu vytěsnil Lejsal. O tři minuty později uhodilo na druhé straně. Po rohu Polácha se k míči dostal Luboš Kalouda a svou první brankou v 1. lize zvýšil náskok domácích.

Šest minut před koncem utkání se svěřenci Františka Straky pokusili o zvrat. Střela Jaroslava Černého překvapila do té doby vynikajícího Martina Lejsala a zapadla za jeho záda. Domácí však již drama nepřipustili a dovedli utkání do vítězného konce, Brno vyhrálo nad Českými Budějovicemi 2:1.

Boleslav veze bod z Ostravy

Druhému českému zástupci v Poháru UEFA Mladé Boleslavi se v Ostravě nepovedl úvod utkání. Už v šesté minutě vysunul Rajtoral kolmicí Václava Svěrkoše, který tváří v tvář brankáři Millerovi nezaváhal a míč poslal za jeho záda. Druhou branku Baník přidal o osm minut později. Tomáš Mičola obešel chybujícího Adriana Rolka a vychutnal si hostujícího gólmana.

Ještě do konce první půle ale boleslavští vyrovnali. Na rozdíl jednoho gólu snížil krásnou ranou reprezentant Marek Matějovský, který se trefil přesně do růžku Vaškovy branky. Těsně před koncem poločasu posunul Mendy balón na Jana Kyselu, který se trefil mezi nohy domácího gólmana.

Druhou půli začali hosté aktivně, přesto skórovali Ostravané. Po závaru před brankou se do míče opřel Mičola, který svou druhou brankou poslal domácí do vedení. Zajímavá situace se stala v 62. minutě, v níž dostal Tomáš Sedláček žlutou kartu, a přestože to byla jeho první v utkání, rozhodčí Jára mu hned nato ukázal kartu červenou. Hostům se podařilo vyrovnat i v deseti. V 80. minutě Jan Kysela přihrál do evidentního ofsajdu Davidu Vaněčkovi, který vyrovnal na 3:3. Tímto výsledkem zápas také skončil.

Gambrinus liga - 11. kolo
Sobota 27. října
Zlín - Jablonec 0:1on-line
Branka: 5. Homola.
Neděle 28. října
Bohemians - Most 1:0on-line
Branka: 4. Lukáš.
Viktoria Plzeň - Olomouc 2:0on-line
Branky: 57. vlastní Randa, 90.+1 Jarolím
Sparta - Kladno 4:1on-line
Branky: 38. Kisel, 43. Pospěch, 74. Došek, 90+1. Slepička - 9. Bartoš
Teplice - Viktora Žižkov 4:1on-line
Branky: 51. a 62. z pen. Doležal, 67. Fenin, 82. Kroupa - 9. Stracený
Brno - Č. Budějovice 2:1on-line
Branky: 10. A. Besta, 75. Kalouda - 83. Černý
Baník Ostrava - Mladá Boleslav 3:3on-line
Branky: 6. Svěrkoš, 14. a 59. Mičola - 29. Matějovský, 45.+1 Kysela, 80. Vaněček.
Pondělí 29. října
17:15 Liberec - Slaviaon-line

Reklama

Související témata: